De sfeer in je tuin is erg belangrijk. In een tuin met een leuke sfeer voel je je veel fijner en kan je beter genieten van bijvoorbeeld een lekker zonnetje. Bij de totstandkoming van de sfeer in je tuin speelt de bestrating een bepalende rol. Het is bijvoorbeeld een compleet verschil tussen de situaties waarbij je grote tegels gebruikt in tegenstelling tot een tuin met grote en luxe tegels.

Gelukkig is het aanbod van straatstenen steeds groter geworden in afgelopen jaren. Voor ieders wil is er wel een geschikte steen te vinden. Bepaal in ieder geval erg nauwkeurig voor welke steen je wilt gaan. Het is namelijk een, vaak, prijzige keuze en die moet wel compleet naar je wens zijn.

Op deze pagina zoomen we nader in op de kosten van bestratingswerkzaamheden. Dit doen we aan de hand van de volgende vragen:

  • Welke soorten bestrating bestaan er?
  • Welke mogelijkheden heb je bij het aanleggen van de bestrating?
  • Wat zijn de kosten voor de bestrating?

De 3 soorten bestratingen

De mogelijkheden bij het bestraten van je tuin of oprit zijn oneindig. Er zijn gigantisch veel verschillende stenen beschikbaar. Elke steen heeft een uniek formaat en een unieke kleur. Tevens kan je allerlei stenen met behulp van een bepaald legmotief aanleggen. Op die manier kan je tevens nog variëren in je tuin.

Alle soorten bestrating zijn eigenlijk ingedeeld in drie hoofdgroepen. Deze hoofdgroepen hebben we hieronder verder uitgewerkt:

Betontegels; betontegels zijn zeer strakke en sterke tegels. Het voordeel van deze tegels is een erg lange levensduur. De betonnen tuintegels zijn in allerlei verschillende formaten beschikbaar. Het nadeel van deze soort tegels is het feit dat ze na een verloop van tijd gaan verkleuren.

Gebakken tegels; gebakken tegels zijn kleine tuintegels. Onder deze soort valt onder andere ook de bekende klinkers. Met deze tuintegels creëer je een klassieke doch strakke uitstraling. Door het kleine formaat van deze tegels heb je ook allerlei mogelijkheden met betrekking tot het legmotief.

Natuursteen tegels; deze tegels zijn over het algemeen groot en hebben een luxe uitstraling. Onder deze soort vallen onder andere: graniet, gneis en kwartsiet. Dit zijn tegels die in heel veel tuinen in Nederland liggen. In andere landen maakt men ook vaak gebruik van marmer, zandsteen, leisteen en kalksteen. Het nadeel van deze tegels is de hoge prijs.

Uiteindelijk is het aan jou de taak om een geschikte steen te vinden. Hiervoor kan je beste bij een bestratingsmaterialen bedrijf langsgaan. Deze bedrijven hebben, vaak in de openlucht, allerlei stenen uitgestald staan. Je ziet dan exact het formaat, het patroon en de kleur(en). Op basis van die indrukken kan je de beste keuze maken.

Je kan je overigens ook laten adviseren door een bestratingsmaterialen bedrijf, een hovenier of een stratenmaker.

Het is erg belangrijk om na te gaan waar je de stenen voor wilt gebruiken. De tegels op een terras zijn namelijk niet te vergelijken met de tegels die je gebruikt voor een oprit. Ook het doel van de tegels is daarom een belangrijke factor tijdens het bepalen van de gewenste tegel.

Zelf leggen of toch laten leggen?

Als je eenmaal de perfecte tegel gekozen hebt, is het zaak om deze aan te laten leggen. Hiervoor heb je in feite twee mogelijkheden:

  • Je gaat de bestrating zelf aanleggen. Hierbij heb je wel de beschikking nodig over de juiste materialen en een flinke dosis uithoudingsvermogen. Het aanleggen van de stenen is een zeer zware klus. Het is echt een aanslag op je lichaam. Tevens heb je bij sommige klussen specifieke apparaten nodig. Op deze manier bespaar je echter wel kosten.
  • Je huurt een stratenmaker in. Een dergelijk vakman weet exact wat er allemaal om de hoek komt kijken bij het aanleggen van de stenen. Tevens heeft hij/zij de juiste machines in huis om de stenen perfect aan te leggen. Het enige nadeel van deze mogelijkheid is dat je het uurtarief van een stratenmaker moet betalen. Daarover lees je hieronder meer.

Het prijskaartje voor bestrating

Hierboven hebben we twee mogelijkheden geschetst met betrekking tot het aanleggen van de bestrating. Hieronder hebben we per mogelijkheid de kosten uitgewerkt.

Mogelijkheid 1: je legt de stenen zelf aan. Hierbij moet je alleen de materialen kopen. In onderstaande tabel zie je de tarieven voor de verschillende materialen:

Soort Gemiddelde prijs per vierkante meter
Betonnen tuintegels Ongeveer €15,00 tot €35,00
Gebakken tuintegels Ongeveer €25,00 tot €45,00
Natuursteen tuintegels Ongeveer €30,00 tot €65,00

 

 

Soort Gemiddelde prijs
Opsluitbanden Tussen de €2,00 en €5,00 per vierkante meter
Sierkeien Tussen de €7,00 en €35,00 per meter
Afscheidingsbanden Tussen de €10,00 en €30,00 per meter

Voornamelijk de opsluitbanden, sierkeien en afscheidingsbanden moeten niet vergeten worden. Deze materialen zorgen voor de finishing touch van je bestrating.

Mogelijkheid 2: je huurt een stratenmaker in. Hierbij moet je naast de materialen ook nog het uurtarief voor de stratenmaker betalen. In de meeste gevallen ligt dit uurtarief tussen de €35,00 en €55,00. Je kan het beste meerdere stratenmaker bedrijven benaderen, zodat je de keus hebt uit verschillende offertes.