Bij het stucen van muren heb je tegenwoordig de keus uit meerdere soorten stucwerk. Deze soorten stucwerk hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Deze eigenschappen brengen de voor- en nadelen met zich mee. Als jij je muren (of plafond) wilt laten stucen, is het belangrijk om je tijdig in te lezen. Je kan eveneens om advies vragen bij een gespecialiseerde stucadoor. Een gespecialiseerde stucadoor is dag in dag uit met stucwerk bezig en kan je daarom van goed advies voorzien.

Bij het bepalen van de juiste stucsoort is het ook belangrijk om naar de ruimte te kijken. Als je een woonkamer vergelijkt met een badkamer zie je hele verschillende wensen. Bij een woonkamer zal voornamelijk de uitstraling van groot belang zijn, bijvoorbeeld de kleur die de muren moeten krijgen. In een badkamer is het echter van belang dat de hygiëne voorop staat, in verband met de eventuele kans op schimmel of andere narigheid.

Eén van de varianten van stucwerk die veelvuldig toegepast wordt, is Granol. Het voordeel hiervan is dat het enigszins goedkoop is, in vergelijking met bijvoorbeeld Tadelakt of beton ciré. We vertellen je graag meer over deze unieke stucsoort. We zullen de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat is Granol?
  • Wat kost Granol?
  • Wie kan Granol aanbrengen op jouw muren of plafond?

Wat is Granol?

Granol is één van de stucsoorten die onder de noemer ‘sierpleister’ valt. Deze stucsoort is voornamelijk gewild vanwege de grove structuur. Deze grove structuur uit zich in onder andere groeven en putjes in het stucwerk. Dit zorgt een zeer sierlijke afwerking van je muren of het plafond. Het is echter wel zo dat Granol een enigszins klassieke uitstraling aan je huis kan geven. Mede om die reden werd Granol in de jaren 70 en 80 veelvuldig toegepast in huizen en gebouwen.

De laatste jaren is een trend zichtbaar; Granol wordt steeds vaker toegepast. Dit heeft Granol te danken aan de voordele die het biedt. Deze voordelen hebben we voor jou overzichtelijk op een rijtje geplaatst:

  • Granol is eenvoudig over te schilderen.
  • Granol is erg stootvast; dit betekent dat het lastig om een beschadiging te krijgen.
  • Bij Granol heb je de keus uit verschillende kleuren en patronen. Hierdoor kan je de muren compleet naar eigen wens maken.

Dankzij bovenstaande voordelen wordt Granol weer steeds vaker toegepast in woningen. Het grootste voordeel van Granol is ook het relatief lage prijskaartje.

In vergelijking met andere stucsoorten is Granol relatief goedkoop.

Wat kost Granol?

Het aanbrengen van Granol op je muren of plafond is een gespecialiseerde klus. Mede hierdoor is het aan te raden om hiervoor een stucadoor in te huren. Het tarief voor Granol wordt derhalve door twee factoren bepaald:

  • Het tarief van de stucadoor;
  • De materiaalkosten.

Doordat elke stucadoor zijn/haar eigen tarieven hanteert, is het voor ons niet mogelijk om één vaste prijs af te geven voor Granol. We kunnen echter wel de volgende stelregel hanteren:

Granol kost per vierkante meter tussen de €12,00 en €22,00. Dit bedrag is inclusief de materiaal- en arbeidskosten en is eveneens inclusief BTW. Als je huis ouder is dan twee jaar, betaal je ook maar 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21% BTW!

Wie kan granol aanbrengen

We gaven hierboven al even kort aan dat het aanbrengen van Granol een gespecialiseerde klus is. Op basis daarvan raden wij altijd aan om een gespecialiseerde stucadoor in te huren. Een dergelijke stucadoor heeft de juiste kennis paraat. Tevens heeft hij/zij de juiste apparaten/hulpmiddelen ter beschikking.

Elke stucadoor mag zijn eigen tarieven bepalen en de ervaring leert dat deze tarieven uiteenlopend kunnen zijn. Dit houdt in dat het uurtarief van stucadoor A kan verschillen ten opzichte van stucadoor B. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan! Als je meerdere offertes hebt, kan je de juiste keuze maken.