Een schilder is een zeer gespecialiseerd beroep. De meeste schilders zijn pure vakmannen. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat ze verschillende ondergronden moeten kunnen schilderen. Er zit een groot verschil tussen het schilderen van een trap aan de binnenkant van een huis en het schilderen van een dakkapel aan de buitenkant van een huis.

Als je een schilderklus hebt, kan je het beste een schilder inhuren. Dit kost geld voor je, maar je geniet van gigantisch veel voordelen. Het schilderen van (grote) oppervlakten is namelijk een zeer arbeidsintensieve en tijdrovende klus. Je vindt het hoogstwaarschijnlijk ook wel lekker om rustig op de bank te zitten, in plaats van met een kwast en roller in de weer te zijn. Daarnaast kan het verven van bijvoorbeeld een muur flink wat uren in beslag nemen. Als je een schilder inhuurt, weet je zeker dat je een optimaal resultaat krijgt.

Op deze pagina vertellen we jou meer over een schilder. We kijken allereerst naar de kosten van een schilder. Wat kost een schilder en welke diensten kan je hiervoor verwachten? Daarna kijken we ook nog naar de werkzaamheden die een schilder zoal heeft. Dat laatste gaat gepaard met de situaties waarin je een schilder in kan/moet huren.

Prijzen van een schilder

We gaven hierboven al even aan dat het schilderen van een oppervlakte een gespecialiseerde klus is. Dat geldt zowel voor het schilderwerk aan de binnenkant van een huis/gebouw als aan de buitenkant van een huis/gebouw. Het is daarom ook niet geheel verwonderlijk dat het inhuren van een schilder enigszins aan de prijs kan zijn.

Het is helaas voor ons niet mogelijk om een exacte prijs te communiceren. De belangrijkste factor is namelijk het uurtarief van een schilder. Het uurtarief verschilt echter per schilder, waardoor we geen exact tarief aan kunnen geven. Wel kunnen we gemiddelde prijzen aangeven; deze kan je in onderstaande tabellen vinden!

Schilderwerk – binnenkant van het huis

Soort Prijs inclusief verf, materiaal en BTW
Prijs per vierkante meter Tussen de €30,00 en €35,00
Prijs per uur Tussen de €35,00 en €40,00
Spuitwerk per vierkante meter Tussen de €6,00 en €10,00
Sauswerk per vierkante meter Tussen de €10,00 en €15,00

Voorheen werd verf altijd aangebracht met een roller en kwast. In de afgelopen jaren zijn er echter zogeheten spuitapparaten op de markt gebracht. Dergelijke apparaten kunnen de verf tegen een muur aan spuiten. Dit gaat vele malen sneller en gemakkelijker dan het verven met een roller. In bovenstaande tabel hebben we dit aangeduid als ‘spuitwerk per vierkante meter’.

In sommige gevallen dient ook de buitenkant van je huis geverfd te worden. Daarvoor worden andere tarieven gehanteerd. De tarieven daarvoor kan je in onderstaande tabel vinden. Het is bij buitenschilderwerk namelijk veel gangbaarder om een vaste prijs voor het gehele huis af te spreken.

Schilderwerk – buitenkant van het huis

Soort woning Gemiddelde totaalprijs
Appartement Ongeveer €1.000
Tussenwoning Ongeveer €1.500
Hoekhuis Ongeveer €3.000
Twee onder één kap Ongeveer €3.000
Vrijstaande woning Ongeveer €6.000

Waar kan je een schilder voor inhuren?

Een schilder kan je met allerlei soorten werkzaamheden helpen. De enige eis is dat er iets geschilderd dient te worden. In en rondom een huis zijn er echter zeer veel onderdelen denkbaar waarvoor je een schilder in kan huren:

 • Het schilderen van de kozijnen;
 • Het schilderen van een trap;
 • Het schilderen van een deur;
 • Het schilderen van de binnenmuren;
 • Het schilderen van de buitenmuren;
 • Het schilderen van deurposten;
 • Het schilderen van een dakkapel;
 • Het schilderen van een buitenmuur;
 • Het schilderen van een schuur;
 • Het schilderen van een tuinhuis;
 • Het schilderen van een schutting.

Zoals je aan bovenstaand rijtje kan zien, kan je voor vele onderdelen een schilder inhuren.

Als je een schilder in wilt huren, zal daar een aanleiding voor zijn. Deze aanleiding kan liggen in het feit dat de huidige verf niet meer netjes is. Een verflaag kan namelijk na een bepaalde los gaan laten of gaan poederen. In dat geval is het aan te raden om het onderdeel opnieuw in de verf te laten zetten. Vervolgens kan je er weer enkele jaren van genieten.

Anderzijds is het ook mogelijk om bijvoorbeeld je muren opnieuw te laten schilderen als je niet meer tevreden over de huidige kleur bent.