De binnenmuren zijn van grote invloed op de uitstraling van je huis. Door middel van een bepaalde tint kan je een specifieke uitstraling aan je huis meegeven. De muren beslaan een groot gedeelte van je huis en hebben daardoor een niet te onderschatten rol. Gelukkig zijn er tegenwoordig gigantisch veel mogelijkheden qua verfsoorten en qua verschillende kleuren.

Het schilderen van je binnenmuur is derhalve een belangrijke aangelegenheid. Je kan ervoor kiezen om de muren zelf te schilderen, maar je kan er ook – verstandig – voor kiezen om een binnenschilder in te huren. Het aanbrengen van verf is namelijk niet altijd een gemakkelijke klus. Het belangrijkste is dat de verf netjes aangebracht wordt.

Op deze pagina vertellen we jou meer over de verschillende verfsoorten. Tevens bekijken we de kosten voor het schilderen van je binnenmuren. Kort samengevat geven we antwoorden op de volgende vragen:

  • Welke soorten verf zijn er tegenwoordig?
  • Wie kan je binnenmuren schilderen?
  • Wat zijn de kosten voor het (laten) schilderen van je binnenmuren?

Welke soorten verf zijn er tegenwoordig?

In de intro gaven we al even aan dat de keuze tegenwoordig gigantisch is. Voor ieders wil is er wel een gewenste verfsoort te bedenken. De verschillen uiten zich voornamelijk in de kleur. Tegenwoordig is het aanbod van verschillende kleuren oneindig. Informeer bij een binnenschilder naar alle optionele kleuren. Ook zijn er meerdere verschillende soorten. De belangrijkste soorten hebben we hieronder op een rijtje gezet:

Latexverf

Deze verfsoort wordt het meeste toegepast voor de binnenmuren. Latexverf biedt veel voordelen; het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en is geschikt voor nagenoeg alle ondergronden.

Vinyllatex

Hij lijkt veel op de latexverf, maar heeft één specifiek voordeel; het is uitermate geschikt voor vochtige ruimtes.

Acryllatex

Het grootste voordeel van acryllatex is dat het makkelijk te reinigen is met een sopje. Mede hierdoor wordt acryllatex veelal gebruikt in bijvoorbeeld een keuken.

Synthetische muurverf

Gemaakt op basis van terpentine. Het nadeel daarvan is dat de verf een sterke geur met zich meedraagt.

Ook bij het aanbrengen van de verf valt er onderscheid te maken tussen twee verschillende varianten. Je kan kiezen voor het eeuwenoude bekende sauswerk; hierbij breng je de verf met behulp van een roller en kwast aan.

Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van de verf met behulp van een spuitmachine. Deze manier van aanbrengen gaat een stuk sneller ten opzichte van het sauswerk.

Wie kan je binnenmuren schilderen?

Bij het schilderen van de binnenmuren heb je twee mogelijkheden. Je kan allereerst ervoor kiezen om de muren zelf te gaan schilderen. Als je de muren zelf gaat schilderen, moet je eigenlijk alleen de benodigde materialen kopen. Hierbij kan je denken aan verfrollers, verfkwasten, de verf zelf en andere hulpmaterialen. Het voordeel hiervan is dat je qua kosten relatief laag uitvalt.

Je dient echter wel zelf de verf aan te brengen en dat is geen gemakkelijke klus. Het schilderen van de muren is een klus waarbij je opperste concentratie benodigd is; daarnaast moet je oneffenheden in de muren op de juiste manier herstellen.

Mede daarom raden wij aan om de binnenmuren te laten schilderen door een schilder. Een schilder heeft hier gigantisch veel ervaring mee en heeft tevens de juiste apparatuur tot zijn/haar beschikking. Maar, wat kost een schilder dan? Dat bespreken we in onderstaand stukje tekst.

Kosten schilderen van je binnenmuren

De kosten voor het schilderen van je binnenmuren zijn afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste factor is of je het schilderwerk zelf gaat doen of dat je een schilder inhuurt.

De kosten voor een schilder bedragen namelijk tussen de €30,00 en €40,00 per uur. Als een schilder 10 uur bezig is, betaal je al snel €300,00 tot €400,00.

Als je de muren zelf gaat schilderen, hoef je alleen de benodigde materialen te kopen. Dit geldt echter ook als je een schilder inhuurt; de schilder moet natuurlijk ook de materialen kopen. In onderstaande tabel kan je de tarieven per vierkante meter vinden:

Soort Prijs per vierkante meter
Spuitwerk €6,00 tot €10,00 per vierkante meter
Sauswerk €10,00 tot €15,00 per vierkante meter

Je kan overigens het tarief voor de schilder nog proberen te beïnvloeden. Je kan het beste meerdere offertes opvragen bij verschillende schilders. Op basis van die offertes kan je een juist vergelijk maken.