Wind, regen, hagel, onweer en felle zonnestralen. Het dak van je huis krijgt met al deze weersomstandigheden te maken. Het is daarom absoluut niet vreemd als je huis enkele dakpannen mist na een flinke storm. Ook kan je dakbedekking kuren gaan vertonen door de grote hoeveelheid uren zonnestralen.

Mede door deze weeromstandigheden is het niet vreemd dat je dak soms een reparatie nodig heeft. Bij het repareren van een dak heb je meerdere mogelijkheden. Graag geven we je op deze pagina meer informatie over het laten repareren van je dak. Hierbij zoomen we in op de volgende vragen:

 • Hoe kan een schade ontstaan?
 • Wanneer is een dak reparatie noodzakelijk?
 • Wat kosten de verschillende reparaties?
 • Wie kan de reparatie voor jou uitvoeren?

Hoe kan een schade ontstaan?

We tipten het in de inleiding van deze pagina al kort aan; de weersomstandigheden zijn in veel gevallen de boosdoener voor een schade. Als de wind met windkracht 9 of 10 door Nederland heen raast, is de kans simpelweg groot dat een dakpan los laat. Dit kan voornamelijk gebeuren bij dakpannen die al geruime tijd op een dak liggen, denk hierbij bijvoorbeeld aan ruim 20 jaar.

Anderzijds kan een dak ook door slijtage een schade oplopen. Het isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld slijten, waardoor een lekkage tot de mogelijkheden behoort.

De ervaring leert dat de leeftijd van een dak een belangrijke rol speelt. Naarmate een dak ouder wordt, is de kans op schade groter.

Wanneer is een dak reparatie noodzakelijk?

Het repareren van schade aan je dak kan in de meeste gevallen zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Als je één van de volgende problemen hebt, moet je eigenlijk zo snel mogelijk actie ondernemen:

 • Lekkende goot;
 • Missende dakpannen;
 • Scheefliggende dakpannen;
 • Scheurtjes in de dakbedekking;
 • Grote hoeveelheid water op het dak;
 • Lekkend water.

Bij bovenstaande problemen weet je nagenoeg altijd zeker dat er een schade aan het dak ontstaan is. Het is zaak om tijdig in actie te komen om verdere schade te voorkomen. We kunnen ons heel goed voorstellen dat dit soms niet makkelijk is, aangezien hier weer kosten uit voort gaan komen. Hieronder bekijken we de kosten voor een dak reparatie nader.

De kosten van diverse reparaties

De exacte kosten voor een reparatie aan je dak zijn erg afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij kan je denken aan de volgende factoren:

 • Wat is de schade exact aan je dak?
 • Wat is het uurtarief van de dakdekker?

De schade aan je dak is in feite onder te verdelen in vier verschillende varianten:

Dakreparatie Gemiddelde kosten
Zwak gedeelte van een plat dak vervangen Ongeveer €300,00 per vierkante meter
Dakpannen op een schuin dak vervangen Ongeveer €250,00 per vierkante meter
Nokvorsten vervangen Ongeveer €80,00 per meter
Dakgoten vervangen Ongeveer €85,00 per meter

Je kan echter zelf alvast actie ondernemen. In sommige gevallen kan je daarmee flinke kosten besparen. De meeste tijd heeft de dakdekker namelijk nodig aan het achterhalen van de schade; waar komt de schade vandaan?

Je kan bijvoorbeeld zelf het probleem proberen te vinden. Dit is eigenlijk alleen te doen als je een plat dak hebt. Bij een schuin dak levert dit te veel risico op.

Als je een plat dak hebt, kan je tevens het dak netjes schoonmaken. Een dakdekker kan het beste werken op een geheel schoon dak!

Bij een schuin dak kan je het beste alles overlaten aan de dakdekker. De risico op een ongeluk bij een schuin dak is gewoon té groot.

Hulp van een vakman nodig?

Bij een reparatie kan je het beste een gespecialiseerde dakdekker inhuren. Deze personen/bedrijven doen de hele dag niks anders dan het herstellen/aanleggen van dakbedekkingen. Mede hierdoor hebben zij gigantisch veel kennis en ervaring. Tevens hebben zij de juiste apparatuur ter beschikking.

Ook met het oog op de veiligheid kunt u absoluut het beste een gespecialiseerde dakdekker inhuren.

De kosten van een gespecialiseerde dakdekker kunnen flink verschillen. Mede daarom raden we aan om bij verschillende dakdekkers een offerte op te vragen. Op basis van deze prijsopgaves kunt u de juiste keuze maken!