Dankzij de ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe productiemanieren bedacht/ontwikkeld. Hierdoor wordt het produceren van voorwerpen en goederen een stuk makkelijker. Het meeste werk wordt tegenwoordig overgelaten aan machines.

Dit geldt ook bij het produceren van een dakkapel. Tot enige tijd terug was het plaatsen van een dakkapel een volledig menselijke klus. De dakkapel werd ter plekke helemaal opgebouwd. Anno 2017 werkt dit op een andere manier; de zogeheten prefab dakkapellen hebben een grote doorbraak meegemaakt.

Bij een prefab dakkapel wordt de dakkapel al ter plekke in de fabriek gemaakt en voor een groot gedeelte in elkaar gezet. Doordat de prefab dakkapel al in de fabriek in elkaar gezet wordt, kan de dakkapel al in één dag volledig geplaatst worden. Dit scheelt veel manuren, geluid en ongemak.

De prefab dakkapellen zijn, evenals, ‘ouderwetse’ dakkapellen in meerdere materialen beschikbaar.

Hieronder geven we antwoord op onderstaande vragen:

  • Welke materialen dakkapel zijn er?
  • Wat is het voordeel van een kunststof dakkapel?
  • Wat is de prijs voor een kunststof dakkapel?
  • Wie kan een kunststof dakkapel plaatsen?

Welke materialen dakkapel zijn er?

Bij een dakkapel heb je de keuze uit drie verschillende materialen:

  • Hout
  • Kunststof
  • Polyester

Het voordeel van een houten dakkapel is dat deze perfect past op een huis met een karakteristieke/oude uitstraling. Mede hierdoor is een houten dakkapel nog steeds erg gewild.

Het voordeel van een polyester dakkapel is de goede isolerende werking.

Voordeel van een kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel biedt behoorlijk wat voordelen. Dankzij deze voordelen is de kunststof dakkapel een veel gekozen variant. De voordelen van een kunststof dakkapel hebben we hieronder op een rijtje gezet:

  • Goede isolerende werking. De naden zijn bij een kunststof dakkapel erg klein, waardoor hier weinig kou naar binnen gaan trekken. Dit heeft tevens als voordeel dat u minder geld uit hoeft te geven aan de verwarming. De warme lucht blijft tenslotte in je huis in plaats van dat het via de naden naar buiten kan ontsnappen.
  • Weinig onderhoud benodigd. Een kunststof dakkapel heeft vanwege zijn eigenschappen weinig onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is jaarlijks de kunststof dakkapel een kleine schoonmaakbeurt te geven. Het (opnieuw) schilderen is bij een kunststof dakkapel niet nodig, in tegenstelling tot een houten dakkapel.
  • Gemiddeld kosten. Het vervaardigen van een kunststof dakkapel kost relatief gezien niet veel, maar ook niet weinig. Van de drie mogelijke materialen is de kunststof dakkapel degene met de middelste prijs.

Bij sommige huizen is het tevens een stuk mooier om een kunststof dakkapel te plaatsen in plaats van een houten dakkapel. Als je een strak en modern huis hebt, staat een kunststof dakkapel heel mooi. Het sluit daarbij perfect aan op je huis.

Als je toch een houten dakkapel wilt, maar wel wil profiteren van de voordelen van een kunststof dakkapel, is er alsnog één mogelijkheid. Je kan ook kiezen voor een kunststof dakkapel met houtnerfstructuur. Het materiaal lijkt dan op hout, terwijl je wel geniet van de voordelen van een kunststof dakkapel.

De prijs voor een kunststof dakkapel

Hierboven gaven we al aan dat een kunststof dakkapel gemiddelde prijzen heeft. Hieronder hebben we in een overzichtelijke tabel de prijzen voor een houten, kunststof en polyester dakkapel geplaatst. Deze prijzen hebben betrekking op een dakkapel van 1.5 meter hoog en 2.5 meter breed.

Materiaal Prijs
Houten prefab dakkapel Ongeveer €3.250
Kunststof dakkapel Ongeveer €3.750
Polyester dakkapel Ongeveer €4.250

Bovengenoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen. De prijs voor het plaatsen van een dakkapel is echter afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst is de prijsstelling van de fabrikant van groot belang. Mede hierom is het aan te raden om bij meerdere fabrikanten navraag te doen omtrent de prijs. Als je meerdere offertes ter beschikking hebt, kan je een goed vergelijk maken en uiteindelijk tot de juiste keuze komen.

Wie kan een kunststof dakkapel plaatsen?

Het plaatsen en fabriceren van een kunststof dakkapel is een behoorlijk gespecialiseerde klus. Vanwege de veiligheid komen er veel dingen bij het produceren van een dakkapel om de hoek kijken. Tevens moet een kunststof dakkapel over zeer dunne naden beschikken; ook dat is niet voor elke fabrikant weggelegd.

Mede daarom kan je het beste een gespecialiseerd bedrijf in dienst nemen voor het fabriceren/plaatsen van een kunststof dakkapel. Zoals we hierboven al aangaven, kan je daarbij het beste meerdere offertes aanvragen!