Een tuin is de aangewezen plek om ultiem tot rust te komen. Het leven is behoorlijk hectisch en in je achtertuin kan je even tot bezinking komen. Dit gevoel uiteraard versterkt als het zonnetje lekker schijnt. Maar, ook de inrichting van je tuin speelt een belangrijke zaak. De meeste mensen voelen zich namelijk comfortabeler in een mooie en strakke tuin, in plaats van een tuin die vol met metershoog onkruid staat.

Het verkrijgen van een mooie en strakke tuin kan door middel van het renoveren van je tuin. Dat houdt simpelweg in dat je huidige tuin deels afgebroken wordt. Vervolgens wordt de tuin compleet opnieuw opgebouwd, aan de hand van jouw wensen en idealen. Hierbij kan je dus je eigen tuin naar je eigen smaak inrichten. Dat kan tevens ook voorkomen als je net in een nieuw huis woont en je niet tevreden over je tuin bent. Je kan er dan voor kiezen om de al bestaande tuin te renoveren.

Het renoveren van een tuin kan een enigszins prijzige klus zijn. Daarnaast kan het ook veel tijd in beslag nemen. Het is daarom handig om een tuinrenovatie tijdig voor te bereiden. Tevens raden we je aan om een hovenier in te huren voor je tuinrenovatie. Een hovenier heeft altijd goede ideeën en kan je van goed advies voorzien, op basis van de ervaringen die de hovenier uit het verleden heeft. Op deze pagina nemen we jou mee in de wondere wereld van een tuinrenovatie. Hierbij beantwoorden we de volgende vragen:

 • Wat is een tuinrenovatie?
 • Wat zijn de kosten voor het renoveren van een tuin?

Wat is een tuinrenovatie?

Hierboven gaven we al even kort aan wat een tuinrenovatie is. In feite is dit het afbreken van de bestaande tuin en deze vervangen door een compleet nieuwe tuin. Hierbij kan je denken aan de volgende componenten:

 • Het snoeien van bomen en struiken;
 • Het opnieuw planten van bomen en struiken;
 • Het verplaatsen van bomen en struiken;
 • Het verwijderen van bomen en struiken;
 • Het af- en aanvoeren van nieuwe grond;
 • Het aanleggen van een grasveld;
 • Het aanleggen of herstellen van een schutting;
 • Het aanleggen van tegels;
 • Het aanleggen van een vijver.

Bovenstaande lijst geeft aan dat er gigantisch veel elementen betrokken kunnen worden bij een tuinrenovatie.

Wij raden aan om eens in de tien jaar een tuinrenovatie door te laten voeren. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken de reden van zijn. Meestal ben je na een dergelijke tijd uitgekeken op bepaalde elementen in je tuin. Daarnaast kan ook de tuin enigszins verwaarloosd zijn na zo’n lange periode. Als je niet meer tevreden over je huidige tuin bent, is een tuinrenovatie absoluut aan te raden!

Kosten voor het renoveren van een tuin

Als je van plan bent om je tuin te (laten) renoveren, spelen logischerwijs de kosten een grote rol. Het uiteindelijke prijskaartje is hoogstwaarschijnlijk de grondlegger voor jouw besluit om de tuin wel of niet te renoveren.

Helaas is het niet mogelijk om een vast bedrag aan een tuinrenovatie te koppelen. Allereerst komt dit doordat een tuinrenovatie uit gigantisch veel elementen kan bestaan. Hierboven gaven we al even een korte lijst aan van elementen. Er zijn echter honderden elementen te verzinnen die bij een tuinrenovatie aan het licht kunnen komen.

Als stelregel kunnen we in ieder geval de volgende prijzen aanhouden:

Het renoveren van een tuin kost gemiddeld €50,00 tot €100,00 per vierkante meter. Dit bedrag is inclusief arbeidskosten en materiaalkosten.

Het uiteindelijke bedrag voor jouw tuin kan echter fors verschillen ten opzichte van bovenstaande gemiddelde tarieven. Als je een tuin met voornamelijk gras hebt, kunnen de kosten al dalen naar €15,00 tot €20,00 per vierkante meter. De uiteindelijke kosten zijn derhalve compleet afhankelijk van de huidige staat van je tuin en de wensen voor je nieuwe tuin.

Om toch achter de totale prijs te komen, kan je het beste een offerte opvragen bij een hovenier. Een hovenier kan, op basis van je wensen, een offerte opmaken. Ons advies is daarnaast om altijd meerdere hoveniers te benaderen. Op die manier kan je de prijzen goed vergelijken en uiteindelijk de juiste keuze maken.