Het stucwerk is in een huis is van gigantisch groot belang. Toch is dit een onderdeel van een huis dat door sommige mensen vreselijk ondergewaardeerd wordt. Goed stucwerk levert echter veel voordelen op. Voordelen voor jou, maar ook voor je gezinsleden en je woonomgeving.

Stucwerk moet aangebracht worden door een stucadoor en dat kost geld. Een stucadoor heeft echter wel de juiste materialen ter beschikking om het stucwerk perfect aan te brengen. Daarnaast heeft een stucadoor, als het goed is, de juiste gespecialiseerde kennis in huis. Er bestaan enkele zeer specifieke stucsoorten, zoals Tadelakt, waar je simpelweg veel kennis van moet hebben.

Doordat er in een huis geleefd wordt, kan het wel eens voorkomen dat er een beschadiging ontstaat. Dit wordt versterkt als je huishouden uit meerdere mensen bestaat of als er bijvoorbeeld een baby in huis is. Als je een beschadiging aan je stucwerk hebt, is het belangrijk om dit tijdig te laten herstellen. Wij nemen je op deze pagina mee in de wondere wereld van het laten herstellen van stucwerk. Dit doen we aan de hand van de volgende vragen waar wij antwoord op gaan geven:

  • Hoe kan je je stucwerk laten herstellen?
  • Wat kost het herstellen van je stucwerk?
  • Kan je de prijs voor het laten herstellen van het stucwerk beïnvloeden?

Hoe kan je je stucwerk laten herstellen?

Het aanbrengen van stucwerk is in nagenoeg alle gevallen een zeer gespecialiseerde klus. Je hebt hier de benodigde kennis, ervaring en expertise voor nodig. Ook heb je de juiste apparatuur nodig. Zonder één van deze elementen zal je het nooit het gewenste resultaat gaan behalen.

Als je stucwerk onverhoopt beschadigd is, kan je het beste direct contact opnemen met een stucadoor. Een stucadoor kan het stucwerk herstellen en terugbrengen in oude glorie. Als je een stucadoor in gaat huren, is het prijskaartje uiteraard van groot belang.

Eén voordeel van een beschadiging aan het stucwerk is bijvoorbeeld een scheur die een muur ontstaat. Een scheur kan op meerdere manieren in een muur ontstaan. Dit hoeft echt niet jouw ‘schuld’ te zijn; bijvoorbeeld de weersomstandigheden kunnen hier ook invloed op hebben. Als je een scheur in je stucwerk aantreft, kan je dit beste zo snel mogelijk laten herstellen.

Wat kost het herstellen van je stucwerk?

Het laten herstellen van stucwerk is een noodzakelijke klus waarvoor je een stucadoor in moet huren. De prijsstelling hiervoor is afhankelijk van twee factoren:

  • Welke stucsoort is er op je muur aangebracht?
  • Wat is het tarief van de stucadoor?

Op de tweede factor heb je eigenlijk geen invloed. Elke stucadoor heeft zijn eigen tarieven en die zal je gewoon moeten betalen.

De eerste factor is van groot belang voor de uiteindelijke prijs die je moet betalen voor het laten herstellen van het stucwerk. In onderstaande tabel kan je per stucsoort het tarief zijn voor de herstelwerkzaamheden per vierkante meter. 

StucsoortGemiddelde prijs per vierkante meter
SpacspuitwerkVanaf €5,- tot €10,-
Behangklaar stucenVanaf €8,- tot €15,-
Sausklaar stucenVanaf €10,- tot €22,-
SierpleisterVanaf €12,- tot €25,-
Plafond stucenVanaf €5,- tot €20,-
SchuurwerkVanaf €15,- tot €25,-
RaapwerkVanaf €20,- tot €30,-
TadelaktVanaf €140,-
Beton ciréVanaf €100,-
MicrocementVanaf €155,-
MicrobetonVanaf €155,-
TerrastoneVanaf €200,-

Kan er op de kosten bespaard worden? Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, lopen de prijzen enigszins uit elkaar. Dit is voor een groot deel te wijten aan de tarieven die de stucadoors hanteren. Deze prijs kan je echter beïnvloeden…

Het antwoord op bovenstaande vraag is kort: Ja, dit kan. Allereerst is het aan te raden om meerdere offertes op te vragen. Elke stucadoor hanteert eigen tarieven en die kunnen wel eens uiteenlopen als je dit vergelijkt.

Zodra je meerdere offertes voor je hebt liggen, krijg je een beter inzicht in de kosten voor het laten herstellen van het stucwerk. Dit stelt je vervolgens in staat om, op basis van de offertes, tot de juiste keuze te komen.

Een andere mogelijkheid doet zich voor als je huis ouder is dan twee jaar. In dat geval betaal je namelijk maar 6% BTW over de diensten die de stucadoor bij jou levert. Dit kan je enkele honderden euro’s schelen! Bespreek dit daarom tijdig met de stucadoor, indien de stucadoor je hier zelf niet op wijst.