Door de technologische ontwikkelingen is de hele wereld in een stroomversnelling geraakt. Steeds meer menselijke taken worden overgenomen door machines of zelfs robots. Meerdere bedrijven hebben hun receptionistes al ontslagen en in plaats daarvoor robots neergezet. Dit is één klein voorbeeld van de gevolgen van de technologische ontwikkelingen.

De technologische ontwikkelingen hebben ook hun invloed gehad op de bouw sector. De bouw sector is van oudsher een arbeidsintensieve branche; het werken in deze sector is fysiek zwaar. De technologische ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat het fysieke werk steeds meer beperkt kan worden.

Daarnaast hebben de ontwikkelingen ervoor gezorgd dat men de beschikking heeft over nieuw en verbeterd materiaal. Dit geldt eveneens voor glaszetters.

In de jaren 50 van de vorige eeuw kwam het Duitse bedrijf Thermopane met dubbel glas op de markt. Dit was een revolutionaire ontdekking en mede daardoor hebben veel huizen tegenwoordig dubbel glas.

In de laatste jaren zijn er echter meerdere nieuwe glassoorten op de markt gebracht of verder ontwikkeld. Eén van die varianten is het zogeheten gelaagd glas.

Hieronder vertellen wij meer over dit relatief nieuwe fenomeen. We doen dit aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat is gelaagd glas?
  • Wat is de prijs voor gelaagd glas?
  • Wie kan gelaagd glas plaatsen/zetten?

Gelaagd glas

Gelaagd glas is één van de meest vooruitstrevende glassoorten. Een kenmerk van glas is dat het gaan breken. De uitspraak is ‘scherven brengen geluk’, maar in de praktijk levert een gebroken glas/raam alleen maar problemen/ellende op.

Om dit te voorkomen is het gelaagd glas ontwikkeld.

Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar gesmolten glasplaten. Tussen deze gesmolten glasplaten zit een speciaal folie. Dit folie heeft een zeer bijzondere en nuttige functie; het folie voorkomt dat het raam uit elkaar valt bij een breuk. Doordat dit glas niet kan breken, is het uiterst geschikt om inbraak te voorkomen.

Bij gelaagd glas valt er ook nog onderscheid te maken tussen verschillende vormen van gelaagd glas:

  • Eénzijdig gelaagd
  • Tweezijdig gelaagd
  • Gelaagd met folie voor gehard glas

Gelaagd glas wordt overigens al enige tijd voor autoruiten gebruikt. Als je hard een steentje tegen je voorruit krijgt, zal je voorruit niet direct helemaal uit elkaar vallen. Dat is te danken aan het gelaagd glas!

Door de structuur van gelaagd glas heeft deze glassoort ook een zeer goede isolerende werking. Dit is erg fijn voor jouw portemonnee!

Wat is de prijs voor gelaagd glas?

Zoals je hierboven kan lezen, heeft gelaagd glas enkele specifieke kenmerken tegen normaal dubbel glas. Deze kenmerken worden veroorzaakt doordat gelaagd glas op een andere manier gefabriceerd wordt. Dit heeft wel als gevolg dat de prijzen voor gelaagd prijs iets hoger liggen ten opzichte van normaal dubbel glas. Onderstaande tabel laat dit duidelijk zien:

Type glas Gemiddelde prijs inclusief montage
Dubbel glas Ongeveer €110,00 per vierkante meter
Eénzijdig gelaagd Ongeveer €120,00 per vierkante meter
Tweezijdig gelaagd Ongeveer €150,00 per vierkante meter
Gelaagd met folie voor gehard glas Ongeveer €180,00 per vierkante meter

De prijzen voor gelaagd glas kunnen tot €70,00 per vierkante meter hoger liggen ten opzichte van normaal dubbel glas. Gelaagd glas biedt daarentegen wel specifieke voordelen die in bepaalde situaties absoluut wenselijk zijn.

Wie kan gelaagd glas plaatsen/zetten?

Het fabriceren en plaatsen van gelaagd glas is een vak apart. Het fabriceren van gelaagd glas moet zorgvuldig gebeuren, omdat de glasplaten goed op elkaar moeten zitten met het folie daartussen. Dit is een behoorlijk gespecialiseerde klus.

Dat geldt eveneens voor het plaatsen van gelaagd glas. Bij het plaatsen van gelaagd glas moet het glas perfect in het kozijn passen. Als dat niet het geval is, kan het glas alsnog breken.

Op basis daarvan raden wij altijd aan om een gespecialiseerde glaszetter in te huren. Daarbij bent u van verzekerd van een goed resultaat.

Hierbij raden we wel aan om bij meerdere glaszetters een offerte op te vragen voor gelaagd glas.. Elke glaszetter hanteert eigen tarieven, waardoor de tarieven aardig uiteen kunnen lopen. Vraag derhalve altijd meerdere offertes aan!