Hedendaags heb je de keuze uit veel verschillende stucsoorten. Dit is deels te danken aan de technologische ontwikkelingen. Dankzij de ontwikkelingen die recent plaats hebben gevonden, zijn er allerlei nieuwe stucsoorten ontwikkeld. Ook is de kwaliteit van de verschillende stucsoorten verbeterd met dank aan de ontwikkelingen. Dit heeft tot gevolg dat de voordelen zich nog beter uiten.

Voor ieders wil is er tegenwoordig wel een geschikte stucsoort. Elke stucsoort heeft zijn eigen kenmerken. Deze kenmerken kunnen bijvoorbeeld toepassing hebben op de structuur van het stucwerk; is dit een volledig strakke structuur of is het bijvoorbeeld een gekorrelde structuur? Ook heeft elke stucsoort zijn eigen voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen worden gecreëerd door de materialen waaruit een bepaald stucsoort bestaat.

Ook de manier van aanbrengen van het stucwerk verschilt per stucsoort. Bij sommige stucksoorten is het noodzakelijk dat de stucadoor alles heel nauwkeurig met zijn/haar handen doet. Bij andere stucksoorten kan de stucadoor echter gebruiken maken van een handige spuitmachine. Dat is ook het geval bij spack spuiten.

Spackspuitwerk is een unieke stucksoort en wordt aangebracht met behulp van een spuitmachine. Op deze pagina vertellen we je graag meer over deze unieke stucsoort. We bouwen ons verhaal op aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat is spackspuitwerk?
  • Wat kost spack spuiten?
  • Wie kan spackspuitwerk op jouw muren aanbrengen?

Wat is spackspuitwerk?

Veel mensen hechten veel waarde aan de uitstraling van hun huis. Dit geldt zowel voor de buitenkant als voor de binnenkant. De muren aan de binnenkant van een huis kunnen beïnvloed worden door het stucwerk. Bij spackspuitwerk kan je de uitstraling van je muren volledig zelf bepalen.

Je kan hierbij namelijk de kleur van je muren bepalen evenals de structuur van de muur. Bij spackspuitwerk worden meerdere lagen op de bestaande muur gebracht met behulp van een spuitmachine. Dit betreft de volgende lagen:

  • De meslaag; deze laag zorgt voor een egale muur of een egaal plafond.
  • De afkorrellaag: deze laag bepaalt uiteindelijk de structuur van de muur en ligt bovenop de meslaag.

De afkorrellaag is daarmee dus erg belangrijk voor de uitstraling van je huis. Bij de afkorrellaag kan je zelf bepalen hoe dik de korrels zijn die op de muur worden gespoten. Je kan dus kiezen voor een behoorlijk egale muur, maar je kan ook voor een grove structuur kiezen.

Hierbij kan je overigens altijd je kleur naar wens bepalen. Door de combinatie van de kleur en de structuur kan je de uitstraling volledig naar je eigen hand zetten.

Spackspuitwerk zorgt echter niet alleen voor een mooie uitstraling van je huis. Het heeft ook een verstevigende functie en een beschermende functie.

Prijs van spack spuiten

Het tarief voor het aanbrengen van spackspuitwerk wordt door twee factoren beïnvloed. Allereerst speelt de kleur een grote rol. Als je een witte muur wilt, kost dit minder ten opzichte van een kleur naar keuze.

Daarnaast speelt ook de tariefstelling van de stucadoor een grote rol. Elke stucadoor hanteert eigen tarieven en de ervaring leert dat deze tarieven flink uiteen kunnen lopen. Let hier dus goed op voordat je een stucadoor inhuurt!

We kunnen derhalve geen exacte kosten voorleggen voor het aanbrengen van spackspuitwerk. We hanteren echter wel de volgende gemiddelde bedragen:

Soort spackspuitwerk Gemiddelde prijs per vierkante meter
Witte kleur Tussen de €5,- en €9,-
Kleur naar keuze Tussen de €7,- en €11,-

Het exacte tarief is derhalve afhankelijk van het tarief van de stucadoor. Logischerwijs speelt ook het aantal vierkante meter een rol bij het totaalbedrag. Een opdracht voor 10 vierkante meter kost ongeveer het dubbele ten opzichte van een opdracht voor 5 vierkante meter.

Stukadoor inschakelen

Het aanbrengen van spackspuitwerk op jouw muur is een redelijk gespecialiseerde klus. Dit komt met name doordat deze stucsoort met behulp van een spuitmachine wordt gedaan. Niet iedereen heeft een spuitmachine ter beschikking en ook niet iedereen kan hier goed mee om gaan.

Daarnaast is het noodzakelijk om kennis te hebben voor het mengen van de korrels. De korrels zijn bepalend voor de structuur van de muur en zijn daardoor gigantisch belangrijk.

Op basis van bovengenoemde punten raden wij daarom altijd aan om een gespecialiseerd stukadoorsbedrijf in te huren. Een stucadoor heeft de beschikking over een spuitmachine en weet exact hoe deze gebruikt moet worden. Daarnaast heeft een stucadoor simpelweg heel veel kennis en ervaring in huis. Hierdoor ben je verzekerd van een goed resultaat.

Elke stukadoor kan echter zijn/haar eigen tarieven bepalen. De ervaring leert ons dat de prijzen voor spackspuitwerk flink uiteen kunnen lopen. Hierdoor raden wij altijd aan om meerdere offertes op te vragen. Deze offertes geven jou een duidelijk beeld van de kosten en op basis daarvan kan je ook een goed vergelijk maken.

Overigens is het ook van belang om op het BTW tarief bij een stucadoor te letten. Als je huis ouder dan twee jaar is, hoeft de stucadoor namelijk maar 6% BTW in rekening te brengen. Als je huis jonger dan twee jaar is, moet de stucadoor 21% BTW in rekening brengen. Op een flink totaalbedrag kan dat enkele honderden euro’s schelen. Let hier daarom erg goed op!