De bestrating speelt een hele grote rol in je tuin. Het bepaalt voor een groot deel het gemak van de tuin en daarnaast ook voor een groot deel de uitstraling van de tuin. Als je de juiste bestrating in je tuin hebt liggen, zijn de looppaden strak aangelegd en heb je bijvoorbeeld mooie sierbestrating op je terras.

Voor je tuin is het daarom van belang dat je de juiste bestrating hebt. Dit betekent in feite dat de bestrating strak moet liggen. Dat komt de uitstraling van de tuin ten goede en daarnaast is het ook een stuk gemak. Maar, wat is dan de juiste bestrating? De juiste bestrating is per individu verschillend. De ene persoon wenst grote stenen te hebben, terwijl de ander juist klinkers wilt hebben.

In de afgelopen jaren is het assortiment van de stenen voor een tuin steeds groter geworden. Op deze pagina vertellen we je meer over de mogelijkheden die je hebt en over de kosten voor het bestraten van je tuin.

Hierbij behandelen we de volgende vragen:

  • Welk soort steen wil jij hebben?
  • Met welke zaken dien je rekening te houden?
  • Wat zijn de kosten voor het bestraten van je tuin?

Welk soort steen wil jij hebben?

Het assortiment van tegels is tegenwoordig erg breed. Je kan kiezen voor kleine tegels waarbij je kan variëren met het legmotief. Maar, je kan ook kiezen voor zeer grote betontegels.

Op dit moment zijn alle tegels in drie hoofdgroepen te onderscheiden. Hieronder vindt je deze drie hoofdgroepen plus enkele voor- en nadelen:

Betontegels; betontegels zijn zeer strakke en sterke tegels. Deze tegels zijn in allerlei formaten en kleuren beschikbaar. Mede hierdoor kan je de bestrating compleet naar eigen wens krijgen. Het grote voordeel van deze tegels is de lange levensduur. Het belangrijkste nadeel van deze tegel is het feit dat ze kunnen verkleuren na een bepaalde tijd.

Gebakken tegels; gebakken tegels zijn kleine tuintegels. Met dit soort tegels krijg je een strakke en nostalgische uitstraling. Onder andere de klinkers maken deel uit van de gebakken tegels. Dankzij het kleine formaat van deze tegels, kan je variëren met het legmotief.

Natuursteen tegels; deze tegels zijn over het algemeen groot en hebben een luxe uitstraling. Het nadeel van de natuursteen tegels is echter het hoge prijskaartje. Bij een natuursteen tegel kan je denken aan onder andere graniet, kwartsiet en gneis.

Met welke zaken rekening houden?

Het bestraten van je tuin is niet een klusje dat in één handomdraai gedaan is. Hier gaat een bepaalde voorbereiding aan vooraf. In deze voorbereiding is de eerste stap dat je voor jezelf moet bepalen hoe je bestrating eruit moet komen te zien. Bepaal eerst waar je de tegels wilt hebben en vervolgens voor welke uitstraling/welk formaat je wilt gaan.

Een stratenmaker, bestratingsmaterialen bedrijf of hoveniersbedrijf kan jou overigens van perfect advies voorzien. Zij kunnen verschillende tegels laten zien en per tegel de eigenschappen benoemen.

Het is derhalve van belang om eerst een ontwerp vast te stellen. Vervolgens kan je voor jezelf bepalen: ga ik de bestrating zelf doen of huur ik een vakman voor in? Die keuze is ook van groot belang voor de uiteindelijke kosten voor de bestrating van je tuin.

De prijzen voor het bestraten van je tuin

Je wensen spelen een grote rol in het prijskaartje voor de bestrating. Wil jij bijvoorbeeld voor luxe tegels gaan, ben je meer geld kwijt ten opzichte van de situatie waarin je voor simpele klinkers gaat.

Ook het besluit of je de bestrating zelf aan gaat leggen, is van groot belang voor het uiteindelijke prijskaartje. Als je de bestrating zelf gaat doen, hoef je eigenlijk alleen maar de tegels te kopen. Hieronder vindt je per soort tegel de gemiddelde prijs:

Soort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Betonnen tuintegels Ongeveer €15,00 tot €35,00
Gebakken tuintegels Ongeveer €25,00 tot €45,00
Natuursteen tuintegels Ongeveer €30,00 tot €65,00

Als je een tuin van 20 vierkante meter hebt en je kiest voor betonnen tuintegels, ben je tussen de €300,00 en €700,00 kwijt. Dat betreft echter alleen de kosten voor de tegels zelf. Als je ook nog opsluitbanden, sierkeien en dergelijke zaken nodig hebt, kan het prijskaartje nog flink stijgen.

Ons advies is altijd om een stratenmaker in te huren. Als je een stratenmaker inhuurt, weet je dat de bestrating perfect aangelegd wordt. Het enige nadeel hiervan is dat je meer geld gaat betalen. Het uurtarief van een stratenmaker ligt namelijk gemiddeld tussen de €35,00 en €55,00. Dit tarief kan door enkele stratenmaker zelf bepaald worden. De ervaring leert ons echter dat dit tarief flink kan verschillen tussen verschillende stratenmakers.

Als jij de laatste prijs wilt verkrijgen, is het aan te raden om meerdere offertes op te vragen. Als je meerdere offertes hebt, krijg je beter inzicht in de tarieven die gevraagd worden. Vervolgens kan jij de goede keuze maken!