De uitstraling van je huis wordt door enkele componenten bepaald. Dit zijn bijvoorbeeld de stenen waaruit je huis opgebouwd is, het dak, de kozijnen en het kleurgebruik. Een andere belangrijk component is de voortuin. De voortuin kan een bepaalde uitstraling afgeven aan je gehele huis. Daarnaast kan je in een fraaie voortuin ook heerlijk relaxen van de zon en om eventueel een praatje te maken met buurtgenoten. Afhankelijk van de wijk kan een voortuin ook een ontmoetingsplek zijn.

In bovenstaande alinea kan je al meerdere argumenten lezen hoezo het handig is om een fraaie voortuin te hebben. Logischerwijs speelt ook het prijskaartje een grote rol bij het aan laten leggen van een voortuin. Wij vertellen je op deze pagina graag meer over het aanleggen van een voortuin en het daarbij behorende prijskaartje. Wij zullen je op deze pagina antwoord geven op de volgende vragen:

  • Welke mogelijkheden heb je met betrekking tot het aanleggen van een voortuin?
  • Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een voortuin?

Mogelijkheden bij een voortuin

Bij het laten aanleggen van je voortuin heb je vele mogelijkheden. Waar je uiteindelijk voor gaat kiezen, is afhankelijk van de afmetingen van je voortuin, jouw wensen en jouw budget.

De afmeting van je voortuin speelt een grote rol. Bij een voortuin van 2,5 x 2,5 meter heb je hele andere mogelijkheden dan bij een voortuin van 5,5 x 5,5 meter.

Voordat je een voortuin aan gaat leggen, is het belangrijk om na te denken over wat je exact wilt. Maak daarom, eventueel in overleg met een hoveniersbedrijf, een tuinontwerp. In dit tuinontwerp komen je wensen compleet tot uiting in een eerste ontwerp. Vervolgens kan je dit ontwerp gaan bijschaven totdat je de gewenste voortuin op papier hebt.

Bij het aanleggen van een voortuin kan je onder andere aan de volgende mogelijkheden denken:

  • Het plaatsen van een schutting;
  • Het plaatsen van verlichting;
  • Het aanleggen van straatwerk/tegels;
  • Het planten van bomen;
  • Het planten van struiken;
  • Het planten van bloemen;
  • Het aanleggen van gras

Daarnaast heb je bij een voortuin nog keuze voor het aanleggen van de tuin. Ga je dit zelf doen of huur je een hovenier/hoveniersbedrijf in? Het zelf aanleggen van een voortuin is logischerwijs voordeliger. De kans bestaat echter dat het resultaat dan minder ten opzichte van een tuin die door een hovenier aangelegd is. Het inhuren van een hoveniersbedrijf kost echter relatief gezien veel geld.

Het uurtarief voor een hovenier is namelijk gemiddeld tussen de €30,00 en €55,00 per uur. Als je een hovenier inhuurt, bespaar je je eigen lichaam tevens op een arbeidsintensieve klus. Het aanleggen van een tuin is een erg arbeidsintensieve klus en niet elk menselijk lichaam kan daar goed tegen. Ons advies luidt derhalve om altijd een hovenier/hoveniersbedrijf in te huren!

Prijzen voor het aanleggen van een voortuin

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat je een hoop mogelijkheden hebt bij het aan laten leggen van een voortuin. Kies je bijvoorbeeld voor een hoop beplanting of ga je voor een groot grasveld? Dergelijke keuzes zijn van groot belang voor het uiteindelijke prijskaartje.

Graag geven we je onderstaande richtprijzen. Deze prijzen zijn echter afhankelijk van meerdere factoren, maar ze geven je in ieder geval een duidelijk beeld van de te verwachten kosten:

Arbeidskosten:

Hovenier: tussen de €30,00 en €55,00 per uur

Tuinontwerp maken: tussen de €200,00 en €400,00 per ontwerp

Product Gemiddelde prijs inclusief aanleg en BTW
Gras aanleggen €5,00 tot €10,00 per vierkante meter
Beplanting €10,00 tot €30,00 per vierkante meter
Straatwerk €50,00 tot €150,00 per vierkante meter
Verlichting €80,00 tot €10,00 per vierkante meter
Schutting €60,00 tot €200,00 per vierkante meter

Het uiteindelijke prijskaartje is derhalve afhankelijk van jouw wensen. Daarnaast speelt ook het tarief van de hovenier een grote rol. Elke hovenier kan zijn/haar eigen tarieven bepalen. Deze tarieven zijn echter wel van groot belang voor het uiteindelijke totaaltarief voor jouw voortuin.

Ons advies is derhalve altijd om meerdere hoveniers/hoveniersbedrijven te benaderen. Als alle partijen een offerte uitgebracht hebben, kan jij een perfect vergelijk maken. Je hebt een goed beeld van de tarieven en op basis daarvan kan jij de beste keuze voor jezelf maken.