In Nederland zijn heel veel verschillende banen te bedenken. Dit loopt uiteen van vuilnisman tot aan CEO bij een grote multinational. Elke baan heeft bepaalde kenmerken; deze kenmerken moeten goed op je karakter en eigenschappen aansluiten. Dit is ook het geval bij bijvoorbeeld een binnenhuisarchitect. Niet iedereen kan binnenhuisarchitect worden en zeker niet iedereen wil een binnenhuisarchitect worden.

Maar, wat doet een binnenhuisarchitect eigenlijk? In feite gaat een binnenhuisarchitect in overleg met de opdrachtgever om het proces te bespreken. De opdrachtgever geeft extra toelichting op de opdracht en de binnenhuisarchitect zal hier een eerste ontwerp voor maken. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe keuken zijn met een groot kookeiland of de uitbouw van een grote serre.

Een binnenhuisarchitect maakt schetsen van het ontwerp en geeft een schatting van het daarbij behorende prijskaartje. De binnenhuisarchitect zal daardoor ook direct bij de schets moeten bepalen welke materialen er worden gebruikt. Als het ontwerp eenmaal goedgekeurd is, is het de taak voor bijvoorbeeld een aannemer om de schets om te bouwen naar de werkelijkheid.

Het is voor een binnenhuisarchitect daarom van groot belang om creatief te zijn. Daarnaast is een bepaalde vorm van technisch inzicht ook vereist. Dit zijn echter twee competenties waar niet zo heel veel mensen over beschikken. Het is daarmee een redelijk gespecialiseerd beroep. Om binnenhuisarchitect te worden, zijn speciale opleidingen in het leven geroepen.

Het berekenen van de kosten kan heel gemakkelijk middels het aanvragen van een vergelijking.

We gaven hierboven al even aan dat een binnenhuisarchitect geen doorsnee persoon is. Dit zorgt mede voor een relatief klein aanbod van binnenhuisarchitecten in Nederland. Maar, wat betekent dat voor jou? Als je de binnenhuisarchitect kosten zoekt, zal je niet heel veel verschillen zien. Doordat de vraag groter is dan het aanbod, liggen de tarieven voor een binnenhuisarchitect relatief hoog.

Binnenhuisarchitect aan het werkOp deze pagina nemen wij je mee in de zoektocht naar een goede en lage binnenhuisarchitect kosten. Daarmee beantwoorden we onder andere de volgende vragen:

 • Wanneer is iemand een goede binnenhuisarchitect?
 • Wat is het tarief van een goede binnenhuisarchitect?
 • Kan je dit tarief op een bepaalde manier beïnvloeden?

Wanneer is iemand een goede binnenhuisarchitect?

Een goede binnenhuisarchitect heeft de beschikkingen over meerdere specifieke kwaliteiten:

 • Technisch inzicht;
 • Groot creatief brein;
 • Klantgericht;
 • Innovatief;
 • Presentatie skills;
 • Modieus

Voornamelijk dat laatste puntje is een vaak vergeten punt. Een binnenhuisarchitect moet continue op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Dit betekent dat een binnenhuisarchitect veel research moet doen om zijn/haar kennis te vergroten.

Als een binnenhuisarchitect bovenstaande kwaliteiten heeft, is hij/zij een goede binnenhuisarchitect.

Het tarief van een binnenhuisarchitect

In het stukje hierboven gaven we aan dat een goede binnenhuisarchitect over veel kwaliteiten moet beschikken. Weinig mensen beschikken over al deze kwaliteiten, waardoor het aanbod relatief klein is. Dit heeft echter ook gevolgen voor de prijsstelling van de Nederlandse binnenhuisarchitecten.

Het tarief van een binnenhuisarchitect is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst mag een binnenhuisarchitect zijn/haar eigen tarieven bepalen. Hierdoor kan er al enig verschil zitten tussen meerdere binnenhuisarchitecten. Een binnenhuisarchitect kan op verschillende manieren zijn/haar tarieven berekenen:

 • Een vooraf afgesproken bedrag;
 • Uurloon;
 • Commissiebasis

In de praktijk blijkt dat het uurloon de meest gebruikte vorm is. Een gemiddelde binnenhuisarchitect vraagt ongeveer €55,00 tot €60,00 per uur. De ervaring leert echter dat dit tarief aanzienlijk kan schommelen als je meerdere aanbieders met elkaar vergelijkt.

Mede daarom raden wij altijd aan om meerdere offertes op te vragen. Op basis van die informatie kunt u de juiste keuze maken.

Het beïnvloeden van het tarief van een binnenhuisarchitect is lastig. Het enige wat je kan doen, is de binnenhuisarchitect goed voor te bereiden. Kijk op het internet naar dingen die je mooi vindt. Als je die informatie aan kan leveren bij een binnenhuisarchitect, hoeft hij/zij minder te bedenken/uit te werken. Dit scheelt uiteindelijk in het aantal uren en daarmee in het totaalbedrag.

De prijzen van een binnenhuisarchitect worden eigenlijk volledig bepaald door de tariefstelling van een binnenhuisarchitect. Vergelijk daarom altijd goed meerdere offertes, zodat u altijd de juiste keuze kan maken.

Bekijk ook de volgende onderwerpen:

 1. Wat kost een architect?
 2. Kosten huisarchitect
 3. prijs van een verbouwing