Het beroep van een architect is simpelweg prachtig te noemen. Men ontwerpt nieuwe mooie dingen en ziet deze vervolgens gebouwd worden. Het is echter een alles behalve makkelijk beroep. Een architect moet over veel competenties beschikken. Hieronder hebben we de belangrijkste competenties op een rijtje gezet:

  • Technisch inzicht;
  • Groot creatief brein;
  • Klantgericht;
  • Innovatief;
  • Presentatie skills;
  • Modieus

Een architect moet technisch inzicht hebben omdat bij de bouw van een woning veel technische zaken om de hoek komen kijken. Hierbij kan je denken aan de aanleg van gas, energie, licht, riool en dergelijke. Anderzijds moet een woning voldoen aan bepaalde richtlijnen met betrekking tot de veiligheid en dergelijke.

Anderzijds is het van groot belang dat een architect creatief is. Deze creativiteit kan een architect tonen in zijn ontwerpen.

Een ander belangrijk punt hebben we hierboven getypeerd als ‘modieus’. Hiermee bedoelen we dat een architect op de hoogte moet zijn van de laatste ontwikkelingen. Dit geldt voor de te gebruiken materialen, voor de te hanteren richtlijnen met betrekking tot bijvoorbeeld veiligheid en geldt ook voor de huidige bouwstijlen.

Bovenstaand verhaal geeft duidelijk aan dat het beroep van een architect niet makkelijk is. Dit uit zich ook in het tarief van een architect, maar wat kost een architect dan precies? Op die vraag geven wij antwoord op deze pagina. Tevens zoomen we eerst in op de vraag: wat doet een architect precies?

Wat doet een architect precies?

Je hebt jarenlang hard gewerkt en veel gespaard en wilt nu een huis laten bouwen. Je hebt hierbij bepaalde ideeën hoe dit huis moet gaan worden. Voordat het huis eenmaal gebouwd wordt, zit nog een hele belangrijke stap. Het omtoveren van jouw wensen naar een compleet ontwerp van een huis. Dit is eigenlijk de taak voor een architect. Een architect maakt op basis van jouw wensen een ontwerp van het nieuwe huis.

Elk mens heeft zijn/haar eigen wensen bij een huis. Mede daarom is jouw input gigantisch belangrijk voor een architect. Een architect kan op basis van die input de eerste 3D ontwerpen maken. Het maken van een 3D ontwerp is niet makkelijk; een architect moet met veel randfactoren rekening houden. Daar komt veel vakkennis bij om de hoek kijken.

Een architect is eigenlijk de persoon die jouw wensen omzet naar een daadwerkelijk huis. Je zult vast begrijpen dat dit relatief gezien geen goedkope dienst is.

Wat kost een architect?

Het is helaas niet mogelijk om een vast tarief te koppelen aan een architect. Dit heeft met name te maken met de prijsstelling van een architect. Elke architect kan zijn/haar eigen tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat het uurtarief van architect A flink kan verschillen ten opzichte van het uurtarief van architect B.

We kunnen echter wel een richtlijnen vaststellen voor het tarief van een architect. De gemiddelde prijs voor een architect is ongeveer €60,00 per uur. Er zijn echter ook meerdere architecten die ruim boven dit uurtarief zitten. De succesvolste architecten rekenen in sommige gevallen honderden euro’s als uurtarief.

Het ontwerpen van een huis door een architect is daarmee een relatief dure aangelegenheid geworden. Het ontwerpen van een huis is namelijk niet in een paar uur gebeuren. Daar komt voor een architect gigantisch veel om de hoek kijken.

Het beïnvloeden van de kosten van een architect is ook lastig. Weinig architecten zullen speciaal voor jou hun uurtarief aanpassen. Je kan echter wel je kosten beïnvloeden door meerdere offertes aan te vragen. Zodra je meerdere offertes voor je hebt liggen, kan je een juist vergelijk maken van de verschillende aanbieders. Op die manier kan je de beste prijs/kwaliteitsverhouding uitkiezen.

Het uitzoeken van de juiste architect is ook niet makkelijk. We raden je daarom aan om hier veel tijd aan te besteden en tijdig van tevoren hiermee te beginnen. Alleen op die manier kan je tot de juiste keuze komen.