Nederland is een welvarend land. Dit is terug te zien in de werkloosheidcijfers, in het Bruto Nationaal Product en in de woningmarkt. De woningmarkt is zich de afgelopen periode weer aan het verbeteren na de klap die het in 2008 heeft gekregen door de wereldwijde crisis. Dit heeft tot gevolg dat steeds meer nieuwbouwwijken uit de grond worden gestampt. Als je naar een willekeurige stad in Nederland gaat, is de kans groot dat er een mooie nieuwbouwwijk staat.

Een dergelijke nieuwbouwwijk kenmerkt zich door enkele specifieke eigenschappen. De wijken zien er bovenal verzorgd, netjes en strak uit. Dit is onder andere te danken aan de stijl van bouwen die we momenteel hanteren. Alles ziet er erg strak uit en over alles wordt goed nagedacht. Dit is in de eerste plaats te danken aan de technologische ontwikkelingen. Het is voor een architect momenteel redelijk simpel om een 3D tekening van een nieuw huis te maken.

Doordat de woningmarkt zich aan het verbeteren is, wordt er ook steeds meer gebouwd en verbouwd in Nederland. Mensen die willen verhuizen staan dan voor de volgende vraag: ga ik verhuizen naar een bestaand huis of naar een nieuwbouwwijk? Voornamelijk veel mensen met (jonge) kinderen kiezen voor een nieuwbouwwijk. In de meeste nieuwbouwwijken wordt nadrukkelijk gekeken naar het kindvriendelijk maken van een wijk. Dit uit zich onder andere in veel speeltuinen en andere speelgelegenheden.

De mensen die in een nieuwbouwwijk willen wonen, dienen wel hun portemonnee te trekken. Een nieuwbouwwijk is over het algemeen duurder dan reeds bestaande en oudere huizen. Maar, aan wat voor bedrag moet u dan denken? Op deze pagina nemen wij je mee in de wondere wereld van de kosten bij een nieuwbouwhuis. Tevens geven we antwoord op de volgende vraag: is de prijs voor een nieuwbouwhuis te beïnvloeden?

Wat kost een nieuwbouwhuis?

Zoals we hierboven al aangaven, is een nieuwbouwhuis vaak duurder dan een reeds bestaand huis. Dit komt doordat een nieuwbouwhuis nog gebouwd moet worden en tegenwoordig wordt daarbij gebruik gemaakt van dure apparatuur. Daarnaast is de woningmarkt weer hersteld, waardoor de prijzen in het algemeen al iets hoger liggen.

Het is echter niet mogelijk om de exacte kosten voor een nieuwbouwhuis te bepalen. Dit is voornamelijk afhankelijk van het soort huis. Betreft het een rijtjeswoning, een woning op de hoek, een twee-onder-een-kap of een grote vrijstaande villa? Logischerwijs kost een grote vrijstaande villa meer geld dan een rijtjeswoning.

Bij het kopen van een nieuwbouw wordt vaak gerekend met een xx bedrag per vierkante meter. In onderstaande tabel hebben we het een en ander samengevat:


Aantal zonnepanelen
KostenVerbruik
10€4.500,-Ongeveer 2.500 kWh
20€8.300,-Ongeveer 5.000 kWh
25€10.000,-Ongeveer 6.270 kWh
30€11.000,-Ongeveer 7.520 kWh

In de tarieven zijn alleen de standaardzaken opgenomen. Onder andere eventueel heiwerk, een keuken en buitenstraatwerk worden buiten deze prijsstelling gehouden.In de tabel rekenen we met ‘goedkope bouw’, ‘normale bouw’ en ‘dure bouw’. Dit is onder andere afhankelijk van de locatie en andere randzaken.

Bovenstaande bedragen betreffen puur de bouw van een nieuwbouwwoning. Er komen echter nog allerlei andere kosten naar voren die los staan van de bouwkosten. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:

  • Bodemonderzoek
  • Aansluitkosten voor riool en dergelijke
  • Kosten grondverwerving
  • Bouwleges

Deze kosten bedragen vaak nog ongeveer 10% van de totale bouwkosten. Het is daarom erg belangrijk dat u deze kosten ook meeneemt in uw berekeningen.

Het is echter onmogelijk om een bepaald bedrag te koppelen aan de bouw van een huis in een nieuwbouwwijk. Andere elementen die hierop een effect hebben, zijn onder andere:

  • De gebruikte materialen;
  • De afwerking van het huis;
  • De prijs van de aannemer;
  • De prijs van de architect;
  • De prijs van de grond, afhankelijk van de locatie.

Het is echter aan te raden om meerdere offertes op te vragen bij meerdere aannemers, architecten en bouwbedrijven. Op die manier kunt u de offertes vergelijken en uiteindelijk de juiste prijs betalen. Het is lastig om deze prijs te beïnvloeden; u kunt echter altijd proberen om een bepaalde korting op de materialen of bouwkosten te verkrijgen.

Bij het laten bouwen van een nieuwbouwwoning kunt u in ieder uitgaan van bovenstaande tarieven. Tel daarbij zeker 15 tot 20% bij op in verband met bijkomende kosten.