Het is lente en de eerste felle zonnestralen komen al tevoorschijn. Je hebt een hele dag hard gewerkt en wilt ’s avonds lekker in je tuin relaxen. Helaas wordt het ’s avonds al redelijk vroeg wat frisser, waardoor je al weer snel naar binnen verkast.

Of je hebt in de zomer een barbecue en opeens barst er een regenbui los. Je moet dan zo snel mogelijk naar binnen verkassen.

Als je een terrasoverkapping hebt, is dat echter niet nodig! Een terrasoverkapping biedt gigantisch veel voordelen voor de verschillende weersomstandigheden. Als je besluit om een terrasoverkapping te laten plaatsen, is het wel noodzakelijk dat je vooraf de kosten weet. Wij laten je op deze pagina meer weten over een terrasoverkapping;

  • Welke soorten terrasoverkappingen zijn er?
  • Wat zijn de kosten voor een terrasoverkapping?

Welke soorten terrasoverkappingen zijn er?

Hedendaags zijn er gigantisch veel verschillende terrasoverkappingen beschikbaar. Deze terrasoverkappingen hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Deze eigenschappen resulteren weer in belangrijke voor- en nadelen. Uiteindelijk zullen deze voor- en nadelen een grote rol spelen in jouw besluitprocedure. Logischerwijs speelt ook de prijs van de terrasoverkappingen hier een grote rol in; over de prijs van de terrasoverkappingen vertellen we zo maar.

Het eerste onderscheid tussen de verschillende terrasoverkappingen valt te maken bij de plaatsing van een terrasoverkapping. In feite heb je daar enkele mogelijkheden voor:

  • Je plaatst de terrasoverkapping tegen je gevel aan. Dit betekent in feite dat de terrasoverkapping grenst aan je gevel. Hierdoor wordt de terrasoverkapping echt een onderdeel van je huis zelf. Deze situatie wordt het meeste gekozen als het terras direct aan de gevel van je huis grenst.
  • Je plaatst de terrasoverkapping op een willekeurige plek in je tuin. Deze situatie wordt vaak verkozen als je bijvoorbeeld achterin je tuin een mooi terras hebt. Hierbij heb je veel meer bewegingsvrijheid omdat je simpelweg niet te maken hebt met bijvoorbeeld een gevel.
  • Je plaatst een tuinhuisje en aan dat tuinhuisje maak je een terrasoverkapping. Deze situatie is eigenlijk alleen haalbaar als je een behoorlijke grote tuin hebt. Een tuinhuisje + terrasoverkapping nemen namelijk erg veel ruimte in beslag.

Ook speelt het materiaal van de terrasoverkapping een grote rol. Hierin valt eigenlijk onderscheid te maken tussen twee soorten:

  • Je kiest voor een volledig houten terrasoverkapping. Hierbij heb je vaak een tuinhuis met daaraan vast een terras. De terrasoverkapping is daarbij ook van hout, waardoor dit je beschermt tegen felle zonnestralen.
  • Je kiest voor een terrasoverkapping met een doorzichtige dakbedekking. Dit kan bijvoorbeeld van het materiaal fumé of opaal zijn. Een fumé dakbedekking is doorzichtig, maar houdt wel de warmte van de zon tegen. Een opaal dakbedekking is ondoorzichtig en biedt schaduw. Een doorzichtige dakbedekking zorgt voor een fijne lichtinval, maar heeft geen zonwerende eigenschappen.

Kort samengevat; je hebt gigantisch veel mogelijkheden bij het laten plaatsen van een terrasoverkapping. We kunnen voorstellen dat je niet elk jaar een nieuwe terrasoverkapping uit gaat zoeken. Mede daarom raden we je aan om advies in te winnen bij bijvoorbeeld een hovenier. Een hovenier heeft veel ervaring met het maken van terrasoverkappingen en kan je van het juiste advies voorzien. Daarnaast kan een hovenier ook de terrasoverkapping voor jou gaan maken. Het maken van een terrasoverkapping is een arbeidsintensieve klus; mede daarom raden we je aan om het maken van een terrasoverkapping uit te besteden aan een hoveniersbedrijf of ander gespecialiseerd bedrijf.

Kosten voor een terrasoverkapping

De kosten voor een terrasoverkapping zijn compleet afhankelijk van jouw wensen. Wil je bijvoorbeeld de terrasoverkapping aan je huis of wil je deze ergens anders in je tuin hebben? Alleen die keuze is al erg bepalend voor het uiteindelijke prijskaartje van je terrasoverkapping.

Om je toch een duidelijk beeld van de tarieven te geven, hebben we onderstaande tabel opgemaakt. In deze tabel kan je veel verschillende terrasoverkappingen vinden met daarbij de tarieven. Deze tarieven zijn gemiddelde tarieven uit de branche. Bij een hoveniersbedrijf of tuinbedrijf bij jou in de buurt kunnen deze tarieven logischerwijs afwijken.

Materiaal dakbedekking Afmeting Prijs
Opaal polycarbonaat 3,06 x 2,5 meter Ongeveer €870,00
Opaal polycarbonaat 4,06 x 2,5 meter Ongeveer €1000,00
Opaal polycarbonaat 5,06 x 2,5 meter Ongeveer €1210,00
Opaal polycarbonaat 8,06 x 2,5 meter Ongeveer €2180,00
Helder polycarbonaat 3,06 x 3,5 meter Ongeveer €1030,00
Helder polycarbonaat 4,06 x 3,5 meter Ongeveer €1210,00
Helder polycarbonaat 5,06 x 3,5 meter Ongeveer €1450,00
Helder polycarbonaat 8,06 x 3,5 meter Ongeveer €1960,00
Glazen dak 3,06 x 3,5 meter Ongeveer €1190,00
Glazen dak 4,06 x 3,5 meter Ongeveer €1410,00
Glazen dak 5,06 x 3,5 meter Ongeveer €1720,00
Glazen dak 8,06 x 3,5 meter Ongeveer €2760,00

Zoals bovenstaande tabel aangeeft, is de prijs compleet afhankelijk van het gebruikte materiaal en de afmetingen.

De prijzen voor een terrasoverkapping + een tuinhuisje zijn niet af te geven. Hiervoor moet je echt een offerte opvragen bij een hovenier.

Ook voor bovenstaande terrasoverkappingen kan je het beste een offerte opvragen bij meerdere hoveniers. Als je meerdere offertes hebt, kan je een goed prijsvergelijk maken om uiteindelijk tot de juiste keuze komen.