De technologische ontwikkelingen hebben de maatschappij behoorlijk veranderd. Dit komt met name door het internet. Dankzij het internet zijn meerdere branches veranderd.

Bovenstaande opmerking geldt echter niet voor alle branches. De bouwsector is wel veranderd, maar het blijft een feit dat men hierbij veel werk met de handen doet en blijft doen. Dit geldt voor bijvoorbeeld metselaars, timmermannen en ook voor stucadoors. Stucadoor is een behoorlijk gespecialiseerd beroep waarbij je veel kennis en expertise nodig heb.

Als je in je huis een muur wil laten stucen, of je plafond, kan je een stucadoor in huren. Dit is ook wat wij te allen tijde aanraden! Een stucadoor heeft alle middelen ter beschikking waarmee een perfect resultaat behaald kan worden. Dit perfecte resultaat biedt jou veel voldoening.

Op deze pagina zoomen wij nader in op het beroep stucadoor. We behandelen daarbij de volgende vragen:

 • Wat doet een stucadoor zoal?
 • Wat kost een stucadoor?

Voornamelijk de tweede vraag is van belang. Het inhuren van een stucadoor is altijd aan te raden, maar dit kost wel geld. Sommige mensen doen het daarom liever zelf en komen er achteraf achter dat ze beter tóch een stucadoor in hadden kunnen huren.

Wat doet een stucadoor zoal?

We gaven hierboven al even aan dat een stucadoor een gespecialiseerd beroep is. Maar, wat zit dat zoal in dan? Hieronder hebben wij de werkzaamheden van een stucadoor op een rijtje gezet. In feite brengt een stucadoor een extra laag op een muur aan die ter versteviging, bescherming en verfraaiing dient.

Daarbij komen onder andere onderstaande werkzaamheden kijken:

 • Voorbereiden van het oppervalk, onder andere schoonmaken of het verwijderen van behang.
 • Afplakken van overgangsgebieden. Hiermee worden scheuren voorkomen.
 • Voorstrijken van de ondergrond met behulp van een voorstrijkmiddel.
 • Mixen van de mortel.
 • Aanbrengen/berapen/bepleisteren van de mortel op het oppervlak.
 • Uitvlakken waarbij men gebruik maakt van een rei.
 • Het glad maken van het oppervlak met een zogeheten spackmes.
 • Eventueel repareren van oude lagen of het bijschuren van oneffenheden.

Bovenstaande lijst laat zien dat een stucadoor behoorlijk wat werkzaamheden heeft. Mede hierdoor is het heel erg aan te raden om een stucadoor in te huren. De kans is klein dat jij bovenstaande werkzaamheden allemaal net zo goed als een stucadoor uit kan voeren. Als je een stucadoor inhuurt, weet je in ieder geval dat je muren in goede handen zijn. Je krijgt uiteindelijk een perfect gestucte muur, of een perfect gestuct plafond, waar je nog jarenlang van kan genieten.

Een goed gestucte muur is erg belangrijk voor zowel je huis als voor je woonomgeving. Als je muur mooi gestuct is, geeft dat een fraai beeld aan je woning. Aangezien je je veel in je huis bevindt, is dat van belang. Daarnaast heeft een goed gestucte muur ook een verstevigende en beschermende functie. Het belang van een muur moet derhalve niet onderschat worden!

Kosten van diverse afwerkingen

Bovenstaande vraag is een logische en veelvoorkomende vraag. Men is bang dat het inhuren van een stucadoor veel geld kost, terwijl ze het, naar eigen zeggen, ook zelf kunnen doen. Uit bovenstaand stuk blijkt dat een stucadoor veel werkzaamheden heeft; mede daarom raden we te allen tijde aan om een stucadoor in te huren.

Een stucadoor kan meerdere verschillende stucsoorten aanbrengen. Per stucsoort is er een bepaald tarief per vierkante meter af te geven. De ervaring leert echter dat de tarieven van stucadoors aardig kunnen verschillen. Elke stucadoor bepaalt zijn/haar eigen tarief en daardoor kunnen er verschillen ontstaan. Onderstaande tabel is echter gebaseerd op de gemiddelde tarieven van gespecialiseerde stucadoors.

StucsoortGemiddelde prijs per vierkante meter
SpacspuitwerkVanaf €5,- tot €10,-
Behangklaar stucenVanaf €8,- tot €15,-
Sausklaar stucenVanaf €10,- tot €22,-
SierpleisterVanaf €12,- tot €25,-
Plafond stucenVanaf €5,- tot €20,-
SchuurwerkVanaf €15,- tot €25,-
RaapwerkVanaf €20,- tot €30,-
TadelaktVanaf €140,-
Beton ciréVanaf €100,-
MicrocementVanaf €155,-
MicrobetonVanaf €155,-
TerrastoneVanaf €200,-

Bovenstaande prijzen zijn inclusief arbeidskosten, materiaalkosten en BTW. Als je huis ouder dan 2 jaar is, krijg je ook nog een 6% BTW in plaats van de reguliere 21% btw.

Het uiteindelijke tarief voor de stucwerkzaamheden worden bepaald door:

 • De oppervlak;
 • De stucsoort;
 • Het tarief van de stucadoor.

Bovenstaande tabel geeft in ieder geval een duidelijk beeld van de kosten die je kan verwachten.