Alle muren in een huis hebben een bepaalde structuur. Dit kan een hele grove of een hele fijne structuur zijn. Sommige muren zijn ook volledig glad. Dit resultaat kan bereikt worden met behulp van sierpleister. Sierpleister is een bovenste laag op een muur. Deze laag bepaalt voor een heel groot deel de uitstraling van de muur. De uitstraling van je muren zijn vervolgens weer bepalend voor de uitstraling van je huis.

Met behulp van sierpleister kan je een muur volledig naar eigen wens maken. Maar, wat is sierpleister eigenlijk? Dat is een hele terechte vraag. Op deze pagina laten wij u kennis maken met sierpleister. Dit doen we aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat is sierpleister?
  • Welke soorten sierpleister zijn er?
  • Wat kost sierpleister?

Wat is sierpleister?

Hedendaags zijn er meerdere stucsoorten op de markt verkrijgbaar. Dit loopt uiteen van stucsoorten die je met hand aan kan brengen tot aan stucsoorten die met een spuitmachine aangebracht moet worden. Elke stucsoort heeft eigen kenmerken en daaruit voortvloeiende voor- en nadelen.

Eén van de meest gekozen stucsoorten is het zogeheten sierpleister. Sierpleister zorgt voor een fraaie afwerking van je muren. Nadat je stucadoor raap- of pleisterwerk aan heeft gebracht op de muur, kan je ervoor kiezen om de muur af te laten werken met sierpleister. Sierpleister is een bovenste laag op de muur waarmee je de uitstraling van je muur kan bepalen. Zo kan je elke gewenste kleur kiezen.

Soorten van sierpleister

Sierpleister is een redelijk algemeen begrip. Dit algemene begrip valt onder te verdelen in de drie meest voorkomende soorten:

  • Spachtelputz
  • Rustiekputz
  • Granol

Hieronder leggen wij bovenstaande soorten uit en benoemen we tevens alle voor- en nadelen die deze stucsoorten met zich mee brengen.

Spachtelputz

Deze stucsoort bestaat uit een mengsel van gebroken marmerkorrels en kunststof.

Bij Spachtelputz heb je de keuze omtrent de korrels die gebruikt worden. Je kan hele fijne of hele grove korrels kiezen. Hiermede bepaal je voor een groot deel de uitstraling van de muur.

Het aanbrengen Spachtelputz is een gespecialiseerde klus en daarom kan je dit het beste door een gespecialiseerde stucadoor laten doen. De voordelen van Spachtelputz zijn als volgt:

  • Spachtelputz kan in elke gewenste kleur aangebracht worden.
  • Spachtelputz is erg kleurvast; dit wil zeggen dat het een zeer lange levensduur heeft.
  • Spachtelputz kan zowel binnen als buiten toegepast worden.
  • Spachtelputz is stootvast; hierdoor heeft een belangrijke beschermende functie.

Rustiekputz

Rustiekputz is grotendeels met Spachtelputz te vergelijken. Het grootste verschil tussen deze twee stucsoorten heeft betrekking op de structuur. De structuur bij Rustiekplutz is iets grover dan de structuur bij Spachtelputz. In het verlengde hiervan ligt het feit dat bij Rustiekputz lichte groefjes ontstaan in de structuur. Dit biedt een fraai aangezicht. Rustiekputz is ook in alle kleuren te verkrijgen.

Ook deze stucsoort biedt veel voordelen:

  • Rustiekputz kan binnen en buiten gebruikt worden.
  • Rustiekputz is stootvast en heeft daarmee een beschermende functie voor je muur/huis.
  • Rustiekputz is kleurecht. Dat wil zeggen dat de muur lange tijd zijn echte kleur behoudt.
  • Rustiekputz kan in elke gewenste aangebracht worden.

Granol

Granol is de derde en laatste soort van sierpleisters. De structuur hiervan is nog grover dan bij Rustiekputz. Het aanbrengen van Granol is behoorlijk gespecialiseerd, waardoor je het beste een stucadoor in kan schakelen. Als voordelen biedt Granol de volgende punten:

  • Granol bestaat al langere tijd waardoor stucadoors hier veel kennis over hebben.
  • Granol is kleurecht. Dat wil zeggen dat de muur of het plafond lange tijd de echte kleur behoudt.
  • Granol kan in elke gewenste kleur aangebracht worden.
  • Granol kan in patronen worden aangebracht. Een stucadoor kan Granol bijvoorbeeld gedraaid aanbrengen, waardoor het patroon anders is.

Wat kost sierpleister?

Het aanbrengen van één van de vormen van sierpleister is een gespecialiseerde klus. Hierom is het altijd aan te raden om een stucadoor in te schakelen. Een stukadoor heeft de beschikking over de benodigde kennis en materialen.

Als tarief kunnen we het volgende aanhouden:

Tussen de €12,00 en €23,00 per vierkante meter.

Het exacte tarief per vierkante meter is afhankelijk van:

  • Welk stucsoort wordt aangebracht? Spachtelputz, Rustiekputz of Granol?
  • Welk tarief hanteert een stucadoorsbedrijf?

Voornamelijk dat laatste punt is van groot belang voor het totaalbedrag. Elke stucadoor kan logischerwijs zijn eigen tarieven aanhouden. Wij hebben echter ervaring dat de prijzen tussen verschillende stucadoors behoorlijk uiteen kunnen lopen. Dit houdt in dat het aan te raden is om meerdere offertes op te vragen. Deze offertes kan jem et elkaar vergelijken, zodat je uiteindelijk tot de juiste keuze kan komen.

Ook is het aan te raden om te letten op het BTW percentage waarmee gerekend wordt. Voor een stucadoor is namelijk een speciale regeling in het leven geroepen. Als je huis ouder dan twee jaar is, betaal je maar 6% BTW. Als je huis jonger dan twee jaar is, betaalt je de normale 21% BTW.