Door de razendsnelle ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de kwaliteit van de dakbedekkingen omhoog gegaan. Dit geldt voor zowel een PVC dakbedekking, een dak vol met dakpannen en een dak met bitumen dakbedekking. Tevens is de manier van aanleggen van een dak de afgelopen jaren verder gespecialiseerd. Dit heeft mede tot gevolg dat de levensduur van een gemiddeld dak flink opgerekt is.

De levensduur blijft wel afhankelijk van het soort materiaal waarmee je dak bedekt is. Voor zowel een schuin dak als voor een plat dak bestaan specifieke materialen. Bij een schuin dak heb je de keuze uit de volgende materialen:

 • Kleien dakpannen
 • Betonnen dakpannen
 • Leien dakpannen
 • Aluminium
 • Koper
 • Zink
 • Riet

Bij een plat dak is de keus iets beperkter:

 • Bitumen
 • PVC
 • EPDM
 • Groendak

Hieronder zoomen we verder in op de mogelijkheden bij een plat dak. Tevens geven we antwoord op de vraag: wat kost het vervangen van een plat dak? Daarnaast geven we antwoord op de vraag: wie kan een plat dak vervangen?

De mogelijkheden bij een plat dak

Als je een plat dak wilt vervangen, heb je enkele mogelijkheden. Je kan kiezen voor een Bitumen dakbedekking, een PVC dakbedekking, een EPDM dakbedekking of een zogeheten groendak.

Bij een bitumen dakbedekking wordt gebruik gemaakt van ruwe aardolie. Deze aardolie wordt door middel van een brander vast gesmolten aan het dak. Hierdoor ontstaat er een zeer stevig materiaal; dit materiaal is bestand tegen allerlei verschillende weeromstandigheden. Een bitumen dakbedekking heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar.

Een PVC dakbedekking wordt gemaakt van kunststof en lijkt redelijk op de bitumen dakbedekking. Bij een PVC dak heb je echter ook de keus voor een witte variant. Deze witte variant houdt je huis beter koel in de warme zomermaanden. De levensduur is tevens rond de 25 jaar.

De dakbedekking met EPDM bestaat uit synthetisch rubber. Het grootste voordeel is dat EPDM goed bestand is tegen grote temperatuurverschillen. Dit komt puur door de eigenschappen van het gebruikte materiaal. De levensduur van een EPDM dakbedekking kan daardoor oplopen tot 40 jaar!

Tot slot heb je ook nog de keus uit een groendak. Zoals de naam dit al zegt, is je dak vol geplant met mos, kruiden, grassen en eventueel bomen en struiken. Deze vorm van dakbedekking is erg duurzaam, heeft een lange levensduur en geeft bovendien een bijzondere uitstraling aan je huis. De levensduur kan oplopen tot maar liefst 60 jaar, indien je je dak goed onderhoudt!

Kosten vervangen van een plat dak

Indien je je dak wilt laten vervangen, heb je de keuze uit bovenstaande vier mogelijkheden. Elke mogelijkheid zijn haar eigen voor- en nadelen. Uiteraard speelt de prijs ook een belangrijke rol in je keuze. Hieronder vind je per dakbedekking de prijs indien je je dak laat vervangen:

Dakbedekking Levensduur Gemiddelde prijs per vierkante meter
Bitumen 25 jaar Ongeveer €45,00
PVC 25 jaar Ongeveer €55,00
EPDM 40 jaar Ongeveer €50,00
Groendak 60 jaar Ongeveer €55,00

Bij een groendak heb je echter sowieso een PVC of EPDM ondergrond nodig. Indien je een groendak wilt, zal je dus al moeten beschikken over een PVC of EPDM ondergrond.

De totaalprijs voor het vervangen van een plat dak is voornamelijk afhankelijk van de leverancier/dakdekker en de oppervlakte van jouw dak.

Inschakelen van een dakdekker

Het vervangen van een plat dak is een gespecialiseerde klus. Hierom raden we te allen tijde aan om dit uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf. In jouw regio zitten ongetwijfeld meerdere van dit soort bedrijven. Deze bedrijven hebben de juiste expertise in huis en hebben tevens alle benodigde apparaten ter beschikking.

Het beïnvloeden van de prijs is relatief laag. Elke dakdekker heeft namelijk haar eigen prijsstelling; je kan hoogstens een paar procent korting verkrijgen. Je kan echter wel bij meerdere dakdekkers een prijsopgave doen. Als je daar reactie op gekregen hebt, kan je de juiste keuze maken.