De tuin is voor veel Nederlanders dé plek voor relaxen en ontspanning. Het biedt de mogelijkheid om even het haastige leven te ontglippen. Er is niks fijners dan in je eigen tuin met een wijntje/biertje/sapje te genieten van de heerlijke zon. Dit geluk wordt nog eens vergroot als je een tuin hebt waar je je heerlijk in voelt.

Voor de een betekent dit een hele strakke tuin met een mooie grasmat en een groot tuinhuisje. Voor een ander betekent dit een tuin vol met beplanting, waar veel vlinders en insecten op af komen. Iedereen heeft derhalve een ander beeld voor ogen wanneer je iemand naar zijn/haar droomtuin vraagt.

Het aanleggen van een tuin is een klus die door sommige mensen uitgesteld wordt. Enerzijds komt dit doordat het aan laten leggen van een tuin behoorlijk wat geld kost. Anderzijds komt dit doordat men twijfelt over hoe ze hun tuin in moeten richten. Door deze twijfel blijven ze het op de lange baan schuiven. Voor deze mensen is er een fantastische oplossing; de tuinarchitect.

Op deze pagina laten wij je meer weten over een tuinarchitect. We behandelen dit onderwerp aan de hand van de volgende twee vragen:

  • Wat zijn de taken van een tuinarchitect?
  • Wat zijn de kosten voor een tuinarchitect?

Wat zijn de taken van een tuinarchitect?

Een normale architect maakt tekeningen en plannen voor je gehele huis. Een tuinarchitect doet dit echter alleen voor je tuin. Een tuinarchitect houdt hierbij rekening met de belangrijke factoren zoals:

  • Hoe groot is je tuin?
  • Wat is de vorm van je tuin? Rechthoekig, een vierkant of juist lang gestrekt?
  • Wat is de stijl van je huis?
  • Wat zijn jouw wensen?

Vooral het derde punt is van groot belang voor een tuinarchitect. Een architect van je tuin houdt rekening met de stijl van je huis. De stijl van je huis moet overeen komen in de stijl van je tuin. In feite moet de tuin het verlengstukje van je huis zijn; op die manier sluit de tuin perfect en erg fraai op je huis aan.

Kort gezegd is de klus van een tuinarchitect het ontwerpen van, de voor jou, perfecte tuin. Hierbij hanteert elke tuinarchitect min of meer volgend stappenplan:

Stap 1: het bespreken van de wensen met de opdrachtgever. Een tuinarchitect moet eerst duidelijk in kaart hebben welke kant de opdrachtgever op wilt. Wilt de opdrachtgever bijvoorbeeld veel groen in de tuin of opteren zij voor een tuin met veel straatwerk?

Stap 2: op basis van de wensen gaat de architect een tekening maken. Deze tekeningen worden hedendaags gemaakt met behulp van driedimensionale tekenprogramma’s. Hiermee krijg je een 3D beeld van hoe je tuin gaat worden; je kan derhalve vanuit elke kant zien hoe je tuin gaat worden. Op basis van die tekeningen kan je feedback geven. Dat proces gaat door en door, totdat de gewenste tuin volledig in 3D beeld getekend is.

Stap 3: Het is nu taak aan de tuinarchitect om de 3D tekening om te zetten in een daadwerkelijk bouwplan. Op basis van dat plan, kan de tuinaannemer/het hoveniersbedrijf gaan beginnen met het aanleggen van de tuin.

In feite is een tuinarchitect daarmee de schakel tussen jouw wensen en de uiteindelijke uitvoering van het hoveniersbedrijf. Veel mensen vinden het lastig om hun wensen op papier te zetten. In dat geval is een tuinarchitect de perfecte oplossing!

Kosten voor een tuinarchitect

Het inhuren van een tuinarchitect kost logischerwijs wel geld. Het is aan jou om te bepalen of je dat geld uit wilt geven of niet. Indien je dat niet wilt doen, ben je genoodzaakt de plannen zelf op papier te zetten.

Voor het inhuren van een tuinarchitect is het tarief van de tuinarchitect uiteindelijk doorslaggevend voor het totale prijskaartje. We hebben echter de gemiddelde tarieven van de architecten in Nederland opgezocht en verwerkt in onderstaande tabel:

Soort dienst Gemiddelde prijs
Tuinontwerp voor tuinen kleiner dan 300 vierkante meter Tussen de €300,00 en €500,00 per ontwerp
Tuinontwerp voor tuinen groter dan 300 vierkante meter Ongeveer €2,50 tot €3,00 per vierkante meter

Als je een tuin van 250 vierkante meter hebt, betaal je per ontwerp ongeveer €300,00 tot €500,00. Als je drie ontwerpen laat maken, kan het bedrag daarmee stijgen tot aan €1500,00.

Als je een tuin van 400 vierkante meter hebt, betaal je ongeveer €1000,00 tot €1200,00 per ontwerp. Als je drie ontwerpen laat maken, stijgt dit bedrag tot ongeveer €3500,00! Dit is uiteraard een hele hoop geld, maar in de meeste gevallen is dit het dubbel en dwars waard.

Als je deze kosten enigszins wilt beïnvloeden, kan je het beste meerdere offertes opvragen. Als je van meerdere tuinarchitecten een offerte ontvangen hebt, kan je uiteindelijk tot de juiste keuze komen.