Het komt meer eens voor dat een huishouden behoefte heeft aan meer ruimte. Om dit ‘probleem’ op te lossen, zijn er in feite twee mogelijkheden: het huidige huis wordt vergroot of men gaat verhuizen naar een groter huis. De tweede oplossing is in sommige gevallen niet mogelijk, vanwege bijvoorbeeld financiële beperkingen.

Het vergroten van een huis is daarom vaak een iets logischer/betere oplossing. Bij het vergroten van je huis heb je enkele mogelijkheden:

  • Een uitbouw plaatsen in bijvoorbeeld de vorm van een serre.
  • Je laat een dakkapel op je dak plaatsen.
  • De garage/schuur omtoveren tot een leefgedeelte.

Uiteraard zijn er meerdere mogelijkheden denkbaar. De beste oplossing is echter afhankelijk van je huidige situatie en je wensbeeld. Hoeveel extra ruimte heb je nodig? Hoe ziet je huis er op dit moment uit? Welke financiële mogelijkheden heb je?

Extra ruimte nodig?

In de praktijk blijkt vaak dat mensen extra ruimte nodig hebben op de bovenverdieping. Extra ruimte in de slaapkamer of in een werkkamer is vaak wenselijk. Hierbij heb je één geschikte oplossing; het laten plaatsen van een dakkapel. Het aanschaffen en laten plaatsen van een dakkapel is een behoorlijke investering, maar het biedt gigantisch veel meer ruimte.

Op deze pagina zoomen wij verder in op de mogelijkheden bij het plaatsen van een dakkapel. Dit doen we aan de hand van de volgende vragen:

  • Welke soorten dakkapellen zijn er?
  • Wat zijn de kosten voor een prefab dakkapel?
  • Wie kan een prefab dakkapel plaatsen?

Welke soorten dakkapellen zijn er?

Als je interesse in een dakkapel hebt, zijn er enkele mogelijkheden. Deze mogelijkheden hebben met name betrekking op het materiaal waarvan de dakkapel vervaardigd is. Ook zit er logischerwijs verschil in de afmetingen van de dakkapel.

Qua materialen heb je de keuze uit de volgende mogelijkheden:

  • Hout
  • Kunststof/polyester
  • Combinatie van bovenstaande materialen

Een houten dakkapel staat het mooist op een huis met een ietwat karakteristieke uitstraling. Een kunststof of polyester dakkapel staat het mooist op een strak en modern huis.

Elk materiaal heeft eigen kenmerken en voordelen. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een kunststof of polyester dakkapel vanwege de goede isolerende werking. Het verschil tussen een kunststof en polyester dakkapel is de ruimte van de naden. Bij een polyester dakkapel is er geen sprake van naden, waardoor deze dakkapel een gigantische isolerende werking heeft.

Ook bij het plaatsen van een dakkapel heb je de keuze uit verschillende varianten. Je kan kiezen voor de ‘ouderwetse’ manier; hierbij wordt het dakkapel ter plekke op je dak gebouwd. Het nadeel hiervan is dat dit enkele dagen in beslag kan nemen.

Een nieuwe vorm van monteren zijn de zogeheten prefab dakkapellen. Een prefab dakkapel wordt in een fabriek gemaakt en in elkaar gezet. Vervolgens hoeft deze dakkapel alleen nog maar op je dak geplaatst te worden. Dit kan in één dag plaatsvinden, waardoor de montage van de dakkapel weinig problemen oplevert.

De laatste tijd is een trend zichtbaar dat veel mensen voor een prefab dakkapel kiezen. Omdat deze vorm steeds populairder wordt, kijken we hieronder nader naar de prijzen voor een dergelijke prefab dakkapel.

De kosten voor een prefab dakkapel

Het grote voordeel van een prefab dakkapel is dat deze in de fabriek al grotendeels in elkaar gezet wordt. Dit heeft als voordeel dat men niet enkele dagen lang op je dak bezig is. Dat veroorzaakt een hoop geluid. Bij een prefab dakkapel is dat echter niet aan de orde.

Doordat de prefab dakkapellen in de fabriek gemaakt worden, zijn de productiekosten over het algemeen lager. De productiekosten bij een ouderwets geplaatst exemplaar liggen hoger omdat hier meer manuren voor nodig zijn. In een fabriek zijn tevens nauwkeurige machines beschikbaar.

In de tabel hieronder hebben we de richtprijzen voor een gemiddelde prefab dakkapel geplaatst. De prijzen hebben betrekking op een prefab dakkapel met de volgende maten: 1.50 meter hoog en 2.50 meter breed:

Materiaal Prijs
Houten prefab dakkapel Ongeveer €3.250
Kunststof dakkapel Ongeveer €3.750
Polyester dakkapel Ongeveer €4.250

Het plaatsen van een prefab dakkapel is in sommige situaties helaas niet mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld als er een hellingshoek van minder dan 25 graden aanwezig is.

Een specialist inschakelen

Bij een prefab dakkapel is het absoluut niet mogelijk om deze zelf te produceren/te plaatsen. Het kenmerk van een prefab dakkapel is namelijk dat deze in de fabriek al grotendeels in elkaar gezet wordt. Voordat u de dakkapel ziet, zit de dakkapel derhalve al bijna helemaal in elkaar.

Voor het plaatsen van een prefab dakkapel raden wij je aan om een gespecialiseerd bedrijf te zoeken. Deze bedrijven zijn gemakkelijk via internet te vinden. Het voordeel van een gespecialiseerd bedrijf is dat je zeker weet dat de dakkapel van een hoge kwaliteit is. Dit is zeker belangrijk bij een prefab dakkapel.