Het buitenschilderwerk is een zeer gespecialiseerde klus. Het schilderen van een huis op grote hoogte is niet iets wat iedereen kan of durft. Helaas is het ook niet mogelijk om het hele jaar door het buitenschilderwerk uit te laten voeren. Als het buiten bijvoorbeeld vriest, is het niet mogelijk om de buitenmuren of de kozijnen te laten verven.

Er bestaan echter wel meerdere zogeheten winterschilders in Nederland. Deze schilders zijn specialisten als het aankomt op het gebied van buitenschilderwerk in de winter. Het schilderen van de buitenkant van een huis bij lage temperaturen is geen pretje. Het is voor een schilder echter wel zaak om continue scherp te zijn, zodat de verf perfect aangebracht wordt. Het concentratievermogen van een buitenschilder mag niet aangetast worden door bijvoorbeeld de lage temperaturen.

Als jij een klus aan de buitenkant van je huis uit wilt laten voeren door een schilder, kan je dit het beste in de warmere maanden uit laten voeren. In sommige situaties is het echter noodzakelijk om een winterschilder in te huren. Op deze pagina vertellen we jou meer over een buitenschilder. We behandelen dit onderwerp aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat zijn de werkzaamheden van een winterschilder?
  • Wat kost een winterschilder?

Werkzaamheden van een winterschilder

Een winterschilder is in feite te vergelijken met een normale schilder. De normale schilders leggen echter soms hun werk stil in de periode van 21 november tot 21 maart. In die periode bestaat er namelijk kans op (zeer) slecht weer, waarbij het bijvoorbeeld kan gaan vriezen. Een winterschilder gaat echter bij dergelijke temperaturen ook nog door.

Je kan een winterschilder voor zowel schilderwerk aan de binnenkant als aan de buitenkant van je huis inhuren. Een winterschilder gaat het hele jaar door en kan je in de winter perfect van dienst zijn. De verfindustrie heeft de afgelopen jaren gelukkig ook niet stilgezeten. Enkele jaren geleden was het nog ondenkbaar dat een schilder bij vorst zou werken. Momenteel is dit wel mogelijk dankzij een speciale verf. Deze verf hecht zich ook goed aan de ondergrond als het vriest.

Mede door die ontwikkeling zijn er meerdere winterschilders in Nederland opgestaan. Deze schilders zijn in de wintermaanden de aangewezen partij om schilderwerk voor jou uit te voeren.

Overigens is het voor een winterschilder ook aantrekkelijk om in de winter te werken. Op die manier kan hij over langere maanden inkomsten verkrijgen.

Tarief van een winterschilder

Een winterschilder heeft veel overeenkomsten met een normale schilder. Dat geldt in feite ook voor de prijs die een winterschilder vraagt. De prijzen van een winterschilder komen nagenoeg overeen met de prijs die een normale schilder hanteert.

In sommige gevallen is het zelfs voordeliger om een winterschilder in te huren! Er bestaan schildersbedrijven in Nederland die bijvoorbeeld 10% korting geven als jij besluit om een schilder in de winter in te huren. De laatste periode is een trend zichtbaar dat steeds meer schildersbedrijven meegaan in het geven van korting. Dat is uiteraard voor jou ook voordelig. Ook voor een schildersbedrijf is het voordelig om in de winter te werken. Daarmee worden alleen maar meer inkomsten verkregen en dat is uiteraard positief voor het bedrijf.

In de meeste gevallen rekent een winterschilder een bepaald tarief per uur of per vierkante meter. In onderstaande tabel kan je de gemiddelde prijzen voor een winterschilder vinden:

Soort Prijs inclusief verf, materiaal en BTW
Prijs per vierkante meter Tussen de €27,00 en €32,00
Prijs per uur Tussen de €31,50 en €36,00

In bovenstaande tabel is de korting van 10% meegenomen. Deze korting krijg je echter niet bij elk schildersbedrijf. Het is daarom aan te raden om meerdere offertes op te vragen. Als je van meerdere bedrijven een offerte hebt, krijg je een veel beter inzicht in de marktconforme tarieven. Op die manier kan je de beste keuze maken.