Het aanbrengen van stuc is een zeer gespecialiseerde klus. Hierdoor is het te allen tijde aan te raden om een gespecialiseerde stucadoor in te huren. Een stucadoor heeft de juiste kennis en apparatuur in huis om het stuckwerk perfect aan te brengen. Je hebt de keus uit zeer veel verschillende soorten stucwerken. Dit is in de afgelopen jaren flink uitgebreid, waardoor voor ieders wil er wat is.

Elke stucsoort heeft eigen kenmerken, voordelen en ook nadelen. Mede hierdoor is het ook belangrijk om je tijdig in te lezen over dit onderwerp. Je kan uiteraard ook een stucadoor inschakelen om advies in te winnen. Het is van groot belang dat je de keuze voor stucsoort goed afweegt. De keuze is namelijk bepalend voor de uitstraling van je muur, vloer of ander onderdeel van je huis.

Een populaire stucsoort is het zogeheten leemstuc. Al decennialang wordt deze stucsoort veelvuldig gebruikt bij allerlei toepassingen. Dit is voornamelijk te danken aan de unieke eigenschappen die leemstuc heeft. Op deze pagina zoomen wij nader in op leemstuc en geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is leemstuc?
  • Wat zijn de voordelen van leemstuc?
  • Wat kost leemstuc?
  • Wie kan leemstuc aanbrengen?

Wat is leemstuc?

Leemstuc is een stucsoort die opgebouwd is uit meerdere verschillende materialen. In feite is leemstuc een mengsel van klei, zand, silt en fijn stro. Dankzij deze samenstelling van materialen biedt deze stucsoort een hoop voordelen met zich mee.

Wat zijn de voordelen?

Dankzij de voordelen wordt leemstuc al jarenlang toegepast bij vele toepassingen. Een van de belangrijkste voordelen van leemstuc is dat deze stucsoort geen krimpscheuren kan krijgen. Bij andere stucsoorten bestaat er altijd een (minieme) kans op krimpscheuren. Dankzij de samenstelling van leemstuc is dit geen mogelijkheid.

Anderzijds is leemstuc erg vochtregulerend. Dit wil zeggen dat leemstuc het klimaat in jouw huis min of meer reguleert. Als er te veel vocht in huis aanwezig is, trekt leemstuc dit aan. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid in je huis en voelt alles veel fijner aan. Ook dit voordeel heeft leemstuc te danken aan de samenstelling van de verschillende materialen.

Een ander groot voordeel is dat leemstuc een zeer natuurlijke uitstraling heeft. Veel mensen weten dit erg te waarden. Overigens is leemstuc ook de perfecte stucsoort voor mensen die last van een allergie hebben.

Het laatste voordeel dat we graag aan willen stippen, is de eenvoudigheid waarmee beschadigingen weggewerkt kunnen worden. Mocht er onverhoopt een beschadiging op bijvoorbeeld je muur ontstaan, is dit erg makkelijk weg te werken als je gekozen hebt voor leenstuc.

Wat zijn de kosten?

Het aanbrengen van leemstuc kost relatief gezien niet zo veel. Dit komt puur doordat leemstuc een makkelijk te verkrijgen product is. Ook is het aanbrengen van leemstuc niet heel lastig te noemen in vergelijking met andere stucsoorten.

De daadwerkelijke prijs voor leemstuc wordt uiteindelijk bepaald door de prijs van de stucadoor. Leemstuc moet aangebracht worden door een stucadoor en elke stucadoor heeft een bepaald uurtarief. Dit uurtarief verschilt echter per stucadoor, waardoor we geen vaste prijs af kunnen geven.

Als richtlijn kunnen we in ieder geval de volgende bedragen aanhouden. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt tussen leemstuc met een eenvoudige afwerking en leemstuc met parelmoer afwerking:

  1. Leemstuc met eenvoudige afwerking: Ongeveer 9 euro per vierkante meter.
  2. Leemstuc met parelmoer afwerking: Ongeveer 15 tot 25 euro per vierkante meter.

Wie kan leemstuc aanbrengen?

Het aanbrengen van leemstuc is niet geheel lastig te noemen. Toch raden we altijd aan om leemstuc aan te laten brengen door een stucadoor. Daarbij ben je verzekerd van een optimaal resultaat. Een stucadoor heeft de juiste kennis en apparatuur tot zijn beschikking, waardoor het gewenste resultaat behaald kan worden.

Zoals we hierboven al aangaven, heeft elke stucadoor zijn eigen tariefstelling. Mede hierdoor raden wij aan om offertes op te vragen bij meerdere stucadoors. Op basis van die offertes kan je een goed vergelijk maken om uiteindelijk tot de juiste keuze te komen.