Een gevel is van gigantisch groot belang voor jouw gehele huis. Dankzij de eigenschappen van een gevel zit jij elke dag warm en veilig in je huis. Een gevel is opgebouwd uit meerdere elementen, waarbij het voegwerk één belangrijk element is.

Het voegwerk van de gevel biedt enkele voordelen. Zo is het waterafstotend en houdt het vuil, koude lucht en vocht buiten. Daarnaast speelt het voegwerk ook een hele grote rol in de uitstraling van je huis. Elk huis heeft een bepaalde uitstraling. Deze uitstraling wordt onder andere bepaald door de stijl van je huis. De stijl van je huis wordt in grote mate bepaald door het voegwerk. De kleur van het voegwerk kan namelijk dusdanig speciaal zijn, waardoor het huis een hele speciale uitstraling krijgt.

Maar, wat is nou eigenlijk het voegwerk in je gevel? En wat zijn de kosten voor het aanleggen/renoveren van het voegwerk in je gevel? Op die twee vragen geven wij hieronder antwoord. Na het lezen van deze pagina weet jij alles over het voegwerk van je gevel. Je weet dan tevens ook hoe je dit voegwerk het beste kan onderhouden.

Wat is het voegwerk in je gevel?

Het voegwerk in je gevel is het materiaal dat tussen de stenen zit. Dit materiaal zorgt ervoor dat de stenen stevig vast liggen. Daarnaast speelt het dus een hele grote rol in de uitstraling van je huis. Deze uitstraling is met name afhankelijk van het soort voegwerk dat gehanteerd wordt. We hebben de meest voorkomende voegsoorten hieronder op een rijtje gezet:

Knipvoeg

Dit voegwerk steekt een klein beetje buiten de wand. Dit voegwerk wordt vervolgens afgeknipt en hierdoor verkrijgt het een sierlijke vorm. Deze soort lijkt erg veel op de snijvoeg.

Snijvoeg

Deze soort lijkt erg veel op de knipvoeg. Het grote verschil is dat het voegwerk bij een snijvoeg niet uitsteekt buiten de wanden. De uitstraling van deze soort is daarmee iets rustiger.

Platvolvoeg

Platvolvoeg is eigenlijk de standaard soort. Bij de meeste huizen zie je deze soort terug komen. Dit is tevens één van de meest voordelige soorten voegwerk.

Schaduwvoeg

Heeft een inwaartse afsnijding met een hoek van ongeveer 45 graden. Door deze hoek ontstaat er een prachtige schaduw op je gevel; dit biedt een unieke uitstraling.

Bol geklopte voeg

Bol geklopte voeg wordt steeds minder gebruikt. Dit komt doordat de voeg een beetje uit steekt en daardoor een bolle vorm heeft. De afwerking is bovendien enigszins rommelig.

Verdiepte voeg

Ook bij deze soort wordt er een kleine schaduw verkregen. Deze voegsoort wordt in zijn totaliteit verdiept en dat geeft een unieke sfeer!

Teruggehouden voeg

Tot slot deze unieke soort. Deze soort ligt tussen de platvolvoeg en verdiepte voeg in. Eigenlijk combineert deze soort de voordelen van beide voegsoorten. Het is een ingetogen voegsoort, maar wel een met een prachtige uitstraling.

Kosten voor het voegen van je gevel

De totale kosten voor het voegen van de gevel zijn eigenlijk afhankelijk van twee factoren:

  • Het tarief dat het bedrijf rekent die het voegwerk verzorgt.
  • Het soort voegwerk waar jouw keuze naar uit gaat.

Met name door het bovenste punt is het voor ons niet mogelijk om een exact tarief te communiceren. We hebben echter wel alle gemiddelde tarieven verzameld en deze overzichtelijk in onderstaande tabel geplaatst:

Soort voeg Prijs per vierkante meter
Knipvoeg Tussen de €50,00 en €100,00
Snijvoeg Tussen de €50,00 en €85,00
Platvolvoeg Ongeveer €9,00
Schaduwvoeg Ongeveer €11,00
Bol geklopte voeg Ongeveer €10,00
Verdiepte voeg Ongeveer €10,00
Teruggehouden voeg Ongeveer €10,00

Zoals je kan zien, is het voegwerk behoorlijk aan de prijs. Dat geldt met name voor de knipvoeg en de snijvoeg. Mede daardoor is het niet wenselijk dat het voegwerk vaak opnieuw gedaan moet worden. Dit kan je voorkomen door het onderhoud goed uit te (laten) voeren.

Het onderhouden van je gevel moet absoluut niet onderschat worden. Je kan hiervoor het beste een gespecialiseerd bedrijf voor in huren. Een dergelijk bedrijf kan je gehele muur reinigen en zorgt daardoor voor een mooie uitstraling. Tevens zorgt een dergelijke reiniging ervoor dat het voegwerk in de juiste conditie blijft.