Het verwijderen van vuil op de gevel van je woning wordt gevelreiniging genoemd. Maar, wat is dan het stralen van een gevel? Op die vraag gaan wij op deze pagina antwoord geven.

De gevel is een belangrijk onderdeel van je huis. Het heeft meerdere nuttige functionaliteiten en daarnaast is het ook een bepalende factor voor de uitstraling van je huis. Als jij een verzorgde gevel hebt, ziet je huis er vele malen netter uit. Dat is tevens goed voor de waarde van je huis, mocht je ooit besluiten om te gaan verhuizen.

Het onderhouden en reinigen van je gevel is in sommige gevallen best lastig. Dit kan komen doordat de gevel hoog zit of doordat het vuil zeer hardnekkig is. Zoals we hierboven al aangaven, zoomen we op deze pagina in op het stralen van een gevel. We geven jou alle informatie omtrent dit onderwerp, met behulp van de volgende vragen:

  • Wat is het stralen van je gevel?
  • Wat zijn de kosten voor het stralen van je gevel?
  • Wie kan je gevel stralen?

Wat is het stralen van je gevel?

Het belangrijkste van je gevel is dat deze er netjes uit ziet. Kortweg betekent dat het vuil van de gevel verwijderd is en dat de gevel er daardoor stukken netter uitziet. Helaas komt het wel eens voor dat het vuil te hardnekkig is op de gevel. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als er jarenlang niks aan de gevel gedaan is. Het vuil is dan zo erg in het materiaal van de gevel getrokken, waardoor het reinigen van de gevel geen zin meer heeft.

In die situaties is het stralen van je gevel de ideale oplossing. Bij het stralen van je gevel wordt een bepaald materiaal gemengd met water. In veel gevallen betreft dit het materiaal zand. Een mengsel van water en zand wordt vervolgens op de gevel aangebracht, waardoor het hardnekkige vuil van de gevel verwijderd wordt. Het aanbrengen van dit mengsel gebeurt onder (hoge) druk. Door de samenstelling van het mengsel + de hoge druk, is dit een zeer effectieve schoonmaak methode.

Deze oplossing is derhalve alleen noodzakelijk als het dusdanig vies is. Mocht het niet zo erg vies zijn, is het normaal reinigen ook al voldoende. Let hierbij tevens op de kosten voor het stralen. Deze liggen gemiddeld gezien hoger dan een reguliere reiniging. Dit heeft puur te maken met het extra werk dat er bij komt kijken.

Bij hardnekkig vuil kan je onder andere denken aan graffiti of roet. Voornamelijk bij graffiti is dit de meest effectieve methode. Bij bijvoorbeeld roet kan je ook kiezen voor het chemisch reinigen van je gevel.

Prijs voor het stralen van je gevel

Je hebt reeds kunnen lezen dat de kosten voor het stralen van je geven hoger liggen dan de reguliere reiniging. Maar, aan welke tarieven moet je dan denken? Deze tarieven zijn helaas niet zo te benoemen. Dit heeft puur te maken met de tarief die de gespecialiseerde bedrijven hiervoor vragen. In Nederland bestaan veel bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het stralen van een gevel. Deze bedrijven bepalen allemaal hun eigen tarief.

Uit ervaring weten wij dat dit tarief per bedrijf flink kan verschillen/

Om je toch enigszins een beeld te geven, hebben we onderstaande tabel opgemaakt. In deze tabel staat per reinigingssoort de gemiddelde prijs per vierkante meter:

Soort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Stoom reinigen Ongeveer €6,00
Chemisch reinigen Ongeveer €15,00
Stralen Ongeveer €16,00

In bovenstaande tabel kan je aflezen dat het stralen van je gevel het duurste is.

Wie kan je gevel stralen?

Voor het reinigen van je gevel heb je twee mogelijkheden:

  • Je gaat je gevel zelf schoonmaken;
  • Je huurt een gespecialiseerd bedrijf in.

Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Bij het zelf schoonmaken van de gevel heb je te maken met een zeer arbeidsintensieve klus. Voornamelijk bij het stralen van een gevel krijgt je lichaam een hoop te verduren.

Daarnaast is het mengsel bij de straling gigantisch belangrijk. Als het mengsel niet klopt, is het resultaat niet naar wens.

Mede daarom raden wij altijd aan om een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Dergelijke bedrijven weten alles van het stralen van je gevel en zorgen voor het beste resultaat.

Overigens is het wel aan te raden om meerdere bedrijven te benaderen. Dit heeft puur te maken met de tariefstelling die elk bedrijf hanteert. Als je meerdere offertes hebt, kan je de meest voordelige keuze maken!