Het belang van kozijnen wordt door sommige mensen onderschat. Een kozijn heeft een belangrijke functie met betrekking tot de uitstraling van een huis of een gebouwd. Onder andere de kleur van een kozijn speelt een grote rol in de uitstraling. Daarnaast speelt ook het materiaal van een kozijn een grote rol in de uitstraling van een huis; een houten kozijn heeft een hele andere uitstraling dan een aluminium kozijn.

Maar, een kozijn heeft ook nog enkele functionele eigenschappen. Allereerst heeft een kozijn een isolerende functie. Het is voor iedereen wenselijk dat de warme binnentemperatuur ook daadwerkelijk binnen blijft en niet naar buiten gaat. Daarnaast moet de koude lucht van buiten ook buiten blijven en niet naar binnen komen. Een kozijn kan, in samenwerking met andere componenten van een huis/gebouwd, voor de isolerende werking zorgen.

Daarnaast kan, met behulp van een kozijn, frisse lucht een huis binnen worden gelaten indien gewenst. Een raam kan namelijk niet open zonder dat dit raam in een kozijn wordt gehangen.

Tegenwoordig heb je de keus uit meerdere materiaalsoorten. Je kan kiezen voor een aluminium of kunststof kozijn, maar ook voor een houten kozijn. Van oudsher is een houten kozijn een gigantisch populaire soort. Hedendaags wordt deze soort ook nog veel gekozen, onder meer vanwege de specifieke voordelen die dit materiaal met zich mee brengen. Op deze pagina vertellen wij je meer over houten kozijnen met behulp van de volgende vragen:

  • Wat zijn de voor- en nadelen van houten kozijnen?
  • Wat zijn de kosten voor houten kozijnen?
  • Wie kan een houten kozijn maken?

Waarom kiezen voor hout?

Een houten kozijn wordt hedendaags nog veel gekozen. Dit is puur te danken aan de unieke eigenschappen die deze materiaalsoort met zich mee brengt.

Allereerst is het een gigantisch groot voordeel dat hout makkelijk te bewerken is. Als je bent uitgekeken op de huidige kleur van je kozijnen, kan je heel gemakkelijk de kozijnen overschilderen in een andere kleur.

Daarnaast geeft een houten kozijn een zeer warme uitstraling aan een huis. Dit komt doordat het een natuurlijk product is.

Tot slot biedt een houten kozijn gigantisch lang plezier. Kort gezegd; de levensduur van een houten kozijn is gigantisch lang. Als je een houten kozijn goed onderhoudt, kan de levensduur oplopen tot maar liefst 75 jaar!

Naast bovenstaande voordelen heeft een houten kozijn ook enkele nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat een houten kozijn veel onderhoud nodig heeft. Als je een houten kozijn niet goed onderhoudt, bestaat de kans op rotplekken waardoor lekkages ontstaat. Ook kan de verf op de houten kozijnen gaan bladderen, waardoor het kozijn er niet meer fraai uit ziet. Mede hierdoor is het noodzakelijk om minimaal één keer per jaar de houten kozijnen uitgebreid schoon te maken. Een periodieke schilderbeurt is ook noodzakelijk.

De kosten op een rij

De prijs voor een houten kozijn ligt relatief gezien laag. Dit komt doordat hout een natuurlijk product is en daardoor ook makkelijk te bewerken is. Het aankopen van hout is voor de fabrikant ook geen dure aangelegenheid. Mede hierdoor is het fabriceren van een houten kozijn relatief goedkoop. Deze conclusie wordt getrokken op basis van een vergelijking met de kosten voor een aluminium en kunststof kozijn. De kosten voor een kunststof kozijn liggen relatief laag, maar de kosten voor een aluminium kozijn liggen relatief hoog.

Helaas kunnen wij geen vaste prijs afgeven voor een houten kozijn. Dit komt doordat de prijs bepaald wordt door enkele factoren. Hierbij kan je denken aan de tariefstelling van de fabrikant en het formaat van het kozijn.

Wij hebben echter wel de gemiddelde tarieven voor een houten kozijn op een rijtje gezet. In onderstaande tabel kan je de gemiddelde tarieven voor een houten kozijn, een aluminium kozijn en een kunststof kozijn terugvinden:

Materiaal Afmeting Gemiddelde prijs
Kunststof 1 vierkante meter Ongeveer €700,00
Hout 1 vierkante meter Ongeveer €800,00
Aluminium 1 vierkante meter Ongeveer €850,00

Hierbij zijn we uitgegaan van een kozijn met een afmeting van 1 vierkante meter. Je ziet dat de prijs voor een houten kozijn gemiddeld is. Het uiteindelijke tarief wordt echter wel bepaald door het tarief van de fabrikant.

Vergelijken van leveranciers

Het fabriceren van een houten kozijn wordt normaliter in een fabriek gedaan. Deze fabrieken zijn speciaal uitgerust voor het fabriceren en produceren van houten kozijnen. Hierbij werken echte vakmensen en deze vakmensen maken gebruik van de juiste machines. Door deze combinatie weet je dat de houten kozijnen een hoogwaardige kwaliteit gaan krijgen.

Daarnaast is het plaatsen/monteren van een houten kozijn ook een lastige klus. Dit kan je het beste ook uitbesteden aan een derde partij. Het plaatsen van een houten kozijn is een arbeidsintensieve en zeer secure taak. Dit is niet voor iedereen weggelegd.

Het is echter wel belangrijk om op de tarieven te letten. Elke fabrikant heeft een eigen tariefstelling; deze tarieven kunnen echter flink uiteen lopen. Mede hierdoor raden wij te allen tijde aan om meerdere offertes op te vragen. Leg de offertes naast elkaar en je kan een perfect vergelijk maken. Op die manier weet je zeker dat je nooit teveel gaat betalen. Dat zou tenslotte erg zonde van het geld zijn.

Met behulp van de offertes krijg je een beter zicht in de gemiddelde tarieven die gerekend worden. Het is uiteindelijk aan jou om de keuze te maken voor de fabrikant/producent waarbij jij het beste gevoel hebt.