Er zijn meerdere situaties denkbaar waarbij je de huidige tuin wilt vervangen door een nieuwe tuin. Het is goed mogelijk dat je na een bepaalde tijd enigszins uitgekeken bent op je huidige tuin. In dat geval wil je graag een vernieuwing doorbrengen en is het logisch om de oude tuin te vervangen door een andere tuin.

Het is echter ook mogelijk dat je net in een nieuw huis woont en dat je niet te spreken bent over de tuin. Ook in dat geval kan je ervoor kiezen om de huidige tuin te vervangen door een andere tuin. In beide gevallen is het noodzakelijk om eerst de oude tuin helemaal leeg te halen.

Het leeghalen van een oude tuin is een zeer arbeidsintensieve klus. Dit is niet iets wat je even in een handomdraai doet. In veel gevallen is het handiger om een gespecialiseerd bedrijf in de hand te nemen. In de meeste gevallen is dat een hoveniersbedrijf. De hoveniers van een hoveniersbedrijf weten exact wat er allemaal bij het leeghalen van een tuin om de hoek komt kijken.

Graag geven we jou meer informatie over het leeghalen van een tuin. Allereerst kijken we naar de vraag: wat komt er allemaal bij kijken? Daarnaast kijken we naar de meest gestelde vraag: wat kost het leeghalen van een tuin?

Wat komt er allemaal bij kijken?

We gaven hierboven al even aan dat het leeghalen van een tuin niet in een handomdraai gedaan is. Het is een arbeidsintensieve klus waarbij een goede planning ook vereist is. Bij het leeghalen van een tuin moet je onder andere aan de volgende werkzaamheden denken:

  • Het verwijderen van bomen en struiken;
  • Het verwijderen van een gazon;
  • Het verwijderen van een schutting;
  • Het verwijderen van tegels;
  • Het verwijderen van een vijver;

Het blijft echter niet bij het verwijderen van bomen en struiken. Want, als je die bomen en struiken verwijdert hebt. Wat doe je er dan mee? Juist. De bomen en struiken moeten ook nog worden afgevoerd naar bijvoorbeeld een gemeentewerf of naar het bedrijf van de hovenier. In dergelijke gevallen heb je dus ook transport nodig waarin alle oude elementen van de tuin in vervoerd kunnen worden.

Zoals we al zeiden; het leeghalen van een tuin is een intensieve klus. Moet je nagaan hoe zwaar het is om bijvoorbeeld 20 vierkante meter tegels te verwijderen. Dit kost gigantisch veel energie en is een aanslag op je rug en andere lichaamsdelen.

Mede daarom raden we altijd aan om een hoveniersbedrijf in te schakelen. Een hovenier heeft hier veel ervaring mee, weet een juiste planning te maken en kan je van veel lichamelijke klachten besparen.

De meest gestelde vraag is dan echter; wat kost het inhuren van een hovenier voor het leeghalen van een tuin? Het antwoord op die vraag lees je hieronder.

Tarief voor een tuin leeghalen

Het tarief voor het leeghalen van een tuin wordt door enkele componenten bepaald. Allereerst valt er een groot verschil te bedenken tussen de onderstaande tuinen:

Tuin 1: een tuin van 60 vierkante meter, waarvan 40 vierkante meter gras is.

Tuin 2: een grote tuin 100 vierkante meter, waarbij meerdere bomen aanwezig zijn. Daarnaast is er ook een grote vijver aanwezig.

Het leeghalen van tuin 2 zal veel langer duren dan het leeghalen van tuin 1. Mede daardoor zal de prijs voor tuin 2 (fors) hoger liggen dan de prijs bij tuin 1.

Als we naar de tarieven kijken, is het ook lastig om een bepaald tarief te koppelen aan het leeghalen van een tuin. Het tarief is namelijk ook afhankelijk van de prijsstelling van de hovenier. Elk hoveniersbedrijf hanteert een eigen tarief en de ervaring leert dat deze tarieven wel uit elkaar kunnen lopen.

Als richtprijs kunnen we in ieder geval de volgende kostenverdeling aanhouden:

  1. Arbeidskosten; 70% van het totaalbedrag.
  2. Materiaalkosten; 10% van het totaalbedrag.
  3. Afvoerkosten: 20% van het totaalbedrag.

Uiteindelijk resulteert dat in onderstaande tarieven:

Dienst Gemiddelde prijs inclusief afvoeren
Hovenier per vierkante meter inhuren Ongeveer €12,50
Hovenier per uur inhuren Ongeveer €30,00 tot €50,00
Boom verwijderen €400,00 per stuk

Uiteindelijk speelt het tarief van de hovenier derhalve een hele grote rol. Er is een mogelijk waarop je het tarief van het hoveniersbedrijf enigszins kan beïnvloeden; vraag meerdere offertes bij verschillende bedrijven aan. Op die manier kan je de prijzen vergelijken en uiteindelijk tot de juiste keuze komen.