Voor het aanleggen van een dak heb je tegenwoordig meerdere mogelijkheden. De mogelijkheid zijn voornamelijk afhankelijk van het soort dak dat je hebt. In feite heb je twee verschillende soorten daken:

  • Een plat dak;
  • Een schuin dak.

Bij een plat dak heb je de keus uit enkele materialen, waaronder bitumen, EPDM, PVC en eventueel een groen dak.

Bij een schuin dak heb je ook de keus uit enkele materialen, zoals dakpannen, riet, leien, zink, koper of aluminium.

De keus voor het materiaal is wel een zeer belangrijke keus. Het dak is één van de pijlers die de uitstraling van je huis bepalen. Een plat dak geeft altijd een compleet andere uitstraling aan een huis dan een schuin dak.

Bij bovenstaande materialen spreken veel materialen wel tot de verbeelding. Een redelijk onbekende speler op de markt is de bitumen dakbedekking. Dit komt puur doordat deze variant het meeste op een plat dak gebruik wordt. Je kijkt echter zelden bovenop een plat dak, terwijl je bij een schuin dak altijd de dakpannen of het riet ziet liggen.

Hieronder willen je graag meer vertellen over een bitumen dakbedekking. Hierbij geven we antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat is een bitumen dakbedekking?
  • Wat zijn de kosten van een bitumen dakbedekking?
  • Wie kan een bitumen dakbedekking aanleggen?

Wat is een bitumen dakbedekking?

Bitumen is een op aardolie gebaseerde vloeistof. Deze vloeistof wordt gebruikt op platte daken en is aantrekkelijk vanwege enkele specifieke kenmerken. Een bitumen dakbedekking is namelijk volledig waterdicht en is een erg sterk materiaal. De sterkte van het materiaal komt voornamelijk door de manier waarop de bitumen dakbedekking aangelegd wordt.

Een bitumen dakbedekking wordt op een plat dak aangelegd met een brander. De onderkant van de bitumen wordt verhit met een brander. Door de warmte van deze brander zal de bitumen aan het dak vast smelten. Door deze smelting ontstaat er een zeer sterk geheel.

Bij een bitumen dakbedekking bestaat er wel een kans op het ontstaan van mossen en algen. Het is derhalve aan te raden om jaarlijks het bitumen dak schoon te maken. Hiermee kan je een zo lang mogelijke levensduur realiseren; een gemiddelde levensduur van een bitumen dak is ongeveer 25 jaar.

Prijs van een bitumen dakbedekking?

Bij het laten aanleggen van bitumen dakbedekking heb je twee mogelijkheden:

  • Je kan ervoor kiezen om de nieuwe bitumen dakbedekking over de oude dakbedekking te leggen.
  • Je kan er echter ook voor kiezen om de oude dakbedekking te verwijderen en de nieuwe bitumen dakbedekking te plaatsen.

Bij de bovenste variant bent u ongeveer €50,00 per vierkante meter kwijt.

Bij de onderste variant bent u ongeveer €80,00 per vierkante meter kwijt.

Of u voor de bovenste of onderste variant moet kiezen, is afhankelijk van de staat van het dak. Als de oude dakbedekking compleet versleten is, zal deze eerst verwijderd moeten worden. Als de oude dakbedekking nog redelijk oké is, hoeft deze dakbedekking niet verwijderd te worden.

De kosten voor het aanleggen van een bitumen dakbedekking bestaan uit twee onderdelen:

  • De kosten voor de materialen;
  • De arbeidskosten.

Op de arbeidskosten kan je invloed uitoefenen. Daar vertellen we je meer over hieronder.

Wie kan een bitumen dakbedekking aanleggen?

Het aanleggen van een bitumen dakbedekking is absoluut niet simpel. Dit komt voornamelijk doordat het bitumen aan het dak vast gesmolten moet worden. Hiervoor heb je een brander nodig en het gebruik van deze brander is niet geheel zonder risico. Als je aan het werk gaat met een dergelijke brander moet je heel goed weten wat je aan het doen bent.

De aanbeveling is daarom altijd om een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Via internet kan je tegenwoordig veel (lokale) gespecialiseerde bedrijven vinden. Deze bedrijven kunnen je dak van een mooie bitumen dakbedekking voorzien.

Hierboven gaven we al even aan dat je de kosten voor de bitumen dakbedekking enigszins kan beïnvloeden. We raden je altijd aan om meerdere offertes op te vragen. Als je meerdere offertes van verschillende leveranciers ontvangen hebt, kan je een optimaal vergelijk maken. Maak uiteindelijk de keuze voor de leverancier met de beste prijs/kwaliteitsverhouding en waarbij u het beste gevoel heeft.