In Nederland is er speciaal een opleiding in het leven geroepen voor het ontwerpen van tuinen. De personen die deze opleidingen afronden, krijgen vaak de titel ‘tuinarchitect’. De taken van een tuinarchitect zijn veelal te vergelijken met een ‘normale’ architect.

Eén van de specialiteiten van een tuinarchitect is het maken van een tekening; het zogeheten tuinontwerp. In een dergelijke tekening komt het eerste ontwerp van een tuin naar voren. Waar komt de beplanting? Waar komt het gazon te liggen? Is er nog ruimte voor een tuinhuisje? Waar komt de bestrating te liggen? Hoe groot gaat de vijver worden? Dergelijke vragen worden met behulp van een tuinontwerp beantwoord.

Het maken van een tuinontwerp is een zeer gespecialiseerde klus. Temeer omdat de mogelijkheden voor het maken van een tuinontwerp in de afgelopen jaren is veranderd. Op deze pagina nemen we jou mee in de wereld van een tuinarchitect. Hierbij beantwoorden we onder andere de vragen:

  • Wat doet een tuinarchitect exact?
  • Wat houdt een tuinontwerp in?
  • Wat zijn de kosten voor het laten maken van een tuinontwerp?

Wat doet een tuinarchitect exact?

We gaven hierboven al even aan dat de werkzaamheden te vergelijken zijn met een normale architect. Hierbij kan je dus denken aan het ontwerpen van een tuin. Dit klinkt heel simpel, maar er komt gigantisch veel kijken bij dergelijke werkzaamheden. Een architect van een tuin moet onder andere met de volgende zaken rekening houden:

  • Hoe groot is de tuin?
  • Wat zijn de wensen van de eigenaar van de tuin?
  • Wat is het budget van de eigenaar van de tuin?
  • Wat is de stijl van het huis?

Voornamelijk dat laatste punt is een belangrijk aspect voor een architect. Een architect probeert altijd een eenheid te creëren. De tuin en het huis moeten in connectie met elkaar staan. In feite moet de tuin het verlengstukje van het huis zijn, althans dat is de ideale situatie. Een tuinarchitect kan die ideale situatie bewerkstelligen.

Wat houdt een tuinontwerp in?

Eigenlijk is een tuinontwerp een schets van de tuin, gemaakt door een architect. In het tuinontwerp komt duidelijk naar voren hoe de tuin kan gaan worden. Het is uiteraard aan jou om hier feedback op te geven. De architect zal het tuinontwerp op basis van jou feedback aanpassen. Uiteindelijk wordt daarmee het gewenste resultaat behaald. Als het tuinontwerp helemaal afgerond is, kan het hoveniersbedrijf gaan beginnen met het aanleggen van de tuin.

Het maken van een tuinontwerp is echter niet gemakkelijk. Voorheen maakten de architecten gebruik van potlood en papier. Daar ging echter gigantisch veel tijd inzitten en het gaf niet altijd een heel duidelijk beeld.

Dankzij de technologische ontwikkelingen is het tegenwoordig mogelijk om een tuinontwerp te maken met behulp van een 3D tekenprogramma. In dit programma kan een architect de gehele tuin ontwerpen. Jij kan deze tuin vervolgens in 3D beeld bekijken en daar feedback opgeven.

Doordat je een dergelijk tuinontwerp in 3D ziet, krijg je direct een duidelijk beeld van het toekomstbeeld. De kans is daardoor erg groot dat je gigantisch tevreden en blij met je tuin gaat worden.

Kosten laten maken van een tuinontwerp

De totale kosten voor het laten maken van een tuinontwerp zijn afhankelijk van het tarief van de tuinarchitect. Elke tuinarchitect hanteert een eigen tarief. Uit ervaring weten wij dat de tarieven tussen verschillende architecten flink kunnen verschillen. Daardoor kunnen we helaas geen exacte prijs afgeven voor het laten maken van een tuinontwerp.

We hebben echter wel de gemiddelde tarieven van de Nederlandse tuinarchitecten gevonden. Deze gemiddelde tarieven hebben we verwerkt in onderstaande tabel:

Soort dienst Gemiddelde prijs
Tuinontwerp voor tuinen kleiner dan 300 vierkante meter Tussen de €300,00 en €500,00 per ontwerp
Tuinontwerp voor tuinen groter dan 300 vierkante meter Ongeveer €2,50 tot €3,00 per vierkante meter
  1. Als je een tuin van 100 vierkante meter hebt, betaal je per ontwerp ongeveer €300,00 tot €500,00.
  2. Als je een tuin van 400 vierkante meter hebt, betaal je ongeveer €1000,00 tot €1200,00 per ontwerp

Maar, nogmaals; de exacte tarieven zijn afhankelijk van het tarief van de tuinarchitect. In de meeste gevallen kan een hoveniersbedrijf je overigens ook helpen met het maken van een tuinontwerp. De kans is aanwezig dat een hovenier een tuinontwerp tegen een iets lagere prijs kan maken. Het voordeel van een tuinarchitect is echter dat hij/zij gigantisch veel ervaring heeft. Daarnaast weet hij/zij exact hoe de programma’s werken. Met behulp van die programma’s is het tegenwoordig mogelijk om een fraaie 3D tekening van de tuin te maken.