Het aanbrengen van stuc is een zeer gespecialiseerde klus. Hierdoor is het te allen tijde aan te raden om een gespecialiseerde stucadoor in te huren. Een stucadoor heeft de juiste kennis en apparatuur in huis om het stucwerk perfect aan te brengen. Je hebt de keus uit zeer veel verschillende stucsoorten. Dit is in de afgelopen jaren flink uitgebreid, waardoor voor ieders wil er wat is. Elke stucsoort heeft echter een unieke manier van aanbrengen. Sommige stucsoorten zijn met de hand aan te brengen, terwijl je bij andere stucsoorten een speciale spuitmachine moet hebben.

Doordat het aanbod zo groot is, heb je in ieder geval genoeg keus. Waar je uiteindelijk voor kiest, is compleet afhankelijk van je eigen wensen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat stucwerk meerdere functionaliteiten heeft:

  • Het heeft een beschermende functie.
  • Het heeft een verstevigende functie.
  • Het heeft een verfraaiende functie.

Bovenstaande functionaliteiten zijn eigenlijk de reden waarom je nooit moet besparen op het laten stucen van een muur. Het biedt zo veel voordelen als je een mooi gestucte muur of plafond hebt.

Eén van de varianten van stucen is het zogeheten sausklaar stucen. Hieronder nemen je mee in de wereld van sausklaar stucen. We beantwoorden hiervoor de volgende vragen:

  • Wat is sausklaar stucen?
  • Wat kost sausklaar stucen?

Wat is sausklaar stucen?

Sausklaar stucen is eigenlijk heel kort samen te vatten. De stucadoor zorgt ervoor dat de muur ontdaan wordt van oneffenheden. Als dat het geval is, is de muur compleet glad. Vervolgens kan de muur gesaust worden. Het sauzen van een muur is eigenlijk gewoon het schilderen van een muur met behulp van een roller of kwast.

Voordat een muur gesaust kan worden, moet deze muur volledig glad zijn. Er mogen geen gaatjes inzitten en er mogen geen dingen uit steken. Dit resultaat kan behaald worden als de muur gestuct is. Na het sausklaar stucen van een muur heb je dus een volledig gladde muur.

Prijs berekenen voor sausklaar stucen

Bij het sausklaar stucen wordt in feite de muur volledig glad gemaakt. Hierbij worden oneffenheden weggewerkt en krijgt de muur een glad oppervlak. Nadat de muur een glad oppervlak heeft gekregen, kan de muur gesausd/geschilderd worden.

Het sausklaar stucen van een muur kan het beste door een stucadoor worden gedaan. Het is namelijk een relatief gespecialiseerde klus waarbij veel handwerk om de hoek kom kijken. Het uiteindelijk tarief voor het sausklaar stucen is derhalve afhankelijk van het tarief van de stucadoor. Als stelregel kunnen we echter het volgende aanhouden:

Tussen de €10,00 en €23,00 per vierkante meter.

Dit bedrag zegt logischerwijs niet zoveel. Vandaar dat we in onderstaande tabel meerdere stucsoorten hebben neergezet met het daarbij behorende prijskaartje:

Spacspuitwerk Vanaf ongeveer €5,00 tot €10,00
Behangklaar stucen Vanaf ongeveer €8,00 tot €15,00
Sausklaar stucen Vanaf ongeveer €10,00 tot €22,00
Sierpleister Vanaf ongeveer €12,00 tot €25,00
Plafond stucen Vanaf ongeveer €5,00 tot €20,00
Schuurwerk Vanaf ongeveer €15,00 tot €25,00
Raapwerk Vanaf ongeveer €20,00 tot €30,00
Tadelakt Vanaf ongeveer €140,00
Beton ciré Vanaf ongeveer €100,00
Microcement Vanaf ongeveer €155,00
Microbeton Vanaf ongeveer €155,00
Terrastone Vanaf ongeveer €200,00

Zoals je kunt zien, is sausklaar stucen één van de voordeligste stucsoorten.

Je kan de prijs voor het sausklaar stucen van je muren ook nog lager krijgen. Vraag altijd meerdere offertes aan bij stucadoors! De ervaring leert dat elke stucadoor zijn eigen tarief hanteert en daar kunnen behoorlijke verschillen tussen zitten. Ook is het aan te raden om op het BTW percentage te letten. Voor stucwerk is namelijk een speciale regeling in het leven geroepen:

  1. Is je huis ouder dan twee jaar? Dan betaal je 6% BTW.
  2. Is je huis jonger dan twee jaar? Dan betaal je 21% BTW.

Let hier dus goed op, want dit kan je een hoop geld besparen!