Het leven is tegenwoordig behoorlijk gehaast. Alles speelt zich in de hoogste versnelling af. Mede daardoor is het voor veel mensen noodzakelijk om af en toe volledig te kunnen relaxen. Een tuin is daar de aangewezen plek voor. De ontspanning in een tuin kan uit twee zaken bestaan:

 • Je kan in de zon lekker van de zon genieten.
 • Je kan tuinieren.

Veel mensen ervaren tuinieren als een heerlijke oplossing. Dat heeft tot gevolg dat veel mensen, ook veel oudere mensen, tuinieren als hobby hebben. Maar, in sommige gevallen is het helaas niet meer mogelijk om zelf de tuin te onderhouden. Welke andere opties heb je? En nog belangrijker; wat kost het laten onderhouden van je tuin dan?

Op andere die vragen geven wij antwoord. Deze pagina staat volledig in het teken van het onderhoud aan je tuin. Kort samengevat komen de volgende vragen op deze pagina terug:

 • Welke mogelijkheden heb je bij het (laten) onderhouden van je tuin?
 • Welke mogelijkheid is aan te raden?
 • Wat zijn de kosten voor (laten) onderhouden van je tuin?

Wat zijn de opties voor het onderhoud

Bij het onderhouden van je tuin heb je in feite twee mogelijkheden. Je kan het zelf doen, maar je kan het ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Dat zal in de meeste gevallen een hovenier of hoveniersbedrijf zijn. Dergelijke bedrijven weten exact hoe ze een tuin moeten onderhouden. Tevens hebben dergelijke bedrijven de beschikking over het juiste materiaal.

Als je zelf je tuin gaat onderhouden, is dat een ideale manier om ontspanning te zoeken. Veel mensen ervaren tuinieren als een ontspannende klus. Het geeft bovendien een erg voldaan gevoel als je tuin er strak bij ligt na een dag tuinieren. Helaas is tuinieren wel een intensieven klus. Voor bijvoorbeeld oudere mensen is het daarom niet altijd meer mogelijk om zelf te tuinieren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die een gigantisch grote tuin hebben. Sommige mensen hebben simpelweg niet meer de mogelijkheid om een dergelijke tuin zelf te onderhouden.

Uiteindelijk zijn er derhalve twee mogelijkheden voor je tuionderhoud:

 • Zelf je tuin onderhouden.
 • Het onderhoud van je tuin uitbesteden aan een hoveniersbedrijf.

Welke mogelijkheid is aan te raden?

Het is voor ons erg lastig om één van de twee mogelijkheden aan te raden. De keuze is namelijk voornamelijk afhankelijk van de specifieke situatie. Hierbij spelen bijvoorbeeld de volgende factoren een rol:

 • Heb je budget om een hoveniersbedrijf in te huren?
 • Kan je lichaam het nog aan om zelf je tuin te onderhouden?
 • Heb je tijd om zelf je tuin te onderhouden?
 • Hoe groot is je tuin?
 • Bestaat je tuin uit veel beplanting (arbeidsintensief)? Of juist uit veel gras (niet zo arbeidsintensief)?

Omdat de antwoorden op bovenstaande vragen per individu verschillend zijn, is het voor ons niet mogelijk om een bepaalde mogelijkheid aan te raden.

Maar, als je het budget ervoor hebt, is het zeker aan te raden om een hoveniersbedrijf in te huren. Hierbij ben je verzekerd van een perfect resultaat. Jij kan vervolgens optimaal genieten van een tuin die er zeer strak en netjes bij ligt. Overigens hebben de hoveniersbedrijven ook de expertise, ervaring en materiaal in huis om jouw tuin om te toveren tot een paradijs.

Kosten voor het (laten) onderhouden van je tuin

Als je zelf je tuin gaat onderhouden, heb je eigenlijk alleen kosten voor het materiaal en andere hulpmiddelen. Als je bijvoorbeeld veel onkruid in je tuin hebt, heb je wel kosten voor vergiftingsmiddel. Je hebt echter niet te maken met arbeidskosten; daar heb je wel mee te maken als je een hovenier inhuurt.

De kosten kunnen derhalve beperkt worden als je zelf je tuin onderhoudt.

Dat is zeker niet het geval als je een hovenier inhuurt. Afhankelijk van je tuin en jouw wensen zal de hovenier een xx aantal uur bezig zijn met het onderhouden van je tuin. Daarbij speelt ook de frequentie een grote rol; komt de hovenier 1 keer per week of 1 keer per maand langs?

Afhankelijk daarvan heeft de hovenier een xx aantal uur nodig per bepaalde tijdsspanne.

Mede daardoor is het niet mogelijk om een vast tarief af te geven voor het laten onderhouden van je tuin. Het enige wat we kunnen doen, is je informeren over de gemiddelde uurtarieven van hoveniersbedrijven. Elk bedrijf hanteert namelijk eigen tarieven. In het recente verleden hebben wij meegemaakt dat deze tarieven flink kunnen verschillen.

Als gemiddelde uurtarief kunnen we echter het volgende aanhouden:

Tussen de €35,00 en €55,00.

Stel dat je per maand voor 10 uur een hovenier in wilt huren, ben je al snel tussen de €350,00 en €550,00 kwijt. Het exacte tarief is echter afhankelijk van het uurtarief van de hovenier die jij in gaat huren.

Overigens is het wel aan te raden om offertes op te vragen bij meerdere hoveniers. Zodra je die offertes ontvangen hebt, kan je een goed vergelijk maken tussen de verschillende tarieven. Daarmee weet je 100% zeker dat je niet teveel gaat betalen.