De buitenmuren hebben een behoorlijk zware taak. Ze dienen jou en je gezinsleden te beschermen tegen allerlei verschillende ‘gevaren’. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld de verschillende weersomstandigheden waar Nederland mee te maken heeft.

Daarnaast hebben de buitenmuren van een huis logischerwijs ook een belangrijke functie voor de uitstraling van een huis. Een huis dat er verzorgt uit ziet, heeft verzorgde buitenmuren. Dat wil zeggen dat er geen schade aan de buitenmuren te vinden is en dat eventuele viezigheid niet aanwezig is. Het is echter soms lastig om de buitenmuren in een top conditie te houden. Gelukkig kan je hiervoor een buitenschilder inhuren!

Het inhuren van een schilder voor je buitenmuren is absoluut aan te raden. Een schilder heeft zich specifiek gespecialiseerd voor de buitenmuren van een huis. Zo weet hij/zij welke verfsoorten goed zijn, hoe de verf het beste aangebracht dient te worden op de buitenmuren en welke kleur goed zal staan op jouw huis.

Voor het laten schilderen van de buitenmuur kan je derhalve het beste een schilder inhuren. Maar, wat zijn de kosten daarvoor? Die vraag staat centraal op deze pagina. Allereerst kijken we echter naar de verschillende verfsoorten die aangebracht kunnen worden op jouw buitenmuur. Kort samengevat geven we antwoord op de volgende vragen:

 • Welke onderdelen vallen onder het buitenschilderwerk?
 • Wat zijn de kosten voor het laten schilderen van je buitenmuur?

Onderdelen van het buitenschilderwerk

Hierboven gaven we al even aan dat de buitenmuren van een huis veel te verduren krijgen. Hierbij kan je denken aan zure regen, windstoten en eventueel hagel. Het is daarom belangrijk om je buitenmuren goed te onderhouden. Dat is overigens niet alleen voor je veiligheid beter, maar het geeft ook een mooi uiterlijk aan je huis.

Als je een buitenschilder in gaat huren, kan hij/zij je helpen met meerdere onderdelen. Aan de buitenkant van een huis zijn meerdere onderdelen die een likje verf nodig hebben. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan:

 • De gevel van een huis;
 • De buitendeuren van een huis;
 • De kozijnen van een huis;
 • De dakkapel van een huis;
 • Een eventuele schutting;
 • Een eventuele schuur;
 • Een eventueel tuinhuisje.

Al deze onderdelen zien er het mooist uit wanneer ze strak in de verf staan. Een buitenschilder kan jou hier perfect mee van dienst zijn. Overigens zijn er meerdere situaties denkbaar waarin je een buitenschilder in kan/moet huren:

 • Als het huidige schilderwerk los gaat laten;
 • Als het huidige schilderwerk gaat verkleuren;
 • Als het huidige schilderwerk scheuren en krassen gaat vertonen;

Kosten van het schilderen van buitenmuren

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het aan te raden om een buitenschilder in te huren voor je buitenmuren. Een buitenschilder heeft de juiste kennis op zak om jouw huis strak in de verf te zetten. Bovendien heeft een buitenschilder de juiste attributen op zak, waarmee de verf perfect aangebracht wordt.

Je kan er echter ook voor kiezen om zelf te gaan te schilderen. Daar kleven echter meerdere nadelen aan, waardoor we je aanraden om een buitenschilder in te huren.

Als je een buitenschilder inhuurt, dien je logischerwijs wel een bepaald tarief te betalen. Dit tarief wordt door elke schilder bepaald en er kan daardoor een verschil ontstaan tussen de tarieven van verschillende schilders(bedrijven).

In onderstaande tabel kan je de gemiddelde kosten voor een buitenschilder vinden. De genoemde prijzen zijn inclusief verf, materialen en BTW.

Soort tarief Prijs
Per vierkante meter Tussen de €35,00 en €45,00
Per uur Tussen de €40,00 en €50,00

We hebben hierboven bewust onderscheid gemaakt in het tarief tussen ‘per vierkante meter’ en ‘per uur’. Sommige schilderbedrijven hanteren namelijk het tarief per vierkante meter, terwijl andere schilderbedrijven kiezen voor een tarief per uur.

Om de kosten voor je buitenschilderwerk te drukken, is het aan te raden om meerdere bedrijven te benaderen. Op die manier kan je voor de laagste prijs kiezen en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.