Het is prachtig om dieren in je tuin te krijgen/hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld vogels zijn die continue terugkomen naar jouw tuin. Het kan echter ook een vleermuis zijn die ’s avonds graag in jouw tuin doorbrengt. Een andere mogelijkheid is een eekhoorn die graag in een boom in jouw tuin zit.

Het is voor jou deels mogelijk om deze dieren naar je tuin te lokken. Je kan bijvoorbeeld vogelvoer ophangen, waardoor de vogels vanzelf naar je tuin toekomen. Als je het leuk vindt om dieren in je tuin te hebben, kan je ook een vijver aanleggen.

Het aanleggen van een vijver is bovendien een prachtig aangezicht. Een vijver in een tuin kan net het puntje op de i zijn. Een vijver kan een tuin helemaal afmaken en zorgen voor een prachtige uitstraling. Daarnaast is het erg leuk en relaxed om op een mooie zomerse avond naar de vissen in je vijver te kijken.

Voordat je overgaat tot het laten maken van een vijver, moet je je goed realiseren dat dit relatief prijzig is.

Op deze pagina zoomen we nader in op een vijver in je tuin. Hierbij beantwoorden we sowieso de volgende vragen:

 • Waarom een vijver in je tuin?
 • Welke soorten vijvers zijn er?
 • Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een vijver?

Voordelen van een vijver

Wil je graag een tuin die leeft? Wil je graag een tuin waarin insecten en vissen bij elkaar komen? Als je op één van deze vragen ‘ja’ heeft ingevuld, heeft u een goede reden om een vijver in je tuin aan te leggen.

Door een vijver in je tuin aan te leggen creëer je meer leven in je tuin. Je ziet het water bewegen. Je ziet de insecten op het water afkomen en je ziet de vissen tevreden in hun vijver zwemmen.

Kortom; met een vijver in je tuin krijg je meer leven in je tuin. Daarnaast biedt het een welkome aanvulling op de uitstraling van een tuin. Het biedt een mooi contrast met de beplanting en het gazon.

Welke soorten vijvers zijn er?

Hedendaags heb je de keuze uit meerdere soorten vijvers. In feite zijn er vijf hoofdvormen van vijvers. Deze 5 soorten vijvers hebben we hieronder op een rijtje gezet:

 • Een natuurlijke vijver; in deze vijver zie je voornamelijk planten. Een combinatie van moeras-, oever- en waterplanten is hierbij goed mogelijk. Door deze beplanting komen hier veel amfibieën op af.
 • Een gemengde vijver; in een gemengde vijver zie je veel planten en vissen. Dankzij deze combinatie moet de vijver minimaal 80 centimeter diep zijn.
 • Een formele vijver; dit is een vijver met een zeer strak en modern uiterlijk. Hierdoor zie je weinig waterplanten die boven het waterniveau uitkomen. Deze vijver kenmerkt zich door een zeer strak uiterlijk.
 • Een koivijver; zoals de naam het al zegt, is deze vijver compleet gericht op de koikarpers. Koikarpers kunnen alleen overleven als de vijver aan bepaalde elementen voldoet. Bij een koivijver wordt de vijver dusdanig ingericht dat het de ideale plek voor koikarpers is.
 • Een zwemvijver; dit is in feite een biologisch zwembad. Deze vijver bestaat uit kraakhelder water, doordat de vijverplanten het zuiverende proces op zich nemen. Dat heeft tot gevolg dat jij in een biologische en schone vijver kan zwemmen.

Kosten voor het aanleggen van een vijver

Het is helaas niet mogelijk om exacte prijzen te tarieven voor een vijver. Dit komt puur doordat de prijs voor een vijver afhankelijk van meerdere componenten is. Deze componenten zijn bijvoorbeeld als volgt:

 • Het soort vijver;
 • De diepte van de vijver;
 • De afmetingen van de vijver;

Deze componenten bepalen uiteindelijk het totale tarief van een vijver. Daarnaast speelt ook het aanleggen van een vijver een grote rol; ga je zelf een vijver aanleggen of huur je hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in? Als je het zelf gaat doen, ben je in de meeste gevallen minder geld kwijt.

Om je toch een beeld te kunnen geven van de te verwachten kosten, hebben we onderstaand rijtje gemaakt. In dit overzicht kan je de gemiddelde prijzen zien:

Soort vijver Gemiddelde prijs
Zwemvijver Tussen de €20.000 en €40.000
Koivijver Tussen de €4.000 en €5.000
Een formele vijver Tussen de €2.500 en €3.500
Een gemengde vijver Tussen de €2.000 en €3.000
Een natuurlijke vijver Tussen de €1.000 en €2.000

Doordat elke vijver uniek is, is het niet mogelijk om de exacte tarieven te communiceren. Maar, als je interesse in een vijver hebt, kan je het beste contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een specifiek vijver bedrijf zijn, maar het kan ook een hoveniersbedrijf zijn.

Als je bij hen meerdere offertes opvraagt, heb je direct een duidelijk beeld van de te verwachten kosten. Vervolgens kan je de beste keuze maken. Daarna kan je heerlijk genieten van je nieuwe vijver!