Het laten stucen van de muren en het plafond in een huis is van grote waarde. Het verbetert je levensomgeving en het verbetert ook nog eens de waarde van je huis. Bij het laten stucen van de muren heb je tegenwoordig de keuze uit vele verschillende stucsoorten. Hierbij kan je denken aan leemstuc, granol of Spachtelputz. Dit is overigens een kleine greep uit het brede assortiment.

Goed stucwerk biedt enkele zwaarwegende voordelen. Dit geldt voor bijvoorbeeld een muur in de woonkamer, maar ook zeker voor een muur in de badkamer. In een badkamer komt veel vocht vrij en dat is de ideale broedplaats voor bijvoorbeeld schimmel. Een goed gestucte muur biedt bescherming tegen schimmel en andere bacteriën.

Anderzijds biedt goed stucwerk een verstevigende en verfraaiende functie.

Eén van de stucsoorten hedendaags is Spachtelputz. Dit is een prachtige benaming voor een strakke en moderne laag die op uw muur of plafond aangebracht wordt. Deze laag dient als afwerking en heeft derhalve ook een grote verfraaiende functie.

Maar, Spachtelputz roept toch nog wat vragen op. Hieronder geven we antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat is Spachtelputz?
  • Wat kost Spachtelputz?
  • Wie kan Spachtelputz aanbrengen op jouw muren?

Wat is Spachtelputz?

Spachtelputz is een sierpleister en heeft een korrelstructuur. Een sierpleister is in feite een extra laag die over je huidige muur gelegd wordt. Spachtelputz is daar één voorbeeld van; steeds meer wordt deze stucsoort toegepast in woningen.

Hierboven gaven we al even aan dat Spachtelputz een korrelstructuur heeft. Je kan echter zelf bepalen hoe fijn of grof je de korrels wilt hebben. Mede dankzij deze korrelstructuur is Spachtelputz voor veel mensen de perfecte oplossing voor de afwerking van de muren of het plafond. Dat heeft Spachtelputz onder andere te danken aan de volgende voordelen:

  • Spachtelputz kan in elke gewenste kleur aangebracht worden.
  • Spachtelputz is erg kleurvast; dit wil zeggen dat het een zeer lange levensduur heeft.
  • Spachtelputz kan zowel binnen als buiten toegepast worden.
  • Spachtelputz is stootvast; hierdoor heeft een belangrijke beschermende functie.

Indicatie van de kosten

Hierboven kan je lezen dat Spachtelputz zeer veel voordelen met zich mee brengt. Maar, uiteraard speelt ook het prijskaartje bij een stucsoort een grote rol. Veel mensen nemen het prijskaartje, logischerwijs, mee in de beslissing voor welke stucsoort gekozen wordt.

Spachtelputz wordt niet alleen vanwege de bovenstaande voordelen gekozen. Ook het prijskaartje is zeer interessant voor de meeste mensen. Qua prijs/kwaliteitsverhouding staat Spachtelputz zeer hoog in de rangorde van stucsoorten. De exacte tarieven voor het aan laten brengen van Spachtelputz zijn afhankelijk van drie factoren:

  • De oppervlakte; hoe groot is de muur die gestuct moet worden?
  • Korrel; kies voor je hele fijne of voor hele grove korrels?
  • Tarief van de stucadoor.

Het tarief van de stucadoor is afhankelijk van de stucadoor zelf. Mede hierdoor is het niet mogelijk om één vaste prijs aan te geven voor het laten aanbrengen van Spachtelputz. Toch kunnen we de volgende gemiddelde bedragen tonen:

Soort Gemiddelde prijs met vierkante meter
Wanden Ongeveer €15,00 tot €19,00
Plafond Ongeveer €18,00 tot €25,00

Het prijsverschil tussen het aanbrengen van Spachtelputz op een wand en plafond is als volgt te verklaren. Een plafond kan moeilijk bereikt worden in vergelijking met een wand. Hierdoor kost het de stucadoor meer tijd en dat uit zich in de gemiddelde prijs per vierkante meter.

Wie kan Spachtelputz aanbrengen op jouw muren?

Bij Spachtelputz heb je de keuze uit hele grove of hele fijne korrels. Het is daarom van groot belang dat de korrels op de juiste manier gemaakt worden. Dit is één van de werkzaamheden waar je een gespecialiseerde stucadoor het beste voor in kan huren. Dat wordt nog eens versterkt doordat Spachtelputz niet geheel makkelijk aan te brengen is op een muur of plafond.

Op basis van bovenstaande punten raden wij altijd aan om Spachtelputz aan te laten brengen door een stucadoor. Dit kost iets meer geld, maar u bent dan wel verzekerd van het juiste resultaat. Het totaalbedrag dat u moet betalen, kunt u overigens ook nog beïnvloeden.

Allereerst is het aan te raden om meerdere offertes op te vragen. Op basis van die offertes kan je een goed vergelijk maken.

Anderzijds moet je goed op het BTW percentage letten. Als jouw huis ouder dan 2 jaar is, hoef je maar 6% BTW te betalen in plaats van 21% BTW.