De prijzen voor dubbel glas lopen uiteen van €115,00 per vierkante meter tot aan €130,00 per vierkante meter. Dit is voornamelijk afhankelijk van het soort dubbel glas. Het standaard dubbel glas is het goedkoopst, maar heeft ook de slechtste isolerende werking.

HR++ glas heeft de beste isolerende werking en heeft ook het hoogste prijskaartje. Het is echter belangrijk om dit in perspectief te zien; hoe hoog is de investering en hoe hoog is de daarbij behorende besparing? Onderstaande tabel laat dit exact zien per glassoort:

Soort glas Gemiddelde prijs per m2 Jaarlijkse besparing
Standaard dubbel glas Ongeveer €115,00 Ongeveer €140,00
HR Ongeveer €120,00 Ongeveer €180,00
HR+ glas Ongeveer €125,00 Ongeveer €220,00
HR++ glas Ongeveer €130,00 Ongeveer €260,00

Bij het plaatsen van dubbel glas is het belangrijk om de investering en besparing naast elkaar te zetten. Hierbij moet je uiteraard ook rekening houden met de periode waarvan je gebruik gaat maken van het glas; ga je bijvoorbeeld over 5 jaar verhuizen of ben je dat absoluut niet van plan?

De verschillen tussen de verschillende glassoorten hebben eigenlijk voornamelijk betrekking op de U-waarde. Die isolerende werking is vervolgens weer terug te zien in de jaarlijkse besparing.

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas is een combinatie van twee glasplaten met daartussen lucht. Deze constructie zorgt voor een goede isolerende werking. Door deze isolerende werking wordt de koude buitenlucht buiten gehouden en blijft de warme binnen lucht ook binnen. Dit is erg positief voor jouw portemonnee; je hoeft een stuk minder energiekosten te betalen!

Op dit moment zijn er vijf verschillende soorten van dubbel glas. Elke soort heeft zijn eigen isolatiewaarde; deze drukken wij uit in de U-waarde. De U-waarde geeft de isolerende werking aan; hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking. In onderstaande tabel kan je de U-waarde zien van de vijf verschillende soorten dubbel glas:

Soort glas U-waarde
Standaard dubbel glas 2,7
HR glas 1,7 tot 2,0
HR+ glas 1,3 tot 1,6
HR++ glas 1,2

Hoe belangrijk is dubbel glas

Het raamwerk van jouw huis is bepalend voor de uitstraling van je huis. Als je in een normale woonwijk loopt, zie je huizen die voornamelijk bestaan uit stenen. Dit wordt gecombineerd met enkele (kleine) ramen. Op die manier zijn de ramen in je huis de bepaler voor de uitstraling van je huis.

Daarnaast hebben ramen ook veel functionaliteiten. Deze functionaliteiten zijn eigenlijk onmisbaar. Hierbij kan je denken aan het tegenhouden van koude lucht, het tegenhouden van geluid en het in huis brengen van zonlicht. Voornamelijk dat laatste punt is erg goed voor je gemoedstoestand. Onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht een positieve factor voor je gemoedstoestand is. Zonlicht heeft alleen toegang tot je huis via de ramen.

Dat is ook één van de redenen hoezo sommige architecten compleet glazen huizen ontwerpen. Dit ziet er erg gaaf uit, maar het heeft ook een positieve invloed op de gemoedstoestand van de bewoners.

Hedendaags zijn er veel verschillende soorten glas te verkrijgen. De markt heeft afgelopen jaren absoluut niet stilgezeten en dat is nu in het aanbod terug te zien. Op deze pagina zoomen we in op dubbel glas. Dubbel glas is tegenwoordig eigenlijk de standaard bij elk nieuw huis.

Wie kan dubbel glas plaatsen/zetten?

Het plaatsen van dubbel glas is een klus die je uit moet besteden aan een vakspecialist. In Nederland zijn erg veel gespecialiseerde glaszetters. Deze personen/bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het plaatsen van de verschillende glassoorten.

Dubbel glas is momenteel de standaard, waardoor alle glaszetters je hiermee van dienst kunnen zijn. Elke glaszetter bepaalt zijn/haar eigen tarief en daardoor is het belangrijk om de tarieven goed te vergelijken.

Door het vergelijken van de verschillende offertes kan je een hoop geld voor jezelf besparen.