Het weer is in Nederland vaak onrustig te noemen. De ene dag kan het stralend weer zijn, terwijl het de volgende dag alleen maar regent. Dit heeft tot gevolg dat een huis veel verschillende weersomstandigheden moet kunnen weerstaan. Een essentieel onderdeel hierbij is het dak van een huis. In de meeste gevallen komt het dak van een huis als eerste in aanraking met de verschillende weersomstandigheden.

Doordat het dak een zeer cruciale rol speelt, is het ook een zeer kwetsbaar onderdeel van het huis. Het behoort tot de mogelijkheden dat er een lekkage ontstaat of dat er een dakpan van het dak gevallen is.

Doordat deze mogelijkheid altijd om de hoek loert, is een dakrenovatie soms onoverkomelijk. Onder een dakrenovatie kan je twee dingen verstaan:

  • Een plaatselijke reparatie aan het dak wordt uitgevoerd;
  • Het gehele dak wordt gerenoveerd.

Op deze pagina zoomen we verder in op de dakrenovatie. Hierbij beantwoorden we onder andere de volgende vragen:

  • Welke mogelijkheden zijn er met betrekking tot een dakrenovatie?
  • Wat kost het renoveren van een dak?
  • Wie kan een dak renoveren?

Mogelijkheden bij een dakrenovatie

Tegenwoordig heb je de keus uit zeer veel verschillende soorten dakbedekkingen. Bij een schuin dak heb je de keus uit ongeveer 7 verschillende dakbedekkingen en bij een plat dak uit 4 verschillende dakbedekkingen.

Elke vorm van dakbedekking heeft bepaalde kenmerken. Aan deze kenmerken zit ook altijd een levensduur gekoppeld.

Als de levensduur nagenoeg verstreken is, kan een dak kuren gaan vertonen. Op dat moment is het belangrijk om je dak te laten renoveren. Bij een dakrenovatie heb je meerdere mogelijkheden:

  • Je laat het dak herstellen door de kwetsbare plekken te herstellen/te renoveren.
  • Je laat het dak volledig opnieuw aanleggen; dit is eigenlijk meer het vervangen van een dak.
  • Je past de draagconstructie van een dak aan.
  • Je laat een wijziging doorvoeren in de hoogte, breedte of dikte van het dak.

Bij de laatste twee punten heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Vraag dit voor de zekerheid altijd bij je gemeente na!

Zoals je kan zien, heb je de mogelijkheid uit meerdere oplossingen. Welke oplossingen voor jou het beste is, is afhankelijk van de huidige situatie en je portemonnee. In nagenoeg alle gevallen speelt het prijskaartje een grote rol; hieronder bekijken we de prijs voor een dakrenovatie nader.

Wat kost een dakrenovatie?

Het renoveren van een dak is geen gemakkelijke klus. Mede hierdoor hebben verschillende bedrijven zich hierin gespecialiseerd. De zogeheten dakdekkers weten alles van het renoveren van een dak en hebben tevens de juiste apparatuur ter beschikking.

Bij het renoveren van je dak is de prijs uiteraard van groot belang. In onderstaande tabel hebben we de prijzen op een rijtje gezet:

Soort dak Gemiddelde prijs per vierkante meter
Plat dak Tussen de €75,00 en €100,00
Schuin dak Tussen de €90,00 en €130,00

Bij bovenstaande prijzen is rekening gehouden met de volgende situatie: je dak is er zo slecht aan toe, waardoor je gehele dak gerenoveerd/vervangen moet worden. Dit betekent dat de huidige dakbedekking verwijderd dient te worden en de nieuwe dakbedekking aangelegd moet worden.

Mocht je een klein deel van je dak laten vervangen, kan de prijs verschillen ten opzichte van bovenstaande gemiddelde prijzen.

De prijs kan overigens ook per dakdekker verschillen; daarover kan je hieronder meer lezen!

Wie kan een dak renoveren?

Hierboven gaven we al kort aan dat het renoveren van een dak een gespecialiseerde klus is. Een gezonde portie durf, veel vakkennis en de juiste apparatuur zijn de absolute benodigdheden voor een dakdekker.

Je kan derhalve een dak het beste laten renoveren door een gespecialiseerde dakdekker. Deze personen weten exact wat ze doen en wat ze ook absoluut niet moeten doen. Hierbij speelt de veiligheid uiteraard een zeer cruciale rol.

We willen je daarom aan raden om een geschikte dakdekker te vinden voor de renovatie van je dak. Hierbij heb je hoogstwaarschijnlijk behoefte aan een offerte voordat je een keuze maakt. Ons advies is om meerdere offertes op te vragen. Als je meerdere offertes hebt, kan je deze perfect naast elkaar leggen. Je kan dan uiteindelijk de keuze maken waarbij jij, en je portemonnee, je het beste bij voelt.