Het laten plaatsen van een dakkapel biedt bijzonder veel voordelen. Allereerst heb je meer ruimte tot je beschikking. Door het plaatsen van een dakkapel krijg je bijvoorbeeld een ruimere slaapkamer of je kan een werkkamer groter maken. Dit is uiteraard erg fijn voor de huishoudens die om ruimte verlegen zitten.

Anderzijds is het plaatsen van een dakkapel ook erg gunstig voor de waarde van je huis. In de huidige, groeiende, huizenmarkt is de waarde van je huis van groot belang. Het omhoog krijgen van de waarde van je huis is altijd fijn meegenomen. Voor sommige huishoudens is dat een extra argument voor het plaatsen van een dakkapel.

Bij het plaatsen van een dakkapel heb je de keuze uit meerdere soorten. Allereerst speelt het formaat van een dakkapel een grote rol. Daarbij moet je je afvragen hoeveel ruimte je hebt en hoeveel extra ruimte je zou willen. Een standaardmaat voor een dakkapel is overigens 1,5 meter breed en 2,5 meter hoog.

Materialen

Bij een dakkapel heb je tevens de keus uit drie verschillende materialen:

  • Hout
  • Kunststof
  • Polyester

Alle materialen hebben hun eigen kenmerken en voordelen. Ook hebben alle materialen hun eigen prijsrange. Voornamelijk de prijs is bij veel mensen van belang voordat ze overgaan tot het laten plaatsen van een dakkapel. Op deze pagina kijken we tot een gedetailleerd niveau naar de prijzen van een dakkapel.

We geven daarbij antwoord op de volgende vragen:

  • Wat kost een houten dakkapel?
  • Wat kost een kunststof/polyester dakkapel?
  • Wie kan een dakkapel voor je plaatsen?

Wat kost een houten dakkapel?

Een houten dakkapel staat prachtig op een huis met een karakteristieke uitstraling. Een houten dakkapel gaat dan volledig op in de structuur van het huis en vormt daarmee een mooi geheel. Dit is één van de voordelen van een houten dakkapel. Eerlijkheidshalve moeten we hierbij wel vermelden dat steeds meer mensen voor een kunststof of polyester dakkapel kiezen. Dit ligt allesbehalve aan de prijs voor een houten dakkapel; de prijs ligt namelijk behoorlijk laag!

Als we uitgaan van een gemiddelde dakkapel, kijken we naar een dakkapel van 1,5 meter breed en 2,5 meter hoog. Een dergelijke dakkapel is min of meer de standaardmaat. Als je deze dakkapel met hout materiaal wil bestellen/laten plaatsen, moet je uitgaan van een prijs van ongeveer €3.250.

Deze prijs is echter afhankelijk van de fabrikant. Elke fabrikant hanteert haar eigen prijsstelling waardoor de prijzen voor een houten dakkapel behoorlijk uiteen kunnen lopen.

Wat kost een kunststof/polyester dakkapel?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een kunststof of polyester dakkapel te plaatsen. Dit komt voornamelijk vanwege de vele voordelen die deze materialen met zich mee brengen.

Een kunststof dakkapel biedt de volgende voordelen:

  • Goede isolerende werking.
  • Weinig onderhoud benodigd.
  • Gemiddelde kosten.

Een polyester dakkapel heeft ook bovenstaande voordelen, maar biedt een nóg betere isolerende werking. Dit komt doordat een polyester dakkapel helemaal geen naden heeft.

Qua prijzen kan je uitgaan van onderstaande prijzen:

Materiaal Prijs
Kunststof dakkapel Ongeveer €3.750
Polyester dakkapel Ongeveer €4.250

Bron: dakkapel prijs.

Bovenstaande prijzen zijn op basis van een gemiddelde dakkapel met afmetingen van 1,5 meter breed bij 2,5 meter hoog.

De prijs voor een kunststof dakkapel ligt daarmee hoger dan een houten dakkapel. Een kunststof dakkapel biedt echter één heel groot voordeel; dat voordeel is ook positief voor je portemonnee. Door de isolerende werking van een kunststof dakkapel, hoef je minder warmte op te stoken. Dit komt doordat de warmte simpelweg je huis niet kan verlaten via de naden; de naden zijn namelijk heel smal bij een kunststof dakkapel.

Bij een polyester dakkapel is er zelfs helemaal geen naad te bekennen. De prijs van een polyester dakkapel ligt daardoor ook nog iets hoger ten opzichte van een kunststof dakkapel.

Wie kan een dakkapel voor je plaatsen?

Het fabriceren en plaatsen van een dakkapel is een gespecialiseerde klus. Het fabriceren van een dakkapel gebeurt tegenwoordig voornamelijk in een fabriek met behulp van nauwkeurige machines. Alle gespecialiseerde fabrikanten hebben de beschikking over dergelijke machines. Door deze machines blijft de kostprijs voor een dakkapel wel relatief laag; dat is één van de redenen waarom we aanraden om een dakkapel door een gespecialiseerd bedrijf te laten fabriceren en plaatsen.

Bij het plaatsen van een dakkapel komt tevens de veiligheid om de hoek kijken. Als een dakkapel geplaatst wordt, gebeurt dit vaak op relatief grote hoogte. De eigen veiligheid en veiligheid van de omgeving moet daarbij altijd nauw in het oog worden gehouden. Ook daar hebben de gespecialiseerde bedrijven veel ervaring mee.