Hedendaags is het aanbod van glasplaten een stuk uitgebreider ten opzichte van enkele tientallen jaren geleden. Dit is in de eerste plaats te danken aan de technologische ontwikkelingen en aan het bedrijf Thermopane. Dit Duitse bedrijf is in de jaren 50 van de vorige eeuw het eerste bedrijf geweest dat dubbel glas kon produceren.

In navolging daarop zijn de afgelopen jaren allerlei andere glassoorten op de markt gebracht. Eén van deze soorten is het zogeheten HR++ glas. Hedendaags is dit de meest gebruikte glassoort.

Over HR++ glas valt gigantisch veel te vertellen. Op deze pagina nemen wij u mee in de wondere wereld van HR++ glas. We beantwoorden daarbij de volgende vragen:

  • Wat is HR++ glas?
  • Wat is prijs voor HR++ glas?
  • Wie kan HR++ glas plaatsen?

Wat is HR++ glas?

Er bestaan vele vormen van dubbel glas. In feite is dubbel glas een combinatie van twee glasplaten met daartussen lucht. Deze constructie zorgt voor veel isolatie, waardoor de stookkosten in je huis lager uit gaan vallen.

Op dit moment kennen we vijf verschillende soorten van dubbel glas. Elke soort heeft zijn eigen isolatiewaarde; deze drukken wij uit in de U-waarde. In onderstaande tabel kan je per glassoort de U-waarde zien:

Soort glas U-waarde
Standaard dubbel glas 2,7
HR glas 1,7 tot 2,0
HR+ glas 1,3 tot 1,6
HR++ glas 1,2
HR+++ glas 0,5 tot 0,9

De isolatiewaarde werkt als volgt; hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking is. HR++ glas heeft een U-waarde van maar 1,2 en is daardoor erg geschikt. Dit is ook dé reden hoezo HR++ glas zo gigantisch veel geplaatst wordt.

Bij een HR++ glas is er sprake van twee glasplaten die gescheiden worden door edelgas. Edelgas is een materiaal met een zeer goede isolerende werking; door deze constructie behaalt HR++ glas de gunstige isolatiewaarde van 1,2.

Wat is de prijs voor HR++ glas?

Bij een glasplaat speelt de isolerende werking een grote rol. De isolerende werking zorgt ervoor dat de warme lucht niet naar buiten gaat en de koude buitenlucht niet naar binnen kan gaan. Bij de glassoorten wordt dit getypeerd met de zogeheten U-waarde. In bovenstaande tabel kan je zien dat de U-waarde bij HR++ glas erg gunstig is. Dat is echter ook terug te zien in de prijs. Een glasplaat met HR++ glas is duurder dan een glasplaat met bijvoorbeeld HR of HR+ glas:

Soort glas Gemiddelde prijs per vierkante meter
Standaard dubbel glas Ongeveer €115,00
HR glas Ongeveer €120,00
HR+ glas Ongeveer €125,00
HR++ glas Ongeveer €130,00
HR+++ glas Ongeveer €170,00

De prijzen voor HR++ glas liggen aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld standaard dubbelglas. Het grote voordeel van HR++ glas is echter de isolerende werking. Deze isolerende werking zorgt voor een besparing doordat je minder stookkosten hebt:

Soort glas Jaarlijkse besparing
Standaard dubbel glas Ongeveer €140,00
HR glas Ongeveer €180,00
HR+ glas Ongeveer €220,00
HR++ glas Ongeveer €260,00
HR+++ glas Ongeveer €280,00

De prijzen voor HR++ glas liggen hoger, maar de jaarlijkse besparing is ook flink hoger. Op den duur is HR++ glas daarom erg gunstig voor je portemonnee, ondanks de hoge investering.

Overigens zijn de prijzen voor HR++ glas ook afhankelijk van de glaszetter.

Wie kan HR++ glas plaatsen/zetten?

Voor het laten plaatsen van HR++ glas kan je het beste een professionele glaszetter inhuren. Een glaszetter heeft alle kennis en apparatuur in huis om HR++ glas op de juiste manier te plaatsen. Dit is een erg zorgvuldige klus, waarbij enige ervaring absoluut vereist is.

De ervaring leert wel dat de glaszetters verschillende uurtarieven hanteren. Mede daarom raden we aan om meerdere offertes op te vragen. Als je de beschikking over meerdere offertes hebt, krijg je een beter inzicht in de kosten. Je kan daarom een goed vergelijk maken tussen de verschillende glaszetters.