Elk huis heeft bepaalde formaten. Dit geldt voor alle onderdelen van het huis; het metselwerk, de deuren en de kozijnen/ramen. Doordat elk huis eigen formaten heeft, is er geen standaardmaat voor glaswerk. Uiteraard zijn er wel enkele formaten die het vaakst voorkomen. Die formaten zijn alleen niet voor iedereen geschikt.

Het gebeurt daarom des te vaak dat je glas op maat moet laten maken voor jouw huis.

De ramen hebben in jouw huis meerdere belangrijke functies. Allereerst zorgen de ramen voor het benodigde zonlicht. Dit zonlicht is erg positief voor jouw gemoedstoestand. Daarnaast zorgt het zonlicht logischerwijs voor het benodigde licht binnenhuis, zonder dat je de lampen aan hoeft te doen.

Anderzijds hebben de ramen ook een invloed op de uitstraling van je huis. In een gemiddelde woonwijk zie je huizen die voornamelijk bestaan uit stenen. De ramen vormen echter het geheel en zorgen voor een bepaalde uitstraling. In sommige woonwijken kan je ook huizen vinden die bijna volledig uit glas bestaan!

Glas is geen product dat je zo op het internet kan bestellen. Dit komt des te meer doordat glas geen vaste maat heeft. De maat van het glas is afhankelijk van de afmetingen van het raam/het kozijn. Op deze pagina bekijken wij het onderwerp ‘glas op maat’ nader. Dit doen we aan de hand van de volgende vragen:

 • Wat is glas op maat?
 • Wat zijn de prijzen voor glas op maat?
 • Wie kan glas op maat plaatsen/zetten?

Wat is glas op maat?

Glas op maat is een glasplaat die speciaal voor jouw huis gemaakt is. De maten van de benodigde glasplaten zijn logischerwijs afhankelijk van de afmetingen van je kozijnen.

Glas op maat kan gemaakt worden door de gespecialiseerde fabrikanten. Ook hierbij heb je de keus uit meerdere soorten glasplaten:

 • Enkelzijdig glas;
 • Dubbelzijdig glas;
 • HR glas;
 • HR+ glas;
 • HR++ glas;
 • HR+++ glas;
 • Enkelzijdig gelaagd glas;
 • Dubbelzijdig gelaagd glas;
 • Gelaagd met folie voor gehard glas

‘Glas op maat’ heeft daarom niet alleen betrekking op het formaat, maar ook het soort glas. Hieronder bekijken de prijzen voor glas op maat verder.

Wat zijn de prijzen voor glas op maat?

Zoals we hierboven al zeiden, is glas op maat afhankelijk van twee componenten:

 • Het formaat;
 • Het soort glas.

In onderstaande tabellen hebben we de prijzen overzichtelijk op een rijtje gezet:

Type glas Gemiddelde prijs inclusief montage
Dubbel glas Ongeveer €110,00 per vierkante meter
Eénzijdig gelaagd Ongeveer €120,00 per vierkante meter
Tweezijdig gelaagd Ongeveer €150,00 per vierkante meter
Gelaagd met folie voor gehard glas Ongeveer €180,00 per vierkante meter
HR glas Ongeveer €120,00 per vierkante meter
HR+ glas Ongeveer €125,00 per vierkante meter
HR++ glas Ongeveer €130,00 per vierkante meter
HR+++ glas Ongeveer €170,00 per vierkante meter

Bovenstaande tabel laat zien dat de prijzen voor glas op maat al erg uiteenvallen op basis van de glassoort.

Qua formaten kunnen we de volgende prijzen aanhouden:

Raamoppervlakte in vierkante meter Gemiddelde totaalprijs
15 vierkante meter €1.800 tot €2.000
20 vierkante meter €2.500 tot €2.800
30 vierkante meter €3.500 tot €4.000
35 vierkante meter €4.500 tot €4.900
50 vierkante meter €6.500 tot €7.000

De gemiddelde totaalprijs is afhankelijk van enkele factoren. Hierbij kan je denken aan het gebruikte glassoort en het tarief van de glaszetter.

Wie kan glas op maat plaatsen/zetten?

Glaszetter is een erg gespecialiseerd beroep. Je moet hiervoor secuur zijn en bovendien inzicht hebben. Daarnaast moet je een bepaald doorzettingsvermogen hebben. Dat vermogen heb je nodig om ervoor te zorgen dat alle glasplaten 100% perfect geplaatst worden. Als een glasplaat niet goed geplaatst wordt, is de isolerende werking teniet gedaan. Dat moet uiteraard voorkomen worden.

Op basis daarvan raden wij altijd aan om glas op maat te laten plaatsen door een professionele glaszetter. Een glaszetter heeft alle benodigde materialen en kennis in huis om de glasplaten perfect te plaatsen.

Wel is het aan te raden om meerdere offertes op te vragen bij meerdere glaszetters. Elke glaszetter heeft zijn/haar eigen tariefstelling en daardoor kunnen de tarieven enigszins uit elkaar lopen Vergelijken is daarom absoluut aan te raden!