Elke verbouwing begint bij een eerste schets. Op basis van die eerste schets kan het verdere ontwerp verder worden uitgewerkt. Op basis van die eerste schets wordt je huis uiteindelijk verbouwd. Dit betekent dat de eerste schets van groot belang is.

Het maken van een schetsontwerp is alles behalve makkelijk. Een succesvolle schetsontwerper beschikt over veel kwaliteiten, waardoor hij/zij de juiste tekeningen kan maken. Je kan hierbij denken aan de volgende kwaliteiten:

  • Technisch inzicht;
  • Groot creatief brein;
  • Innovatief;

Daarnaast moet een schetser altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. In de praktijk blijkt dat een schetser vaak een binnenhuisarchitect is. Een binnenhuisarchitect is een zeer specifiek beroep. Het is echter wel een beroep met een groot belang.

Op deze pagina zoomen we verder in op een schetsontwerp. Wat is een schetsonderwerp precies? Wat zijn de kosten voor een schetsontwerp? En kunt u deze kosten op een bepaalde manier beïnvloeden?

Wat is een schetsontwerp?

Een schetsontwerp is eigenlijk de eerste schets van een nieuwe gewenste situatie. Een binnenhuisarchitect maakt een schetsonderwerp op basis van uw input. Deze input bestaat uit uw wensen en daarnaast ook nog eventueel mooie voorbeelden die u op het internet of in boekjes heeft gevonden.

Als uw wensen besproken zijn, kan de binnenhuisarchitect een eerste schets maken; het zogeheten schetsontwerp. In dit schetsontwerp wordt bijvoorbeeld de uitbouw van je huis helemaal uitgewerkt. Hierbij wordt rekening gehouden met de afmetingen, de te gebruiken materialen en allerlei andere belangrijke zaken.

Zonder schetsontwerp is het eigenlijk niet mogelijk om een ingrijpende verbouwing uit te laten voeren. De verbouwers moeten een duidelijk beeld krijgen van uw wensen. Dit gaat in de vorm van een schetsontwerp.

Kosten voor een schetsontwerp

Zoals we hierboven al aangaven, is het maken van een schetsontwerp niet voor iedereen neergelegd. Een binnenhuisarchitect moet een creatief brein hebben en ook nog eens technisch inzicht hebben. Dit is een combinatie die vrij weinig voorkomt, waardoor een succesvolle binnenhuisarchitect erg gewild is. Dit zien we daardoor ook terug in de prijs.

Het is voor ons niet mogelijk om een exacte prijs te noemen voor een schetsontwerp. Elk schetsontwerp is anders, waardoor er geen duidelijke richtlijnen voor vastgesteld zijn.

De prijs voor een schetsontwerp wordt voor 95% bepaald door de tariefstelling van de binnenhuisarchitect of het architectenbureau. Dit tarief mag elke architect zelf bepalen, waardoor de tarieven nog wel eens kunnen verschillen. Mede daarom raden wij altijd aan om offertes op te vragen bij verschillende architecten. Op basis daarvan kunt u een mooi vergelijk maken en uiteindelijk de juiste binnenhuisarchitect kiezen.

We kunnen echter wel naar de gemiddelde prijzen voor een schetsontwerp kijken. Deze gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op prijzen die verschillende binnenhuisarchitecten op hun website weergeven.

De gemiddelde prijzen voor een schetsontwerp lopen uiteen van €250,00 tot aan meer dan €1000,00. Dit is echter compleet afhankelijk van het soort schetsontwerp.

Een schetsontwerp van een nieuwe badkamer is een stuk minder gecompliceerd dan een schetsontwerp van een grote uitbouw in de vorm van serre. Mede hierdoor is het erg lastig om een gemiddelde prijs af te geven.

De opbouw van een tarief voor een schetsontwerp is eigenlijk erg simpel:

  • 98% kosten voor het ontwerp zelf op basis van het tarief van de binnenhuisarchitect.
  • 2% kosten voor de reis.

We kunnen je hierdoor wel één ding absoluut aanraden; vraag meerdere offertes aan. De ervaring leert ons dat de binnenhuisarchitecten hun eigen tarieven hanteren. Deze tarieven liggen af en toe ver uiteen. Op die manier kunt u uw kosten beïnvloeden, zodat deze niet al te hoog uit gaan vallen. Temeer omdat een tarief voor 98% bepaald wordt door het tarief van de binnenhuisarchitect.