Iedereen heeft een bepaald beeld bij zijn/haar droomtuin. Dit beeld wordt ook bepaald door de levensfase waarin men op dat moment zit. Als je kleine kinderen hebt, is een grasmat uiteraard erg fijn. Op lekkere zonnige dagen kunnen je kinderen op de grasmat spelen. Het onderhouden van een grasmat kost relatief gezien echter wel veel tijd. Je moet het gras maaien en de zijkanten netjes knippen. Dat kan veel tijd kosten.

Uiteraard kan je dat ‘probleem’ oplossen door een geautomatiseerde robot-grasmachine aan te schaffen. Feit blijft echter dat een goede grasmat in je tuin gigantisch veel plezier met zich mee brengt. Het is een ideale plek om te relaxen en voor je kinderen is het de ideale plek om lekker buiten te spelen. Ook voor huisdieren is het een heerlijke en fijne plek.

Maar, wat zijn nou eigenlijk de kosten voor het aanleggen van gras? En welke mogelijkheden heb je bij het aanleggen van gras in je tuin? Op onder andere die vragen geven wij hieronder antwoord. Tevens kijken we nog even kort naar de hoveniersbedrijven die het gras voor jou aan kunnen laten leggen!

De mogelijkheden voor het gazon

Bij het aanleggen van gras heb je meerdere mogelijkheden. Er zijn namelijk meerdere soorten gras. Wij hebben de vier belangrijkste grassoorten hieronder op een rijtje gezet:

  • Siergazon; dit gras is puur voor de sier. Het bestaat uit een fijne grassoort waarvan het gras erg zacht aanvoelt. Helaas is dit wel de grassoort waarbij het meeste onderhoud benodigd is. Doordat het gras zo zacht aanvoelt, is het tegelijkertijd ook erg kwetsbaar. Als u spelende kinderen heeft, is dit gras daarom niet aan te raden.
  • Speelgazon; zoals de naam het al zegt, is deze grassoort perfect voor spelende kinderen. Het voordeel van dit soort gazon is dat het erg sterk is en weinig onderhoud nodig heeft. Voor kinderen, of huisdieren, is dit derhalve een geschikte grassoort.
  • Sportgazon; deze gazonsoort is voornamelijk geschikt voor verschillende sportactiviteiten. Dankzij de samenstelling van deze grassoort kan dit gras goed tegen een stootje. Mede hierdoor kiezen steeds meer mensen in hun tuin ook voor sportgazon.
  • Kunstgras; het is eigenlijk geen echte grassoort, maar toch wordt kunstgras steeds vaker in tuinen aangelegd. Het voordeel van kunstgras is dat het er erg strak uitziet en er geen onderhoud vereist is.

Graszaad of graszoden?

Daarnaast heb je nog de keus tussen graszaad of graszoden. Bij graszaad wordt het gras echt in je achtertuin gezaaid en komt het vervolgens tot groei. Graszoden zijn simpelweg opgerolde kant- en klare grasmatten. Het enige dat daarbij gedaan hoeft te worden, is het uitrollen van de matten.

Beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen. Bij een graszaad is het voordeel de lage prijs; een vierkante meter graszaad kost ongeveer €2,00. Daarnaast is het zaaien van graszaad gemakkelijk zelf te doen.

Het nadeel van graszaad is echter de lange doorlooptijd. Je zou minstens 2 tot 3 maanden moeten wachten voordat je het gras in gebruik kan nemen.

Een voordeel van graszoden is dat het in 1 handomdraai gebruikt kan worden. Doordat het al kant- en klare grasmatten zijn, kan het direct in gebruik worden genomen. Tevens kan je bij graszoden een strakkere grasmat aanleggen ten opzichte van het graszaad.

Het nadeel van de graszoden is de relatief hoge prijs. Voor een vierkante meter van graszoden betaal je al snel €8,00. Dit is 4 keer zoveel als graszaad.

Overzicht van de prijzen

Zoals we hierboven al aangaven, heb je verschillende keuzes bij het aanleggen van het gras. Je kan bijvoorbeeld voor graszoden of voor graszaad kiezen.

Een andere keuze die je moet maken is; ga ik het zelf aanleggen of huur ik een hoveniersbedrijf in? Een hovenier heeft erg veel ervaring met het aanleggen van gazon en kan daardoor het beste resultaat behalen. Je dient echter wel te betalen voor de diensten van een hovenier. Dit is echter een afweging die jezelf moet maken.

Wij zouden in de meeste gevallen aanraden om een hovenier in te huren. Het is namelijk ook behoorlijk arbeidsintensief, met uitzondering van graszaad.

Als je een hoveniersbedrijf in gaat huren, kan je ongeveer de volgende kosten verwachten:

Oppervlakte gazon Gemiddelde prijs per vierkante meter
Minder dan 25 vierkante meter €8,00
26 tot 50 vierkante meter €7,00
51 tot 100 vierkante meter €6,00
101 tot 250 vierkante meter €5,50
Meer dan 251 vierkante meter €4,50

Zoals je kan zien, daalt de prijs per vierkante meter naarmate je meer vierkante meter hebt.

De exacte tarieven zullen echter ook afhangen van de tariefstelling van het hoveniersbedrijf. Mede daarom raden we aan om altijd meerdere offertes op te vragen. Als je meerdere offertes hebt, krijg je een beter inzicht in de prijzen die gevraagd worden. Op basis daarvan kan je de beste keuze maken. Let hierbij ook op de voorwaarden die de hoveniersbedrijven stellen. In sommige gevallen is het, volgens de hovenier, noodzakelijk om een x bedrag als aanbetaling te betalen. Let hier dus ook goed op en maak uiteindelijk de keuze voor het hoveniersbedrijf waarbij je het beste gevoel hebt!