De technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben een grote invloed gehad op de gehele wereld. Het meeste speelt zich momenteel in de digitale wereld af, terwijl nagenoeg alle sectoren en branches veranderd zijn. Dit geldt eveneens voor de markt van het glas.

Vroeger was elke glasplaat hetzelfde; het was een simpele enkelzijdige glasplaat. Tegenwoordig heb je de keus uit ongeveer 10 verschillende glassoorten. Elke glassoort heeft eigen specifieke kenmerken en zijn daardoor toepasbaar in specifieke situaties.

Een van de nieuwste uitvindingen is het driedubbele glas. Het driedubbele glas is een geheel nieuwe uitvinding. Het allereerste dubbelglas werd rond 1950 al gefabriceerd door het Duitse bedrijf Thermopane. Sindsdien zijn de glasplaten alleen maar verder ontwikkeld en daaruit is het driedubbele glas ontstaan.

Driedubbel glas is een relatief nieuw fenomeen en daardoor ook nog enigszins onbekend. Wij geven je graag meer informatie over deze glassoort. We geven hierbij antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is driedubbel glas?
  • Wat is de prijs voor driedubbel glas?
  • Wie kan driedubbel glas plaatsen/zetten?

Wat is driedubbel glas?

Driedubbel glas is een nieuw fenomeen op de markt van het glas. Deze glassoort wordt vaak ook HR+++ glas genoemd. Dit betreft dus een driedubbel glas en dit is een doorontwikkeling op het dubbele glas.

Bij dubbel glas is er sprake van twee glasplaten waar tussen lucht zit. Bij driedubbel glas zijn er drie glasplaten; tussen die glasplaten zit ook lucht.

Het voordeel hiervan is dat een HR+++ glasplaat een nog beter isolerende werking heeft. Dit heeft tot gevolg dat je stookkosten lager uit gaan vallen doordat de warme lucht je huis niet kan ontsnappen en de koude lucht je huis niet binnen kan komen.

Driedubbel glas kan voor een flinke besparing zorgen; dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van je totale raamoppervlakte.

Overigens is een driedubbel glasplaat wel een stuk zwaarder dan een normale dubbele glasplaat. Het verschil hierin bedraagt ongeveer 10 kilo per vierkante meter. Dit heeft wel tot gevolg dat je huis/kozijn/sponning dusdanig stevig moet zijn, zodat het gewicht ook gedragen kan worden.

Wat is de prijs voor driedubbel glas?

Logischerwijs ligt de prijs voor driedubbel glas hoger dan normaal dubbelglas. Enerzijds wordt er meer materiaal gebruikt; drie glasplaten in plaats van twee glasplaten. Anderzijds kost het fabriceren van een driedubbel glasplaat ook meer tijd en daarmee ook meer geld.

Hoe de prijzen zich exact tot elkaar verhouden, kan je hieronder in de tabel aflezen:

Type glas Gemiddelde prijs inclusief montage
HR glas Ongeveer €120,00 per vierkante meter
HR+ glas Ongeveer €125,00 per vierkante meter
HR++ glas Ongeveer €130,00 per vierkante meter
HR+++ glas Ongeveer €170,00 per vierkante meter

Zoals je kan zien, is HR+++ glas verreweg het duurste. Het is daarbij echter wel belangrijk om ook naar de jaarlijkse besparing te kijken:

Type glas Jaarlijkse besparing
HR glas Ongeveer €180,00 per jaar
HR+ glas Ongeveer €220,00 per jaar
HR++ glas Ongeveer €260,00 per jaar
HR+++ glas Ongeveer €290,00 per jaar

De jaarlijkse besparing ligt bij driedubbel glas ook veel hoger. Hierdoor heb je de investering al binnen een paar jaar terugverdiend!

Wie kan driedubbel glas plaatsen?

Voor het laten plaatsen van driedubbel glas kan je het beste een professionele glaszetter inhuren. Een dergelijk persoon/bedrijf heeft alle benodigde materialen en de benodigde kennis in huis om een driedubbele glasplaat perfect te plaatsen.

Het plaatsen van een driedubbele glasplaat is erg belangrijk. Als de glasplaat juist geplaatst wordt, kan je het meeste profiteren van de isolerende werking en daardoor het meest profiteren van de jaarlijkse besparing.

Overigens is het wel aan te raden om bij meerdere glaszetters een offerte op vragen. Elke glaszetter heeft eigen tarieven. In de praktijk blijkt dat deze tarieven nog wel eens uit elkaar willen liggen. Om geld voor jezelf te besparen, is het aan te raden om de prijzen goed met elkaar te vergelijken!