We gaan zo langzaam maar zeker naar een tijd waarin een groot aantal onderdelen van ons huis worden bestuurd door middel van domotica. Dat is uiteraard een belangrijke vernieuwing die heel wat nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. Tegenwoordig wordt domotica bovendien niet uitsluitend gebruikt om het comfort van de inwoners van het huis te verbeteren en allerhande kleine taken uit handen te nemen, daarnaast wordt ze ook ingezet in combinatie met het alarmsysteem. Welke mogelijkheden er op dit vlak tegenwoordig reeds allemaal bestaan en welke kosten er gemiddeld aan verbonden zijn vertellen we je graag op deze pagina.

Wat maakt domotica voor een alarmsysteem interessant?

Steeds meer mensen kiezen er voor om in hun woning gebruik te maken van domotica. Het toepassen van dergelijke systemen zorgt er dan ook voor dat er meer comfort kan worden gerealiseerd voor alle inwoners. Ondanks het feit dat de basis voor een systeem met domotica duidelijk de focus legt op comfort is dat niet het enige doel waarvoor ze werd ontwikkeld. Wist je bijvoorbeeld dat het vandaag de dag zeer eenvoudig mogelijk is om een koppeling te maken tussen een domotica- en een alarmsysteem? Op deze manier combineer je het beste van twee werelden. Zo wordt niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van je huis in één klap verhoogt.

 

Op welke wijze je domotica precies in je huis gaat toepassen is uiteraard geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wil je bijvoorbeeld dat de ramen automatisch kunnen worden bediend en wil je daarvoor een koppeling voorzien met één of meerdere sensoren uit je alarminstallatie? Dan is dat geen enkel probleem. Zou je graag hebben dat je de mogelijkheid hebt om bepaalde deuren in of buiten je woning vanop afstand te kunnen openen of sluiten? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Zoals je kan afleiden uit dit gegeven is het toepassen van domotica tegenwoordig op zeer veel verschillende vlakken mogelijk.

Welk platform voor domotica gebruiken?

Of je er nu voor kiest om in je huis gewoon gebruik te maken van een standaard domotica systeem of je deze wenst te koppelen aan je alarmsysteem, in beide gevallen is het belangrijk om eerst een goed platform uit te kiezen. Het platform waarvoor je kiest vormt de basis voor alles waardoor er toch een beetje aandacht voor is vereist. Tegenwoordig zijn er op de markt zeer veel verschillende van deze platformen terug te vinden, maar wij hebben de drie populairste alvast even voor jou op een rijtje gezet:

Works with Apple Homekit

Mensen die eigenaar zijn van een iPhone, een iPad of een Apple Watch hebben ongetwijfeld al de ‘Works with Apple Homekit’ opgemerkt. Dit platform welke uiteraard is ontwikkeld door Apple maakt het zeer eenvoudig mogelijk om diverse systemen met elkaar te koppelen. Interessant om weten is dat de toestellen niet noodzakelijkerwijs van hetzelfde merk dienen te zijn. Op het ogenblik dat een slimme stekker of een ander domotica product werkt met HomeKit is het perfect mogelijk om deze verschillende toestellen aan elkaar te koppelen. Dit geldt eveneens voor wanneer je, je systeem met domotica wenst in te zetten voor de beveiliging van je huis.

Works with Nest

Veel mensen hebben er eerder reeds voor gekozen om één of meerdere specifieke toestellen van domoticamerken in huis te halen. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan de thermostaat van Nest of een Nest cam of rookmelder. Dergelijke toestelletjes zijn zonder ook maar enig probleem te combineren met domotica producten die afkomstig zijn van andere fabrikanten. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat er steeds bij het artikel in kwestie moet worden aangegeven of ze al dan niet compatibel is met het Nest systeem.

IFTTT

Het IFTTT systeem maakt het op bijzonder eenvoudige wijze mogelijk om verschillende domotica apparaten aan elkaar te koppelen. Op deze manier kan er een ketting aan reacties worden veroorzaakt. Een voorbeeld van een recept als deze is dat, op het ogenblik er een Nest thermostaat op afwezig wordt geplaatst, de Hue lampen van Philips zichzelf automatisch zullen uitschakelen. Uiteraard is dit slechts het topje van de ijsberg en liggen er ook voor wat je alarminstallatie betreft hier bijzonder veel interessante mogelijkheden.

Hoeveel kost een domotica alarmsysteem?

Het is bijzonder lastig om aan te geven met welke aankoopprijs je rekening dient te houden voor het integreren van een systeem met domotica in je huis. Dit komt hoofdzakelijk door het feit dat een domoticasysteem uit zeer veel verschillende onderdelen kan bestaan. Al deze verschillende onderdelen kunnen we indelen in twee categorieën. Onderdelen die het comfort in je woning kunnen verhogen zijn met name smart lampen, slimme thermostaten evenals weerstations en audiostreamers. Ben je specifiek op zoek naar uitbreidingen op vlak van beveiliging voor je domotica systeem? In dat geval kunnen de volgende zaken dan weer een aanrader zijn:

 

  • Compleet alarmsystemen met sensoren
  • IP-camera’s
  • Slimme rookmelders

 

Je moet er rekening mee houden dat er bovendien ook slimme stekkers en sensoren zijn vereist. Deze zijn noodzakelijk om de over de mogelijkheid te beschikken om aangesloten apparaten te schakelen. Bovendien kan zo ook het energieverbruik per toestel worden gemonitord. Voor het aanschaffen van een slimme stekker alleen al kan je rekening houden met een prijskaartje welke is gelegen zo tussen de 50 en 70 euro.

Besparen op de kosten van een domotica alarmsysteem

Er bestaan zeer veel verschillende mogelijkheden om een besparing te realiseren op een domotica systeem. Er dient evenwel rekening mee te worden gehouden dat een aantal van de bespaartips er voor zorgen dat er moet worden ingeboet op vlak van kwaliteit. Dit kan er voor zorgen dat je woning veel minder goed is beveiligd dan je had vooropgesteld en dat is natuurlijk erg vervelend. Het kan gelukkig ook anders. Wist je bijvoorbeeld dat er zomaar tot wel 30 procent kan worden bespaard op het kopen van een domotica alarmsysteem? Dit kan bovendien gebeuren zonder dat er op ook maar eender welke manier moet worden ingeleverd op vlak van kwaliteit en betrouwbaarheid. Hoe? Zeer eenvoudig, namelijk door het aanvragen van een offerte voor een systeem met domotica bij verschillende bedrijven. Door het opvragen van meerdere offertes en deze met elkaar te vergelijken is het uiteindelijk zomaar mogelijk om een besparing tot wel 30 procent te realiseren. Zo wordt het toepassen van domotica in je huis meteen een behoorlijk stuk betaalbaarder!