Het onderhouden van de gevel is een zeer belangrijke bezigheid. Een gevel beschermt je tegen zeer veel verschillende weersomstandigheden. Daarnaast zorgen de buitenmuren ervoor dat je veilig in een warm huis zit. De buitenmuren houden de koude lucht namelijk buiten en de warme lucht blijft binnen. Voor het onderhouden van de gevel heb je in ieder geval meerdere mogelijkheden. Eén van de mogelijkheden is het zandstralen van de gevel.

Bij het onderhoud van de gevel komt echter een hoop om de hoek kijken. Dit komt puur door de weersomstandigheden waar een gevel mee te maken krijgt. Het ontstaan van mos is in een handomdraai gebeurd; het is dan aan jou de zaak om dat onder controle te krijgen.

Een gevel heeft namelijk ook een bepalende factor in de uitstraling van je huis. Als jij een prachtige gevel hebt dankzij hele fraaie stenen, wil je logischerwijs dat die stenen ook zo mooi blijven. Dat komt namelijk alleen maar ten goede aan je huis. In dat geval is het ook noodzakelijk dat de gevel goed onderhouden wordt. Voor het onderhoud heb je verschillende mogelijkheden. Op deze pagina bekijken wij specifiek het zandstralen van de buitenmuren. We zullen je antwoord geven op de volgende vragen:

  • Wat is zandstralen?
  • Wat zijn de kosten voor zandstralen?
  • Wie kan zandstralen?

Wat is zandstralen?

Zandstralen is het, onder hoge druk, aanbrengen van een mengsel van water en zand. Water en zand worden gemengd, waardoor er een krachtige mix ontstaan. Deze krachtige mix wordt met behulp van een speciaal apparaat met een hoge druk op de muur gespoten.

Door de eigenschappen van deze mix + de hoge druk wordt hardnekkig vuil van de buitenmuren verwijderd. Deze manier van schoonmaken is alleen aan te raden als je buitenmuren echt heel vies zijn. Stel dat er graffiti op je gevel zit, is het met zandstralen mogelijk om deze graffiti te verwijderen.

Zandstralen is echter niet geheel gemakkelijk. Het is daarom aan te raden om een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Bij zandstraling heb je namelijk de perfecte mix van zand en water nodig. Daarnaast moet je ook de juiste apparatuur ter beschikking hebben.

Wat zijn de kosten voor zandstralen?

De kosten voor zandstralen liggen gemiddeld hoger ten opzichte van de andere vormen van reinigen. In feite zijn er drie mogelijkheden voor het reinigen van de buitenmuren:

Stoom reinigen: voor het verwijderen van mos of klimop.

Chemisch reinigen: voor het verwijderen van verfresten of roet.

Stralen: voor het verwijderen van graffiti en hardnekkig vuil.

De gemiddelde tarieven hiervoor bedragen:

Soort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Stoom reinigen Ongeveer €6,00
Chemisch reinigen Ongeveer €15,00
Zandstralen Ongeveer €16,00

Zoals je kan zien, zijn de kosten voor het zandstralen het hoogste. De exacte bedragen zijn overigens afhankelijk van de prijzen die de gespecialiseerde bedrijven hanteren.

Wie kan zandstralen?

Het zandstralen van je gevel is een zeer gespecialiseerde klus. Je hebt hiervoor de juiste kennis nodig. Deze kennis heeft met name betrekking op het mixen van het water en het zand. Deze mix moet exact in orde zijn. Mocht dat niet het geval zijn, wordt niet het gewenste resultaat behaald.

Daarnaast moet je verstand hebben van het zandstralen. Dit heeft te maken met het aanbrengen van de mix op de gevel. Hoe doe je dit? Hoe gebruik je de specifieke apparatuur hiervoor?

Doordat het een dusdanig gespecialiseerde klus is, kan je het beste een gespecialiseerd bedrijf. Dergelijke bedrijven zijn elke dag bezig met het zandstralen van de buitenmuren. Zij weten daardoor exact wat er allemaal voor benodigd is om het perfecte resultaat te behalen.

Je kan uiteraard ook zelf de buitenmuren zandstralen, maar dat is niet geheel zonder risico’s.

Overigens is het ook nog mogelijk om het tarief van de gespecialiseerde bedrijven enigszins te beïnvloeden. Het is aan te raden om meerdere offertes op te vragen. Op basis van die offertes krijg je een duidelijk beeld van de te verwachten kosten. Met behulp daarvan kan je de meest voordelige keuze maken.