Een huis is normaliter opgebouwd uit enkele componenten. Hierbij kan je denken aan de fundering, de stenen, een dak en de ramen. De ramen kunnen echter niet zomaar in een huis geplaatst worden. Hiervoor moeten eerst kozijnen gemaakt worden. Het belang van kozijnen wordt wel eens ondergewaardeerd, terwijl een kozijn toch meerdere zeer nuttige functies heeft.

Anno 2017 kan je kozijnen in meerdere verschillende materialen verkrijgen. Hierbij heb je de keuze uit:

  • Aluminium kozijn;
  • Hardhout kozijn;
  • Zachthout kozijn;
  • Kunststof kozijn;
  • Stalen kozijnen.

Elk soort materiaal heeft zijn eigen kenmerken en daaruit voort vloeiende voor- en nadelen. Daarnaast hebben de verschillende materialen ook elk hun eigen uitstraling. Deze uitstraling wordt onder andere gecreëerd door de kleur die gebruikt wordt en een eventueel patroon/versiersel.

Op deze pagina vertellen wij je meer over de aluminium kozijnen. Deze materiaalsoort brengt enkele unieke kenmerken met zich mee. Om je een duidelijk beeld te geven, zullen wij antwoorden geven op de volgende vragen:

  • Wat zijn de voor- en nadelen van aluminium kozijnen?
  • Wat zijn de kosten voor aluminium kozijnen?
  • Wie kan een aluminium kozijn maken?

De voor- en nadelen van aluminium

Zoals we hierboven al aanstipte, heeft elk soort materiaal zijn eigen kenmerken. Dat is derhalve ook het geval bij een aluminium kozijn. Er zijn meerdere goede redenen om voor een aluminium kozijn te kiezen. De belangrijkste redenen hebben wij hieronder op een rijtje gezet, met een korte toelichting daarbij.

Sterk materiaal: aluminium is van oorsprong een zeer sterk materiaal. Hierdoor is aluminium een zeer geschikt materiaal voor een kozijn met een grote raampartij. Als je gigantische ramen hebt, is een aluminium kozijn derhalve een goede keus.

Duurzaam: aluminium is een zeer duurzaam materiaalsoort, indien je kiest voor aluminium dat gerecycled is. Het recyclen van aluminium is tegenwoordig erg makkelijk en hiermee draagt u bij aan een verbeterd milieu.

Onderhoudsarm; bij een aluminium kozijn heb je weinig omkijken naar het onderhoud hiervan. Dankzij de eigenschappen van aluminium kan dit niet roesten of rotten. Hierdoor heb je weinig omkijken naar het onderhouden van je kozijnen, want dat is simpelweg niet nodig. Daarnaast trekt aluminium ook nagenoeg geen vuil en stof aan. Hierdoor blijven je aluminium kozijnen er zeer strak en zeer netjes uitzien, ondanks dat je hier weinig tot geen tijd aan hoeft te besteden!

Isolerende werking; een aluminium kozijn heeft een zeer goede isolerende werking. Je wilt graag dat de warme binnentemperatuur ook daadwerkelijk in je huis blijft. Als je huis niet goed geïsoleerd is, kan de warme binnenlucht naar buiten ontsnappen. Dat geldt vice versa ook; de koude binnenlucht kan naar binnen komen. Dit heeft uiteindelijk tot gevolg dat je geen constante binnentemperatuur hebt en je verwarming dus continue aan moet staan.

Bij een aluminium kozijn is daar géén sprake van, omdat men een thermische onderbreking gebruikt. Dit is een isolerende strip die op het kozijn aangebracht wordt.

Het enige nadeel dat bij een aluminium kozijn om de hoek komt kijken, is de relatief dure aanschafwaarde. Ten opzichte van bijvoorbeeld een houten of kunststof kozijn ligt de aanschafwaarde van een aluminium hoger. Je krijgt daar echter wel een hoop voordelen voor terug.

Indicatie van aluminium kozijn prijzen

De prijs voor een aluminium kozijn wordt bepaald door enkele belangrijke factoren. Deze factoren bestaan uit enkele componenten waar je geen invloed op hebt en een enkele waar je wel invloed op hebt.

Allereerst is het formaat van het kozijn bepalend voor de uiteindelijke prijs. Een groter kozijn kost logischerwijs meer geld dan een kozijn met een kleiner formaat.

Ook speelt het materiaal een grote rol in de prijsbepaling. Zoals we hierboven al aangaven, ligt de prijs voor een aluminium kozijn hoger dan de prijs voor bijvoorbeeld een houten of kunststof kozijn.

Anderzijds is ook het tarief voor montage bepalend voor het uiteindelijke tarief. Mede hierdoor is het niet mogelijk om een vast bedrag te koppelen aan een aluminium kozijn. We kunnen echter wel naar de gemiddelde tarieven kijken; deze tarieven kun je in onderstaande tabel terugvinden:

Materiaal Afmeting Gemiddelde prijs
Kunststof 1 vierkante meter Ongeveer €700,00
Hout 1 vierkante meter Ongeveer €800,00
Aluminium 1 vierkante meter Ongeveer €850,00

Hierbij zijn we uitgegaan van een kozijn met een afmeting van 1 vierkante meter. Daaruit blijkt dat de prijs voor een aluminium kozijn (fors) hoger ligt ten opzichte van de andere materialen. Je krijgt hier echter wel veel voordelen voor terug.

Op zoek naar een leverancier

Het maken van een aluminium kozijn dient door een gespecialiseerd bedrijf te gebeuren. Dit gebeurt in 99% van de gevallen in een fabriek. In deze fabriek werken gespecialiseerde medewerkers; zij maken kwalitatief hoogwaardige aluminium kozijnen met behulp van uitmuntende machines.

Wel willen je wijzen op de prijsverschillen tussen de verschillende fabrikanten. Elke fabrikant heeft een eigen prijsstelling. Uit het recente verleden blijkt dat de verschillende fabrikanten behoorlijk wat prijsverschil kunnen hebben. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan, zodat je een goed vergelijk kan maken!