Het interieur en exterieur van een huis krijgt een hoop te verdoen, in dit artikel zal het stucen van een badkamer centraal staan. De buitenkant van een huis moet bestand zijn tegen allerlei verschillende weersomstandigheden; van een zware storm tot aan een gigantische regenbui. Aan de binnenkant van een huis zijn veel onderdelen gevoelig voor slijtage. Dit komt onder andere doordat sommige onderdelen veelvuldig gebruikt worden.

Eén van deze onderdelen is de badkamer. Elk mens staat minstens 2 keer (’s avonds en ’s ochtends) in de badkamer. Als je een huishouden hebt met meerdere personen kan een badkamer zomaar 10 keer per dag gebruikt worden. Dit geldt voor bijvoorbeeld de wasbak, maar kan ook voor de douche en het toilet gelden. Doordat een badkamer veelvuldig gebruikt wordt, kan er slijtage of lekkage ontstaan.

Dit wordt nog eens versterkt doordat een badkamer zeer veel te maken heeft met warme lucht (vocht) vanwege de douche en eventueel een ligbad. De vocht moet weg uit de badkamer en soms gaat dit ten koste van bijvoorbeeld het plafond en de muren. Als de afvoering in de badkamer niet goed is, kan het vocht niet ontsnappen. Het vocht gaat zich, in de vorm van bijvoorbeeld schimmel, in de muren of in het plafond nestelen.

Het is echter wel erg belangrijk dat een badkamer hygiënisch is. Schimmel is derhalve absoluut niet gewenst. Om dit tegen te gaan, is het sowieso van groot belang om goed stucwerk op je muren te hebben. Op deze pagina kijken wij naar de mogelijkheden die je hebt voor het laten stucen van je badkamer. Hierbij zullen we onder andere onderstaande vragen beantwoorden:

  • Waarom uw badkamer stucen?
  • Welke soorten stucwerk zijn mogelijk?
  • Wat kost het stucen van je badkamer?

Waarom uw badkamer stucen?

In de inleiding op deze pagina gaven we al aan dat een badkamer veelvuldig gebruikt wordt én hygiënisch moet zijn. Gezien de hoeveelheid vocht gaat dit niet altijd even goed samen. Om de hygiëne te verbeteren, kan je je muren laten stucen. Een groot voordeel van stucwerk op je muren is dat er geen naden zijn. Daardoor heeft schimmel ook geen mogelijkheid om zich te nestelen in de naden.

Tevens zorgen gestucte muren in je badkamer voor een strakke en moderne uitstraling. Overigens heb je de keuze uit vele soorten stucwerk, waardoor je de badkamer naar eigen wens in kan richten.

Opties voor in de badkamer

Voor het stucwerk in je badkamer heb je de mogelijkheid uit vijf veel voorkomende stucsoorten.

Je kan kiezen voor bijvoorbeeld tadelakt. Dit is een waterafstotende pleistersoort en wordt gemaakt op basis van balk en toevoegde pigmenten. Deze stucsoort geeft een warme uitstraling aan je badkamer.

Een andere mogelijkheid is Beton ciré. Dit is een moderne vorm van cement; het voordeel hiervan is dat het in vele kleuren verkrijgbaar is.

Je kan ook kiezen voor microcement/microbeton. Deze stucsoorten zijn erg sterk en waterdicht. Vooral dat laatste punt is van belang voor een badkamer waarin veel water verbruikt wordt.

De laatste mogelijkheid is het zogeheten Terrastone. Dit is een duurzame stucsoort met een hele hoge PH-waarde. Deze hoge PH-waarde wordt verkregen doordat het een natuurlijkproduct is. De hoge PH-waarde zorgt ervoor dat de muren schimmelwerend zijn.

Wat kost het stucen van je badkamer?

De prijs voor het stucen van je badkamer is in feite van twee factoren afhankelijk:

  • Voor welke stucsoort kies je?
  • Wat is het tarief van de stucadoor die je inhuurt?

Hierboven hebben we de vijf verschillende stucsoorten voor je badkamer al aangegeven. In onderstaande tabel kan je het prijskaartje daarbij zien:

Stucsoort Prijs per vierkante meter
Tadelakt Vanaf ongeveer €140,00
Beton ciré Vanaf ongeveer €100,00
Microcement Vanaf ongeveer €155,00
Microbeton Vanaf ongeveer €155,00
Terrastone Vanaf ongeveer €200,00

Bovenstaande tarieven zijn echter volledig afhankelijk van de tariefstelling van je stucadoor.

Het stucen van je badkamer dient gedaan te worden door een stucadoor. Daarmee behaal je het beste resultaat, waar je jarenlang nog van kan genieten.

Doordat elke stucadoor eigen tarieven hanteert, is het aan te raden om meerdere stucadoors te benaderen. Op basis van de input vanuit hen kan je de juiste keuze maken. Dat kan je een hoop geld besparen!