Een tuin is voor veel mensen het verlengstukje van hun huis. In de tuin kunnen ze zich echter compleet ontspannen; ‘ver weg’ van het gewone, haastige leven. Alleen al om die reden is het belangrijk om een mooie en fijne tuin te hebben. Dat wordt nog eens versterkt als je kinderen of/en een huisdier hebt. Voor een kind is het ook heerlijk om een zonnige dag deels in de achtertuin door te brengen. We geven graag een indicatie van de kosten die bij tuinaanleg komen kijken.

De realiteit is, desalniettemin, dat het aanleggen van een tuin behoorlijk wat geld kost. Dit komt enerzijds doordat het een zeer arbeidsintensieve klus is. Een hoveniersbedrijf heeft zich gespecialiseerd in het maken van tuinen. De werknemers van dergelijke bedrijven hebben het lichamelijk zwaar te verduren. Mede daardoor valt de prijs voor het aanleggen van een tuin behoorlijk duur uit. Echter is er voor ieders wil wel wat. Je kan het namelijk zo duur maken als je zelf maar wilt.

Op deze pagina laten we jou meer weten over het aanleggen van een tuin. Wij bouwen dit op aan de hand van de volgende vragen:

 • Welke mogelijkheden heb je bij het aanleggen van een tuin?
 • Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een tuin?

Opties bij tuinaanleg

Het aanleggen van een tuin is een zeer leuke klus. Toch wordt het als lastig ervaren, omdat er zo gigantisch veel keuze is. Je hebt de keus uit allerlei verschillende soorten tuinen. Je kan een hoveniersbedrijf of een tuinarchitect inhuren om een eerste ontwerp te maken. Je kan echter zelf ook het een en ander op papier uitwerken en vervolgens een hovenier inhuren om het te realiseren.

Als we kijken naar een tuin, denken veel mensen direct aan een groene omgeving. Geldt dat voor jou ook? Wil je bijvoorbeeld een mooie grasmat in je tuin? Of pleit je toch voor tegels, waardoor je minder onderhoud aan je tuin hebt? Dergelijke vragen spoken continue door je hoofd als je aan het nadenken bent over een nieuwe tuin.

Wij hebben, om je te helpen, alvast enkele mogelijkheden hieronder op een rijtje gezet:

 • Het aanleggen van een gazon;
 • Het aanleggen van beplating;
 • Het aanleggen van bomen;
 • Het aanleggen van een vijver;
 • Het maken van een terrasoverkapping
 • Het maken van een tuinhuis
 • Het maken van een schuur
 • Het aanleggen van straatwerk;
 • Het maken van houten vlonders;
 • Het maken van schutting;
 • Het maken van sierhekwerk.

Zoals je aan bovenstaande lijst kan zien, kan je gigantisch veel kanten op bij het ontwerpen van een nieuwe tuin. Zodra je ontwerp helemaal gereed is, kan je overgaan tot het daadwerkelijk maken van de tuin.

Je kan, voor het maken van een tuin, het beste een hovenier of hoveniersbedrijf inhuren. Deze bedrijven/personen weten exact hoe ze een prachtige tuin moeten maken. Hieronder vertellen we je meer over de kosten die bij het aanleggen van een tuin om de hoek komen kijken.

Kosten voor het aanleggen van een tuin

Bij het fabriceren van je nieuwe tuin heb je in feite twee mogelijkheden; je huurt een hovenier in of je gaat de tuin zelf maken. Het zelf maken van een tuin is niet aan te raden. Het is een zeer arbeidsintensieve klus en daardoor is het echt een aanslag op je lichaam.

Als je een hoveniersbedrijf in gaat huren, heb je te maken met enkele kosten. Deze kosten zijn onder te verdelen in: arbeidskosten, materiaalkosten en overige kosten. Per kostensoort hebben we hieronder de richtprijzen afgegeven.

Arbeidskosten:

Dienst Gemiddelde kosten
Hovenier prijs per uur €30,00 tot €50,00
Laten maken van een tuinontwerp €250,00 tot €500,00

De daadwerkelijke arbeidskosten zullen afhankelijk van de tariefstelling van een hovenier. Elke hovenier hanteert eigen tarieven. De ervaring leert dat er een aanzienlijk verschil kan zitten tussen de tarieven van verschillende hoveniersbedrijven.

Materiaalkosten:

Materiaal Gemiddelde prijs per vierkante meter
Gazon Tussen de €5,00 en €10,00
Beplanting Tussen de €10,00 en €30,00
Straatwerk Tussen de €50,00 en €150,00
Houten vlonders Tussen de €75,00 en €150,00
Houten schutting of sierhekwerk Tussen de €50,00 en €150,00 per meter.


Overige kosten:

Extra’s Prijs per stuk
Verwijderen van een boom Ongeveer €300,00
Tuinhuis of schuur Tussen de €1.000 en €5.000
Vijver Tussen de €200 en €2.500

Hoeveel je daadwerkelijk voor het aanleggen van je tuin kwijt bent, is afhankelijk van meerdere factoren. Met bovenstaande gemiddelde tarieven krijg je in ieder geval een goed beeld van de te verwachten kosten.

Als je de kosten enigszins wil beperken, is het aan te raden om meerdere offertes op te vragen. Met behulp van die offertes kan je de juiste hovenier kiezen.