“Een groot huis, met veel slaapkamers en een hele grote tuin” of “Een groot huis met een hele lange oprijlaan en een grote thuisbioscoop”. Dergelijke uitspraken worden veelvuldig gedaan door jonge kinderen die hun toekomst proberen uit te stippelen. Dit zijn uiteraard droombeelden, waarbij men dergelijke dingen kan behalen door hard te werken.

Deze droombeelden geven echter wel aan hoe een droomhuis er voor veel mensen uit ziet. Een droomhuis is echter niet voor iedereen weggelegd. Niet elk huishouden heeft de financiële middelen om een droomhuis te laten bouwen. Wel kunnen mensen hun huidige huis omtoveren naar een droomhuis. Dit kan onder meer door een verbouwing uit te laten voeren. Hierbij kan je denken aan de uitbouw van een huis in de vorm van een serre of het vervangen van de dakpannen waardoor een huis een hele andere uitstraling krijgt.

Bij een verbouwing komen vaak veel kosten om de hoek kijken. Het is daarom van belang om vooraf goed te bepalen wat je wenst te hebben. Een huisarchitect kan je hierbij perfect van dienst zijn. Een huisarchitect is een zeer gespecialiseerd beroep; men moet veel verstand van veel verschillende zaken hebben. Het is daarom ook niet makkelijk om een huisarchitect te zijn. Deze personen zijn echter wel de aangewezen personen voor jou.

Een huisarchitect kan je droomhuis ontwerpen of de verbouwing in je huidige huis vormgeven. Een huisarchitect kan een eerste ontwerp aanleveren op basis van jouw ontwerp. Dit ontwerp kan dus een heel nieuw huis zijn of een (kleine) aanpassing in een bestaand huis.

Op deze pagina zoomen we verder in op een huisarchitect. Wat doet een huisarchitect precies? Wat zijn de kosten voor een huisarchitect? Is de prijs voor een huisarchitect door jou te beïnvloeden? Op dergelijke vragen geven we op deze pagina antwoord!

Wat doet een huisarchitect precies?

Een huisarchitect zet jouw wensen op papier en maakt op basis daarvan een ontwerp. Als je een nieuw huis wil laten bouwen, heb je zeker wel een beeld voor je hoe dit moet worden. Zoals we in de inleiding al aangeven is dit wellicht een groot huis met een lange oprijlaan en een thuisbioscoop. Een dergelijk huis kan echter niet zomaar uit de grond worden gestampt. Hier gaan maandenlange voorbereidingen aan vooraf, waarbij de huisarchitect een grote rol speelt.

Een huisarchitect maakt het ontwerp van bijvoorbeeld een nieuw huis en presenteert deze bij jou. Met jouw feedback kan de huisarchitect het ontwerp verder perfectioneren. Dit houdt wel in dat een huisarchitect van zeer veel zaken verstand moet hebben. Een huisarchitect moet innovatief zijn, moet creatief zijn en bovenal beschikken over veel technisch inzicht.

Op basis van het ontwerp van de architect kan de aannemer of een bouwbedrijf gaan beginnen met de bouw van jouw droomhuis.

Wat zijn de kosten voor een huisarchitect?

In het stukje hierboven heb je kunnen lezen dat een huisarchitect een redelijk gespecialiseerd beroep is. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar een binnenhuisarchitect groter is dan het aanbod. Dit zorgt voor een schaarste waardoor de prijzen relatief hoog uitvallen. Maar, hoe hoog zijn de prijzen dan?

De hoogte van de prijzen voor een huisarchitect zijn afhankelijk van enkele bepalende componenten. Het belangrijkste component is de tariefstelling van de binnenhuisarchitect. Elke binnenhuisarchitect mag zijn/haar eigen tarief bepalen, waardoor dit nog wel eens kan verschillen.

Een huisarchitect kan op verschillende manieren zijn/haar tarieven berekenen:

  • Een vooraf afgesproken bedrag;
  • Uurloon;
  • Commissiebasis.

De meeste huisarchitecten leveren hun diensten op basis van een vast uurloon. Dit uurloon ligt gemiddeld rond de €60,00. Hierbij zijn echter ook flinke uitschieters merkbaar voor de beste huisarchitecten. Deze kunnen zomaar enkele honderden euro’s per uur vragen.

Kosten beïnvloeden

Het is erg lastig om de prijs van een huisarchitect te beïnvloeden. De meeste huisarchitecten houden vast aan hun eigen tarief. Simpelweg doordat er veel vraag naar hun diensten is.

De enige aanbeveling die wij kunnen doen, is het opvragen van meerdere offertes. U zult merken dat het prijsverschil tussen verschillende huisarchitecten fors kan zijn. Als u meerdere offertes opvraagt, heeft u een goede mogelijkheid tot het vergelijken van de prijzen. Op basis van dat vergelijk kunt u de huisarchitect kiezen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Hierbij raden we tevens aan om het portfolio van de huisarchitect te raadplegen. Je kan al veel informatie halen uit het portfolio van een huisarchitect.

De tarieven van een huisarchitect zijn relatief hoog te noemen. Het is onmogelijk om een vaste prijs te benoemen, maar u kunt uitgaan van een gemiddeld uurtarief van €60,00.