Vaak is het laten plaatsen van een dakkapel wat maximaal 1 of 2x plaatsvind per persoon. Er is daardoor weinig ervaring en daarom slim om te luisteren naar de specialisten in de markt. Middels deze pagina willen we informatie verstrekken voor onder andere de kosten die komen kijken bij het plaatsen van een dakkapel. Maar ook zullen we diverse tips geven die helpen in de begin fase. Waar moet allemaal op gelet worden wanneer en welke vergunningen zijn er nodig?

De diverse prijsgidsen geven inzicht in de prijzen. In combinatie met onze bedrijvengids is het mogelijk om een bedrijf te vinden die kan helpen bij de klus. Door goed voorbereid in contact te treden met een bedrijf, kan er snel een serieus project ontstaan, zonder dat alle macht bij de vakman ligt. Laat je geheel vrijblijvend adviseren en ga het gesprek aan over de mogelijkheden.

Een dakkapel

De dakkapel heeft er reeds een aanzienlijke geschiedenis opzitten, maar blijkt vooral de laatste jaren terug een stevige boost op vlak van populariteit te hebben gekregen. Het voorzien van een dakkapel bij een woning zorgt er voor dat je altijd kan rekenen op verschillende interessante voordelen. In eerste instantie wordt er meer beloopbare oppervlakte gecreëerd in huis, maar daarnaast is het ook nog eens zo dat er een opvallende eye-catcher zal worden toegevoegd aan de uitstraling van het pand. Omwille van welke reden jij er ook voor mag kiezen om te investeren in een dakkapel, ze zal altijd een waardevermeerdering creëren voor jouw woning. Wil je hier graag meer over te weten komen? Lees dan snel verder, want we vertellen je graag alles wat je altijd al over een dakkapel realiseren hebt willen weten.

Waarom is een dakkapel zo populair?

In de inleiding van deze pagina hebben we reeds aangegeven dat de dakkapel de voorbije jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. Daar zijn verschillende redenen voor aan te halen. In eerste instantie is het natuurlijk zo dat de grond stelselmatig duurder is geworden. Dit heeft als resultaat dat mensen er steeds vaker voor kiezen om een bepaalde uitbouw of opbouw te voorzien bij hun huis. Een dakkapel biedt op dat vlak natuurlijk een prima optie. Dat is echter niet alles. Buiten het realiseren van meer bewoonbare oppervlakte is het namelijk ook zo dat de realisatie van een dakkapel nog de volgende extra troeven met zich meebrengt:

 

  1. Er wordt een sterk verbeterde lichtinval gerealiseerd in huis;
  2. Je huis krijgt een visueel zeer aantrekkelijke eye-catcher;
  3. De waarde van je woning wordt door een dakkapel structureel verhoogd;

 

Veel mensen die op zich wel geïnteresseerd zijn in het kopen van een dakkapel vrezen dat ze voor de realisatie van een dergelijke uitbreiding aan hun woning een stevig kostenplaatje zullen moeten betalen. Dat hoeft echter absoluut niet noodzakelijk het geval te zijn. Wist je bijvoorbeeld al dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen een prefab en een maatwerk dakkapel? Voor de handige doe-het-zelvers is het zelfs mogelijk om een speciale casco uitvoering te kopen waardoor ze de volledige afwerking voor eigen rekening kunnen nemen. In principe kunnen we dan ook stellen dat het kopen van een dakkapel tegenwoordig geschikt is voor ieders budget.

Hoeveel kost een dakkapel?

Nu we bovenstaande hebben gezegd spreekt het voor zich dat je interesse in de kostprijs van een dakkapel waarschijnlijk pas echt is gewekt. Toch moeten we je even waarschuwen, het is helemaal niet zo eenvoudig om precies te bepalen hoeveel een dakkapel nu precies zal kosten. Dit is te wijten aan het feit dat meerdere factoren een niet onaanzienlijke invloed uitoefenen op de kostprijs die voor een dakkapel in rekening wordt gebracht. Denk hierbij onder andere aan de onderstaande zaken:

 

  1. De omvang van de dakkapel in kwestie;
  2. De exacte vormgeving waarover ze beschikt (gewone dakkapel, hoek dakkapel, etc.);
  3. Het materiaal welke is gebruikt ter afwerking van de dakkapel;
  4. De constructie van de dakkapel (prefab of maatwerk);
  5. Het type dak waar gebruik van wordt gemaakt (plat of hellend dak);

 

Het merendeel van de richtprijzen die op het internet zijn terug te vinden voor dakkapellen zijn dan ook doorgaans haast altijd ‘vanaf prijzen’. Ook wij zochten voor je uit welke kosten er aan een dakkapel zijn verbonden afhankelijk van het materiaal waarvoor je kiest. We hebben deze verschillende kosten opgenomen in de hieronder aangegeven prijstabel.

 

Type dakkapel Gemiddelde kostprijs
Dakkapel gemaakt van hout (prefab) Vanaf ongeveer 3.350 euro
Dakkapel gemaakt van hout (maatwerk) Vanaf ongeveer 4.150 euro
Dakkapel gemaakt van kunststof (prefab) Vanaf ongeveer 3.850 euro
Dakkapel gemaakt van kunststof (maatwerk) Vanaf ongeveer 4.850 euro
Dakkapel gemaakt van polyester (prefab) Vanaf ongeveer 4.900 euro

 

Zoals je ziet is er tussen een prefab dakkapel en een maatwerk uitvoering sprake van een niet onaanzienlijk prijsverschil. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat een polyester dakkapel uitsluitend verkrijgbaar is in een prefab uitvoering. Voor mensen die zeer specifieke eisen in gedachten hebben voor hun dakkapel is dit materiaal dan ook wat minder geschikt. Polyester is bovendien altijd het duurst, maar kenmerkt zich wel door een werkelijk uitstekende levensduur. Ben je vooral op zoek naar een zo goedkoop mogelijke dakkapel om te realiseren? Dan is de keuze voor hout wellicht al snel gemaakt.

Kiezen voor een plat of schuin dak bij een dakkapel?

De keuze voor het type dak waar je dakkapel over moet komen te beschikken is altijd afhankelijk van verschillende factoren. Op dit vlak dien je namelijk niet alleen rekening te houden met je eigen persoonlijke voorkeur, daarnaast is het ook nog eens zo dat de kostprijs van beide mogelijkheden sterke verschillen vertoont. Daar waar een plat dak bijvoorbeeld standaard in de prijs van een dakkapel is inbegrepen geldt dat niet voor een hellend exemplaar. Dit neemt uiteraard niet weg dat bij bepaalde woningen een hellend dak afgewerkt met dakpannen bijvoorbeeld het mooiste is. Toch, als je een dergelijk dak wenst te realiseren zal je er altijd rekening mee moeten houden dat deze gepaard gaat met een flinke meerprijs.

 

Prijsgidsen van dakkapellen