Voor een kozijn heb je tegenwoordig de keus uit meerdere verschillende materialen. Elke materiaalsoort heeft zijn eigen kenmerken. Uit deze kenmerken vloeien logischerwijs voor- en nadelen. Op basis van die voor- en nadelen baseer jij hoogstwaarschijnlijk de keus voor je nieuwe kozijnen. Hierbij speelt, in de meeste gevallen, ook het prijskaartje een grote rol. De kunststof kozijnen hebben de eer om het goedkoopste materiaal te zijn, ten opzichte van houten kozijnen en aluminium kozijnen.

Dankzij de lage prijs voor een kunststof kozijn, kiezen veel mensen voor een kunststof kozijn in hun huis. Op deze pagina zoomen we hier nader op in. Hierbij kijken we onder andere naar de voordelen en de nadelen van een kunststof kozijn. Ook kijken we naar de montage van het raamwerk. De belangrijkste vraag op deze pagina is echter: wat is de prijs van een kunststof kozijn? Oftewel; hoe goedkoop is een kunststof kozijn ten opzichte van een houten- en aluminium kozijn?

Kort samengevat betekent dit dat we de volgende vragen zullen beantwoorden:

  • Wat zijn de voor- en nadelen van kunststof kozijnen?
  • Wat zijn de kosten voor kunststof kozijnen?
  • Wie kan een kunststof kozijn maken?

De voor- en nadelen van kunststof

Hierboven gaven we al even aan dat de prijs voor een kunststof kozijn laag is. Dit is derhalve ook het grootste voordeel. Veel mensen hechten de grootste waarde aan het prijskaartje bij een kozijn. In dat geval kan men het beste voor kunststof kiezen. Naast het lage prijskaartje bieden ze echter nog veel meer voordelen.

Allereerst is de isolerende werking van een kunststof kozijn erg goed. Dit houdt in dat een kunststof kozijn de warme lucht goed binnen kan houden. Daarnaast blijft ook de koude lucht buiten. Dit komt puur door de samenstelling van het materiaal en het feit dat er geen naden/gaatjes zijn bij een kunststof kozijn.

Daarnaast is een kunststof kozijn ook onderhoudsarm. Je hebt geen omkijken naar het onderhoud van een kunststof kozijn. Een kunststof kozijn kan nagenoeg niet vies worden en ook de kleur blijft goed behouden.

In het verlengde hiervan ligt de levensduur van een kunststof kozijn. De levensduur van een kunststof kozijn is minimaal 50 jaar. Dit betekent dat je één keer moet investeren in kunststof kozijnen en daarna heb je er nagenoeg geen omkijken meer na.

Andere voordelen zijn:

  • Een kunststof kozijn is een goede bescherming tegen inbraken.
  • Een kunststof kozijn heeft zeer veel mogelijkheden met betrekking tot het design.
  • Een kunststof kozijn biedt perfecte bescherming tegen allerlei soorten weersomstandigheden.

Echte voordelen zijn er voor een kunststof kozijn niet te benoemen. Voorheen had men soms commentaar op de uitstraling van een kunststof kozijn. Dankzij de mogelijkheden hedendaags is het echter mogelijk om een kunststof kozijn gigantisch veel op een houten kozijn te laten lijken. Dat spreekt veel mensen ook aan!

Kosten voor kunststof kozijnen

Het is voor ons niet mogelijk om een exacte prijs voor een kunststof kozijn te communiceren. Dit komt doordat de prijs voor een aluminium kozijn bepaald wordt door enkele belangrijke factoren.

Allereerst is het formaat van het kunststof kozijn bepalend voor de uiteindelijke prijs. Een groter kozijn kost logischerwijs meer geld dan een kozijn met een kleiner formaat.

Ook speelt het materiaal een grote rol in de prijsbepaling. Zoals we hierboven al aangaven, ligt de prijs voor een kunststof kozijn erg laag. Dit heeft uiteindelijke een positieve uitwerking op het totaalbedrag, zeker in vergelijk met een houten- en aluminium kozijn.

Anderzijds is ook het tarief voor montage bepalend voor het uiteindelijke tarief. Een kunststof kozijn moet door een fabrikant geproduceerd en gemonteerd worden. Elke fabrikant hanteert hier echter eigen prijzen voor.

We kunnen echter wel de gemiddelde prijzen communiceren voor kunststof kozijnen. De gemiddelde prijs voor een kozijn van 1 vierkante meter zie je in onderstaande tabel. Om een duidelijk beeld te scheppen, hebben we direct de prijzen voor een houten- en aluminium kozijn meegenomen:

Materiaal Afmeting Gemiddelde prijs
Kunststof 1 vierkante meter Ongeveer €700,00
Hout 1 vierkante meter Ongeveer €800,00
Aluminium 1 vierkante meter Ongeveer €850,00

De kozijnen laten plaatsen

Een kunststof kozijn biedt enkele zwaarwegende voordelen. Deze voordelen kunnen alleen behaald worden indien de kunststof kozijnen door vakmensen gefabriceerd en gemonteerd worden. Mede daarom luidt ons advies altijd om een kunststof kozijn door een gespecialiseerd bedrijf te laten fabriceren en monteren.

Dit heeft wel tot gevolg dat je een bepaalde prijs voor deze diensten moet betalen. Deze prijs is echter afhankelijk van de tariefstelling van de fabrikant. Uit ervaring weten we dat de prijzen tussen verschillende fabrikanten kunnen verschillen. Het is daarom erg verstandig om meerdere offertes op te vragen. Als je meerdere offertes voor je hebt liggen, krijg je een goed inzicht in de gemiddelde tarieven. Vervolgens kan je een juiste keuze maken, waarbij je weet dat je niet teveel gaat betalen.